1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aseet

Mitä tamperelaisesta 3D-asetehtaasta tiedetään nyt? Tullin valvontajohtaja: "Valtaosan aseesta pystyy printtaamaan"

Suomen poliisi on tehnyt lähes sata kiinniottoa osana kansainvälistä suuroperaatiota. Osana operaatiota Tulli suoritti etsinnän tamperelaiseen varastoon, josta paljastui rikollisten 3D-tulostamia aseita ja aseenosia. Tullin valvontajohtaja kertoo, miten viranomaiset puuttuvat rikollisten uusiin tapoihin toimia.

3d-tulosmia hyllyssä
Tampereen keskustan lähettyvillä sijaitsevasta varastosta löytyneet aseiden osat oli valmistettu tulostamalla. Tullin valvontajohtajan mukaan osien laatua tutkitaan nyt.

Suomen poliisi on tehnyt lähes sata pidätystä poliisin suuroperaatiossa. Lisäksi poliisi takavarikoi kaikkiaan yli 500 kiloa huumausaineita, kymmeniä aseita ja satojen tuhansien eurojen edestä käteistä rahaa. Pidätyksiä tehtiin muun muassa kuluvan viikon maanantaina, jolloin pidätettiin 50 henkilöä.

Osana operaatiota tehtiin etsintöjä, joista yksi kohdistui varastoon Tampereen keskustan liepeillä.

Varastosta paljastui asetehdas: rikolliset valmistivat 3D-printtereillä aseiden osia. Poliisi löysi paikalta kaksi toimivaa asetta, aseiden osia sekä ampumatarvikkeita.

Näillä tulostimilla valmistettiin tullin mukaan aseen osia. Kuva: Tulli

– Määrä on erittäin iso Suomen mittakaavassa. Tämä on muutenkin todella harvinainen tapaus sekä Suomessa, että Euroopassa, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Sinkkosen mukaan valtaosan aseen osista voi nykyään tulostaa 3D-tulostimella, jos saa hankittua oikeat materiaalit. Aseiden valmistaminen itse on rikollisille helpompaa kuin aseiden ostaminen tai niiden salakuljettaminen Suomeen.

Epäiltyjä on 5, joista yksi henkilö on vangittuna.

– Epäillyillä on siteitä Tampereelle. Osalla on aikaisempaa rikostaustaa, Sinkkonen kertoo.

Osa epäillyistä on oleskellut Tampereella, minkä takia todennäköisesti Tampere on valikoitunut asetehtaan sijainniksi.

– Esitutkinta ja tekninen tutkinta ovat käynnissä. Lisää paljastuu tulevaisuudessa, Sinkkonen kertoo.

Kaksi Tullin- opastekylttiä päällekkäin, ylempi osoittaa oikealle, alempi vasemmalle
Tamperelaisesta varastosta löytyi isossa kansainvälisessä rikostutkinnassa aseiden osia. Niitä oli tehty 3D-tulostamalla. Tapaus on täysin poikkeuksellinen Suomessa ja koko Euroopassa. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo Yle Tampereen haastattelussa, miten viranomaiset käyvät kehittyvää teknologiaa vastaan.

Lue lisää:

Moni rikollinen tarttui FBI:n valesovellukseen myös Suomessa – Tampereelta löytyi varasto, jossa tehtailtiin aseen osia 3D-tulostimella

Juttua muokattu 9.6. kello 18.40. Korjattu videon otsikkoon, että asiaa tutkii Tulli, ei poliisi.

Juttua muokattu 10.6. kello 12:35 Ingressissä luki, että etsinnän varastoon suoritti poliisi. Todellisuudessa etsinnän suoritti Tulli.