1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinlääkärit

Kesä on eläinlääkäreille ruuhka-aikaa – kiireetöntä hoitoa voi joutua odottamaan viikkoja

Kesällä lemmikkien tapaturmat lisääntyvät, koska niiden kanssa liikutaan enemmän kodin ulkopuolella. Kuvituskuva. Kuva: Iina Pietikäinen / ILO VIsuals

Kesällä erilaiset tapaturmat työllistävät eläinlääkäreitä tavallista enemmän. Tämän vuoksi Siun soten eläinlääkäripalvelut keskittyvät kesällä kiireelliseen hoitoon.

Kiireettömiä palveluita, kuten terveiden eläinten leikkausoperaatioita, voi joutua odottamaan viikkoja. Kiireettömiä toimenpiteitä ovat muun muassa Kennelliiton vaatimat röntgenkuvaukset ja terveiden kissojen ja koirien kastraatiot. Niihin aikoja on paremmin saatavilla jälleen syksyllä.

Siun soten vs. ympäristöterveydenhuollon johtaja Mariella Aalto-Araneda neuvoo lomalaisia varautumaan erilaisiin tapaturmiin. Paras tapa on selvittää lähimmän eläinlääkärin yhteystiedot.

– Kesällä ihmiset liikkuvat eläinten kanssa enemmän, ja erilaiset tapaturmat, kuten esimerkiksi kyynpuremat, lisääntyvät. Tapaturman sattuessa siihen on hyvä olla varautunut jo ennakkoon, Aalto-Araneda sanoo.

Mikäli kyy sattuu puremaan lemmikkiä, tärkeintä on ottaa lemmikki syliin ja estää sen liikkuminen, minkä jälkeen on soitettava lähimmälle eläinlääkärille jatkotoimenpiteiden selvittämiseksi.