Hyppää sisältöön

Poliitikot ovat varovaisia faktojen kanssa, sanoo tutkija – Ylen faktantarkistuksessa pääset kokeilemaan, erotatko todet väitteet epätosista

Yle tarkisti kuntavaalien alla kymmeniä puolueiden ja poliitikkojen esittämiä väitteitä ympäri Suomen. Tutkijan mukaan eniten huomiota ovat saaneet maahanmuuttoa koskevat väitteet. Katso jutun kartasta, millaisia väitteitä eri puolella Suomea esitettiin.

Yle on tarkastanut poliitikkojen väitteitä kuntavaalien alla. Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

Yle on tehnyt kuntavaalien alla faktantarkistusta puolueiden ja poliitikkojen esittämille väitteille. Tarkistettavaksi on päätynyt kymmeniä väitteitä eri aihepiireistä ympäri Suomen.

Huomiota on kerännyt esimerkiksi perussuomalaisten vaalimainoksen väite siitä, että maahanmuuttajat pääsevät ohittamaan muut asuntojonossa. Tampereen yliopiston politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi, että myös ilmastopolitiikasta käytävässä keskustelussa ja sote-väitteissä on esiintynyt virheitä.

Vuorelman mukaan kuntavaalikampanjoinnissa on kuitenkin ollut kyse yksittäisistä faktavirheistä ja harhaanjohtavien mielikuvien luomisesta.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että näitä kuntavaaleja ei ole määrittänyt systemaattinen ja laajamittainen virheellisten faktojen käyttö.

Suuri osa vaalipuheesta on tutkijan arvion mukaan muuta kuin varsinaisia faktaväitteitä: lupauksia, tavoitteita, toiveita. Tällaisia väitteitä ei voi arvioida faktantarkituksen keinoilla.

Vuorelma uskoo myös poliitikkojen huomanneen, että journalistit ovat kiinnostuneita faktantarkistuksesta.

– Muutos aiempaan on siinä, miten journalistisesta faktantarkistuksesta on tullut yhä vahvempi trendi, mikä tarkoittaa, että ehdokkaat joutuvat olemaan varovaisempia virheellisten tai valheellisten faktaväitteiden kanssa, koska virheellisesti faktat nousevat aiempaa helpommin esiin.

Millaisia väitteitä Ylen faktantarkistukseen jäi? Voit lukea paikallisia juttuja painamalla kartassa olevia paikkakuntia. Jutuissa pystyt testaamaan, erotatko itse todet väitteet epätosista.

Lue lisää:

.
.