1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kaikki Jyväskylän seudun kolmekymppiset saadaan ehkä rokotettua jo ensi viikolla, ravintoloissa saa taas tanssia ja laulaa

Koronarokotteita tulee Jyväskylään 10 000 viikossa, ja näillä näkymin juhannusviikolla alkavat kaksikymppisten rokotukset. Hallitus päätti tiistaina uusista kevennyksistä ravintoloita koskeviin koronarajoituksiin.

Keski-Suomessa rokotukset etenevät, ja keskiviikosta alkaen ravintolarajoituksia kevennetään. Tanssi- ja laulukielto päättyy ja valomerkki tulee vasta yhdeltä yöllä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronarokotustahti Jyväskylän seudulla on nopeutumassa vielä enemmän kuin tiistaina ennakoitiin.

Kaupungin mukaan koronarokotteita tulee nyt Jyväskylään, Hankasalmelle ja Uuraisille jopa 10 000 annosta viikossa. Jos kaikki kolmekymppiset varaisivat ensimmäiset vapaat ajat heti vuoronsa auettua, ikäluokan ensirokotukset valmistuisivat ehkä jo ensi viikon kuluessa.

Ensi viikon tiistaina 15. kesäkuuta ajanvaraus aukeaa kaikille 33 vuotta täyttäneille, keskiviikkona 35 vuotta täyttäneille ja torstaina tulevat vuoroon 30 vuotta täyttäneet.

Juhannusta edeltävällä viikolla 25 varausvuoroon tulevat 27­–29-vuotiaat.

Ravintolarajoitukset kevenevät

Epidemiatilanteen paranemisen myötä hallitus päätti tiistaina uusista kevennyksistä ravintoloiden toimintaa koskeviin rajoituksiin.

Keski-Suomi kuluu epidemian perustason alueisiin, joissa ravintolat saavat nyt olla auki kello kahteen. Pilkku tulee tuntia aiemmin.

Myös tanssiminen ja karaoken laulaminen on taas sallittua. Asiakkaita ei tarvitse enää ohjata sisätiloissa istumaan paikoillaan. Esimerkiksi Jyväskylän Tanssisali Lutakko ilmoitti tiistaina välittömästi lisälippujen myynnistä keikoille.

Asiakasmääriä rajoitetaan kuitenkin yhä. Anniskelupainotteisissa ravintoloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista, ruokaravintoloissa kolme neljäsosaa.

Vaara ei ole ohi

Vaikka Jyväskyläkin palasi toukokuussa koronapandemian perustasolle, kaupungin terveysviranomaiset muistuttavat, että tauti väijyy vieläkin keskuudessamme eikä vaara oli ohi. Perusterveillä nuorilla on viime aikoina ollut tartuntaketjuja.

– Vaikka viime viikkoina korona ei ole sairaalan osastoja meillä kuormittanutkaan, esimerkiksi maanantaina paljastui äkkinäisesti eräällä työpaikalla levinnyt tartuntaketju, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä tiedotteessa.

Allergiaoireiksi tulkittu niiskutus aiheutti Käsmän mukaan tiistaihin mennessä viisi positiivista testitulosta, 50 joutui karanteeniin ja 150 sai ohjeen mennä testiin.