1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äänestäminen

Drive in-äänestys kiinnosti ja ruuhkautui paikoin Vaasassa – vaalitoimitsija: "Moni sellainenkin kertoi äänestävänsä, joka ei aikonut äänestää"

Drive in -äänestyksen suosio yllätti Vaasassa. Äänestyspaikan jonot kertyivät viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä pitkiksi, kun ihmiset halusivat uudenlaisen äänestyskokemuksen.

Drive-in -äänestys houkutteli äänestämään myös muilta paikkakunnilta. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasassa innostuttiin drive in -äänestämisestä. Äänestyspaikka oli Vaasan äänestyspaikoista suosituin, peitoten näin aiempina vuosina suositut tori-infon ja kirjaston kansalaisinfon.

Drive in -äänestämässä kävi yli 3 000 ennakkoäänestäjää. Välillä äänestyspaikalle joutui jonottamaan pitkiäkin aikoja, kertoo drive in -äänestyspisteellä vaalitoimitsijana ollut Veli-Matti Laitinen.

– Paljon kävi sellaisia, jotka kertoivat äänestäneensä ylipäätään sen takia, että saivat äänestää drive in -pisteellä. Moni sellainenkin, joka ei aikonut äänestää, kertoi äänestäneensä.

Äänestäjiä Vaasan vaalipiirin drive in -pisteelle tuli naapurimaakunnista, kuten Ilmajoelta ja Seinäjoelta.

Kiireisin päivä oli ehdottomasti ennakkoäänestyksen viimeinen päivä, jolloin jonot kertyivät pitkiksi. Laitisen mukaan erityisesti illalla kehotettiin äänestäjiä hakeutumaan myös muille äänestyspisteille.

Kun kello 20 äänestyspaikka suljettiin, oli jonossa vielä viitisenkymmentä autoa. Äänestyspaikka saatiin suljettua vasta puoli yhdeksän jälkeen.

– Kolmaskin autokaista olisi ollut tarpeen, Laitinen kertoo.

Haasteita tuotti myös vieraspaikkakuntalaisten äänestäminen. Mikäli he eivät olleet ottaneet jo etukäteen selville ehdokkaansa numeroa tai muistaneet sitä, piti kaivaa tällöin esiin kirja, jossa on kaikkien kuntien ehdokkaat.

– Siinä meni sitten vähän enemmän aikaa, Laitinen kertoo.

Palaute positiivista

Palaute Vaasan vaalipiirin ainoasta drive in -äänestyspaikasta on ollut positiivista. Laitinen huomasi, että moni liikuntarajoitteinen suosi drive in-äänestystä.

– Tällöin ohjasimme tämän henkilön toiselle kaistalle, josta pystyi äänestämään suoraan pelkääjänpaikalta, Laitinen kertoo.

Mutta tultiin äänestyspaikalle myös kävellen ja polkupyörillä.

– Kaikkia mahdollisia ajoneuvoja tuli nähtyä traktoreista ja mönkijöistä lähtien. Ainoastaan kunnon pappatunturia ei tullut vastaan, Laitinen kertoo.

Laitinen toivoo, että drive in -äänestyksestä jatkettaisiin myös tulevissa vaaleissa.

– Uskon, että tällä on ollut positiivinen vaikutus äänestysmääriin.

Kuntavaalien ennakkoäänestyksessä otettiin loppukiri, kun Vaasan vaalipiirissä äänioikeuttaa käytti eilen reilu 20 000 ihmistä. Vaasan vaalipiirin ennakkoäänestysprosentti oli 31,5 prosenttia.

Kaskisissa ennakkoon kävi äänestämässä yli puolet (50,3%) kaupungin asukkaista.

Yli 30 prosentin ennakkoäänestysmääriin päästiin Pohjanmaan maakunnan kunnista Vaasassa (31,9%), Kruunupyyssä (36,3%) ja Kristiinankaupungissa (34,4%).

Korsnäsissa ennakkoon äänesti vain reilu 14,3 prosenttia.

Lue lisää: Ennakkoäänestäjät lähtivät liikkeelle Vaasassa – äänensä voi antaa vaikka kontissa ja drive inissä

Selvitimme kaikissa Manner-Suomen kunnissa, mikä niissä puhuttaa vaalien alla – kuuntele Kuntarundi-keskustelu omasta kotikunnastasi

Ylen vaalikone on nyt auki: mukana noin puolet kaikista kuntavaalien ehdokkaista