1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu

Youssef Asad Alkhatib pakeni Suomeen sotaa ja unelmoi näyttelemisestä – pian hän seisoi pääsykoeraadin edessä ja lauloi Irwin Goodmania

Kun Youssef Asad Alkhatib tuli yksin pakolaisena Suomeen vuonna 2017, hän päätti alkaa näyttelijäksi. Suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen puuttuminen ja suomenkielisyyden vaatimus olivat kuitenkin estää häntä toteuttamasta unelmaansa.

"Tämä on minun koulu", sanoo Youssef Asad Alkhatib Teatterikorkeakoulun aulassa ja tuulettaa. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Syyriasta Suomeen 2017 turvapaikanhakijana saapunut Youssef Asad Alkhatib pääsi juuri Teakin näyttelijätaiteen suomenkieliseen koulutusohjelmaan. Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi elämänsä kesää viettävän Asad Alkhatib Kalliossa.

"Hei! Olen Youssef. Haluaisin olla näyttelijä. Minulla on paljon energiaa, mutta ei kokemusta. Voisitko auttaa?"

Tällaisen sähköpostin Youssef Asad Alkhatib kertoo lähettäneensä liudalle suomalaisia näyttelijöitä maaliskuussa 2017. Hän oli 16-vuotias ja juuri saapunut yksin Suomeen pakolaisena Syyriasta.

Asad Alkhatib ei ollut koskaan esiintynyt edes näytelmäkerhossa tai ilmaisutaidon tunnilla.

Aiemmin samana vuonna hän oli saanut ensikosketuksensa näyttämötaiteeseen parin viikon työjaksolla teatterin siivoojana Kreikassa. Näyttelijöiden ollessa vapaalla, hän sovitti roolivaatteita puvustossa ja matki lavalla ammattilaisten äänenkäyttöä.

Teatterin ohjaaja tunnisti kyvyn ja tarjosi sivuroolia seuraavassa näytelmässä.

Pian Asad Alkhatib sai kuitenkin tietää, että hän saisi turvapaikan Suomesta. Rooli Kreikassa jäi tekemättä.

Suomeen saavuttuaan hän koki, että elämässä on kääntynyt uusi lehti ja hän voisi tehdä mitä tahansa – alkaa vaikka näyttelijäksi.

"Kenelläkään Teakiin hakevilla ei ole samanlaisia tarinoita kuin minulla." Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kansallisteatterin ovet aukeavat

Asad Alkhatib sähköpostiin vastattiin. Eräs suomalainen ammattinäyttelijä jakoi yhteystiedot 15 suomalaisen teatteriin. Oltuaan maassa nelisen tuntia, Asad Alkhatib oli ottanut yhteyttä niistä jokaiseen.

Kansallisteatterista tärppäsi. Jo loppuvuodesta 2017 hän näytteli Toinen koti -kappaleessa, joka kertoi pakolaisena Suomeen tulleiden taiteilijoiden tarinoita.

– Minulla oli vain kaksi repliikkiä, mutta se oli hyvä alku. Tutustuin alan ihmisiin ja sain hyvän CV-merkinnän.

Omista kokemuksista kertominen taiteen kautta alkoi tuntua tärkeältä. Arabialaisen ja suomalaisen taiteen verkostossa (NAFAS) Asad Alkhatib oppi, että lavalla pitää elää, ei näytellä. Siellä hän kiinnostui myös käsikirjoittamisesta ja ohjaamisesta.

Syntyi Tapahtui Palmyrassa -näytelmä, joka kertoi Isisin terrorista Asad Alkhatibin kotikaupungissa. Kappale esitettiin vierailijanäytöksenä Ylioppilasteatterissa syksyllä 2018.

Seuraava askel oli hakea korkeakouluun opiskelemaan näyttelemistä.

– Olen aina sanonut uusille kavereilleni, että tiedättekö mitä: minä pääsen Teatterikorkeakouluun. Jos en tänä vuonna, niin sitten seuraavana.

Hakuprosessi ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertainen.

