1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kymenlaakso siirtyy koronaepidemian perustasolle – johtajaylilääkäri huolissaan EM-kisamatkoista Pietariin: "Taatusti kaikkia virusvariantteja tarjolla"

Kymenlaakson parantuneen koronatilanteen taustalla on monia tekijöitä kuten rokotukset ja kesä, jolloin ihmiset ovat vähemmän sisätiloissa. Parantuneesta tilanteesta huolimatta johtajaylilääkäri suosittelee edelleen maskin käyttöä.

Jalkapallon EM-kisat alkavat perjantaina. Terveysviranomaiset varautuvat siihen, että matkustajamäärät kasvavat itärajalla. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakso siirtyy koronavirusepidemian kiihtymisvaiheesta perustasolle. Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä linjasi asiasta tänään keskiviikkona.

Uusien koronavirustartuntojen määrä on viimeisen parin viikon aikana vähentynyt selvästi Kymenlaaksossa. Uusia tartuntoja on viimeisen kahden täyden viikon aikana ollut 34. Päivittäin tartuntoja ollut ollut nollasta kolmeen.

Ilmaantuvuusluku on 20,8 ja positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä 0,78 prosenttia.

– Tämä on tietenkin ihan mukava ja iloinen päätös, sanoo Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten johtaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaa.

Vaikka koronatilanne on Kymenlaaksossa parantunut, kannustaa Mäntymaa edelleen maskin käyttöön varsinkin sisätiloissa. Lisäksi myös muista turvatoimista kuten käsihygieniasta on edelleen pidettävä huolta.

Monta syytä taustalla

Parantuneen koronavirustilanteen taustalla ovat Marja-Liisa Mäntymaan mukaan muun muassa rokotukset.

Kahdella annoksella rokotettua väestöä on Kymenlaaksossa vielä vähän, mutta esimerkiksi yli 50-vuotiaissa yhden annoksen saaneiden osuus on lähellä 80 prosenttia ja kaikkein iäkkäimmissä yli 90 prosenttia.

– Rajoitukset ovat olleet sekä Suomessa että ulkomailla se asia, joka on yleensä kääntänyt tapausluvut laskuun.

Mäntymaa arvelee, että myös vuodenaika vaikuttaa mataliin tartuntalukuihin. Kesällä ihmiset ovat vähemmän sisätiloissa.

EM-kisoihin liittyy uhkakuvia

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ei kuitenkaan vielä huokaise helpotuksesta. Esimerkiksi virusmuunnokset voivat aiheuttaa isoja epidemioita.

Lisäksi huolta aiheuttavat pian alkavat jalkapallon EM-kisat. Pahimmassa tapauksessa kisat ovat Mäntymaan mukaan koronalinko Pietarin alueella, jonne on menossa myös suomalaisia katsojia.

– Koronatilanne siellä on kuitenkin huomattavasti vaikeampi kuin Suomen puolella. Ihan tarkkaan ei tiedetä, kuinka paljon. Tiedämme, että sielläkin ihan taatusti on kaikkia virusvariantteja tarjolla.

Mäntymaa huomauttaa, että peleihin matkustetaan pitkiä aikoja sisätiloissa, pääasiassa bussilla. On mahdollista, että kyydissä voi olla oireeton, mutta tartuttava henkilö. Tartuntamahdollisuus on myös paikan päällä turvatoimista huolimatta.

– Kyllä siinä on sellaisia uhkakuvia, joita ei toivoisi toteutuvaksi.

Ulkomaanmatkailua ei suositella kuin pakottavista syistä. Mäntymaa sanoo, että EM-kisoja voi seurata muutenkin kuin matkustamalla ulkomaille.

Lue lisää: Rajalla varaudutaan jalkapallon EM-kisaturistien aiheuttamiin ruuhkiin – Vaalimaalla annetaan kisojen aikana koronaneuvontaa myös öisin