1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Jyväskylässä kaksi koronatartuntaketjua, THL kirjasi keskiviikkona kaupungista korkeimmat tartuntaluvut pitkään aikaan

Korona on levinnyt nuorten aikuisten parissa työpaikalla ja yksityistilaisuudessa. Vastuulääkäri toivoo yksilöiltä vastuunkantoa, kun koronarajoitukset kevenevät.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi keskiviikkona Jyväskylästä isoimmat yhden päivän koronatartuntaluvut pitkään aikaan, kun tilastoihin kirjattiin 13 uutta tartuntaa. Vastuulääkäri Ilkka Käsmän tartunnat ovat peräisin kahdesta ketjusta.

– Yhdellä työpaikalla on isompi ryvästymä, ja sen lisäksi on yksi yksityistapahtuma, jossa on tapahtunut tartuntoja, Käsmä sanoo.

Tartunnan saaneet ovat nuoria rokottamattomia aikuisia eli samaa väestöryhmää, jonka parissa valtaosa muistakin uusista tartunnoista on viime aikoina ollut.

Käsmän mukaan tartuntaketjujen vuoksi on jouduttu antamaan laajoja, kymmeniä ihmisiä koskevia karanteenimääräyksiä.

Käsmä muistuttaa, että uusien tartuntojen määrät ovat yhä varsin maltillisia, mutta suunta on viime aikoina ollut huonompaan päin. Viime viikollakin tartuntoja oli 16, ja Käsmän mukaan on todennäköistä, että tällä viikolla määrä ylittyy.

– Tartunnat ovat edelleenkin jonkin verran nousussa, Käsmä sanoo.

Samaan aikaan koronarajoituksia on kevennetty, ja keskiviikkona päättyi esimerkiksi ravintoloiden laulu- ja tanssikielto. Todennäköistä on, että yökerhot vetävät tulevana viikonloppuna hyvin väkeä.

– Kyllä tässä yksilöitten täytyy ottaa vastuuta. Tauti ei ole maailmasta kadonnut, Käsmä sanoo.