Pääsykoekutsua ei pariin vuoteen kuulunut

Ensimmäinen hakuyritys kaatui suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen puuttumiseen. Toisella kerralla Asad Alkhatib tuli torjutuksi, koska ei puhu suomea äidinkielenään.

– Se tuntui hassulta. Uskon kielitaidon olevan tärkeää, mutta voin aivan hyvin esittää tunteeni myös arabiaksi.

Asad Alkhatib ei lannistunut.

Kolmannella kerralla koulutusohjelman hakukriteerejä oli muutettu. Suomea äidinkielenä ei enää vaadittu, vaan riittävä opetuskielen osaamien kelpasi.

Asad Alkhatib sai viimein kutsun pääsykokeisiin. Silloin hän tiesi olevansa vahvoilla.

Raadin edessä Asad Alkhatib veti suorituksensa aivan kuin minkä tahansa muun yleisön edessä. Ja yleisön edessä hän tuntee olevansa kuningas.

– Kun heitän vitsin, kaikki nauravat. Kun kerron jotain koskettavaa, he itkevät.

Sitten tuli monipäiväisten pääsykokeiden vaikein paikka.

Raati pyysi kokelaalta laulunäytteen. Siihen Asad Alkhatib ei ollut valmistautunut. Hän päätti esittää Irwin Goodmanin kappaleen Kun ei rahat riitä.

– Tiesin, että jos tästä selviä, pääsen sisään.

"Haluan kertoa tarinaani taiteen kautta"

Nuoresta iästään huolimatta Asad Alkhatibilla on elämänkokemusta.

Hän jätti kotimaansa 15-vuotiaana, eikä ole tavannut perhettään pian seitsemään vuoteen. Hänen vanhempansa ja siskonsa asuvat edelleen Syyriassa ja veljet Ruotsissa. Perheen poikalapset lähetettiin ulkomaille, etteivät he joutuisi sotaan.

Tähänastisissa rooleissaan hän on ammentanut pakolaistaustastaan.

– Olen elänyt keskellä sotaa ja nähnyt läheltä kuolemaa. Haluan kertoa tarinaani taiteen kautta, sillä se lisää ymmärrystä.

Kesän aikana Asad Alkhatib näyttelee kahdessa lyhytelokuvassa. Elokuussa hänet nähdään pääosassa Ylen hittisarjassa Sekasin, jonka kolmas kausi käsittelee maahanmuuttajanuorten mielenterveysongelmia.

Vapaa-ajallaan Asad Alkhatib ei jaksa enää puhua pakolaisuudesta, maahanmuuttajuudesta tai Syyriasta. Näyttelijänäkin hän tahtoisi jo muunlaisiin rooleihin.

Asad Alkhatib ei halua näyttelijänä eikä ihmisenä rajoittua maahanmuuttajan tai pakolaisen rooleihin. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Seuraava tavoite jo kiikarissa

Pääsykoetulosten oli määrä tulla kesäkuun ensimmäisenä keskiviikkona kello yhdeksältä aamulla.

Edellisenä iltana Asad Alkhatib ei saanut unta. Hän valvoi aina aamukahdeksaan saakka, kunnes nukahti. Puoli kymmeneltä puhelin soi. Sitten onnitteluviestejä alkoi sataa.

21-vuotiaan näyttelijän lavakarisma oli vakuuttanut raadin ja Asad Alkhatib hyväksyttiin 1 300 hakijan joukosta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun suomenkieliseen näyttelijäntaiteen koulutusohjelmaan. Paikkoja oli jaossa 12.

Seuraavaksi tavoitteekseen Asad Alkhatib nimeää nauraen Jussi-palkinnon.

Hänen elämänsä on jo nyt osoittanut, että kun unelmista puhuu ääneen, ne saattavat toteutua.

Lue myös:

Kulttuurialan mielenilmauksessa oli koolla ainakin toista tuhatta ihmistä – Ministeri Antti Kurvinen: "Ymmärrän hyvin tämän ahdistuksen, näköalattomuuden ja vihan"

Vastaanottokeskuksesta Kansallisteatterin lavalle – 16-vuotiaana Suomeen tullut syyrialainen Youssef Asad Alkhatib tähtää ammattinäyttelijäksi