Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi – Päijät-Hämeessä into kasvoi edellisistä kuntavaaleista

Kuntavaalien ennakkoäänestysaikaa riitti poikkeuksellisesti kahden viikon ajan koronaepidemian vuoksi. Äänensä ehtii antaa vielä vaalipäivänä 13. kesäkuuta.

Äänioikeutettuja on Hämeessa yhteensä 309 266. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Kuntavaalien ennakkoäänestys on päättynyt.

Koronan vuoksi poikkeuksellisesti kaksi viikkoa kestänyt ennakkoäänestys päättyi tiistai-iltana 8. kesäkuuta.

Hämeen vaalipiirissä annettiin ennakkoääniä yhteensä 31,1 prosenttia, kun koko maassa ennakkoon äänesti 33 prosenttia äänioikeutetuista. Hämeessä annettiin kaikkiaan 96 326 ennakkoääntä.

Päijät-Hämeen alueen aktiivisimmat äänestäjät olivat Hartolassa ja Sysmässä. Hartolassa äänestysprosentti nousi lopulta 42,5:een ja Sysmässä lukemaksi tuli 40,6 prosenttia.

Vähiten Päijät-Hämeessä äänestettiin Orimattilassa, jossa äänestysprosentiksi jäi 26,2.

Into nousi edellisistä kuntavaaleista

Hämeessä intouduttiin antamaan ennakkoääniä edellisiä kuntavaaleja enemmän. Ennakkoon äänestäjiä oli nyt neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Osasyy tähän oli pidennetty ennakkoäänestysaika.

Suurinta kasvu oli Hartolassa, siellä ennakkoon uurnilla kävi 42,5 prosenttia, vuonna 2017 luku oli 31,2 prosenttia. Myös Lahdessa ennakkoäänissä on roima korotus vuoden 2017 kuntavaaleihin, silloin lukema oli 26,4 prosenttia, nyt 32 prosenttia.

Ennakkoon äänestäjien määrä kasvoi vähiten Padasjoella, Kärkölässä ja Orimattilassa, niissä muutos edellisiin vaaleihin oli alle prosenttiyksikön.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.