Hyppää sisältöön

Runoilija Ilpo Tiihonen on kuollut

Tiihosen ura alkoi jo 1970-luvulla, ja hän kirjoitti runoteosten lisäksi muun muassa näytelmiä sekä käänsi kirjallisuutta. Tiihosen kuoleman vahvisti Ylelle hänen poikansa.

Kuopiossa syntynyt Tiihonen oli palkittu runoilija. Hänelle myönnettiin niin Pro Finlandia -mitali kuin taiteilijaneläkekin. Kuva on otettu vuonna 2005. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Palkittu runoilija Ilpo Tiihonen on kuollut 70 vuoden iässä.

Uutisen vahvisti hänen poikansa Jussi Tiihonen. Tiihonen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Ylöjärvellä tiistaina.

Tiihonen syntyi vuonna 1950 Kuopiossa ja opiskeli Helsingin yliopistossa. Miehen ensimmäinen runoteos, Sarkunmäen palo, julkaistiin vuonna 1975. Vuonna 2020 julkaistu Lyhyt oodi kaikelle kokosi Tiihosen runoja yksiin kansiin. Tiihonen kirjoitti myös muun muassa näytelmiä.

Tiihonen palkittiin työstään lukuisia kertoja. Hän sai muun muassa vuonna 1981 valtion kirjallisuuspalkinnon, vuonna 1990 Eino Leinon palkinnon ja vuonna 2005 kirjallisuuden valtionpalkinnon.

Vuonna 2005 Tiihoselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali ja vuonna 2012 hän sai taiteilijaneläkkeen.

Tiihonen oli viimeksi naimisissa harmonikkataiteilija Merja Ikkelän kanssa. Näyttelijä Ville Tiihonen ja kustannuspäällikkö Jussi Tiihonen ovat Ilpo Tiihosen poikia aiemmasta avioliitosta.

Runoilija vieraili Yle Olohuoneen Runoraadissa keväällä 2020 ja lausui runonsa Kuka tuulia puhaltaa. Voit katsoa sen alta.

Lisätty 9.6. klo 12.49 kuolinpäivä

.
.