1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Urho Kekkosen kansallispuistossa poltetaan metsää – savu näkyy kauas

Laaja luonnonhoidollinen metsänpoltto tehdään puiston eteläosassa, Luiro- ja Repojoen risteämiskohdan pohjoispuolella Kaita-aavan lähellä. Kohde pyritään polttamaan keskiviikon ja torstain aikana.

Poltettava kohde on iältään noin 60-vuotiasta viljelymännikköä. Kuvituskuva. Kuva: Rauli Perkiö / Metsähallitus

Urho Kekkosen kansallispuistossa poltetaan metsää luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi, kertoo Metsähallitus.

Laaja luonnonhoidollinen metsänpoltto tehdään puiston eteläosassa, Luiro- ja Repojoen risteämiskohdan pohjoispuolella Kaita-aavan lähellä. Poltettava kohde on iältään noin 60-vuotiasta viljelymännikköä.

Poltettava alue on kaukana kansallispuiston retkeilykohteista, mutta siitä syntyvä savu näkyy kauas. Poltto on pelastuslaitoksen tiedossa.

Kohde pyritään polttamaan keskiviikon ja torstain aikana, mikäli sääolosuhteet sen mahdollistavat. Poltto oli tarkoitus tehdä jo viime kesänä, mutta se ei sääolojen takia onnistunut.

Metsäpalot ovat olleet pohjoisen havumetsävyöhykkeen säännöllinen ilmiö tuhansia vuosia. Ennallistamispolttojen avulla hoidetaan luonnon monimuotoisuutta.

Metsien poltot on lähes aina pakko tehdä alkukesällä, koska myöhemmin alueiden syttyminen on kasvien kasvun vuoksi lähes mahdotonta, ja myös yökasteet huonontavat tilannetta.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.