1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläkkeelle siirtyminen

Sairaanhoitopiirin koronatiedotusta johtanut Matti Rekiaro jää eläkkeelle – kehuu eteläpohjalaisia ja koko koronavuotta: "Opetti yhteistyön arvoa"

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatiedotuksesta on vastannut ylilääkäri Matti Rekiaro. Rekiaro kehuu eteläpohjalaisia suositusten kuuliaisesta noudattamisesta. Eläkkeelle jäävän mielestä sairaanhoitopiirin tulevaisuuden haaste liittyy henkilöstön hyvinvointiin.

Etelä-Pohjanmaan keskussairalaa Matti Rekiaro kiittelee korkeatasoiseksi sairaalaksi. Maakunnassa on ollut paloa kehittää sairaalan toimintaa. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Vuonna 1985 Isokyrön terveyskeskuksessa lääkärinä toiminut Matti Rekiaro siirtyi Seinäjoen keskussairaalaan erikoistumaan sisätauteihin.

Sairaala oli 1970-luvulla rakennettu, moderni ja hieno. Hieno ja korkeatasoinen se on edelleen, Rekiaro kehaisee nyt, eläkkeelle jäädessään.

Maakunnassa riittää kehittämisen paloa, hän sanoo.

– Olemme pystyneet pysymään kehityksen kärjessä Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Se on satojen ellei tuhansien ammattilaisten ja päättäjien yhteinen, äärimmäisen tärkeä ja hieno saavutus.

Eteläpohjalaisille Rekiaro on viimeisen vuoden aikana tullut tutuksi sairaanhoitopiirin koronatiedotuksesta.

Hän on se, joka on muistuttanut turvavälien ja käsienpesun tärkeydestä. Kehottanut jaksamaan, luvaten, että tästä selvitään.

Ja hän on se, joka viime jouluna toivoi, että matkustamista vältettäisiin eikä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta tultaisi mummolaan Etelä-Pohjanmaalle.

– Olen pyrkinyt palvelemaan ajatellen, että se on meidän yhteinen tehtävämme. Yhteydenottoja on tullut henkilökohtaisestikin paljon, mutta voi sanoa, että 99-prosenttisesti ne ovat olleet myönteisiä ja kannustavia, Rekiaro sanoo nyt.

Matti Rekiaro jää eläkkeelle Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ylilääkärin, perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikön johtajan tehtävistä. Mutta ensin hän pitää pois pitämättömät lomat.

Koronatiedottajan rooliin

Rekiaron viimeinen työvuosi Seinäjoen keskussairaalassa oli toisenlainen kuin arvattiin.

Hän muistaa, miten maaliskuun lopussa viime vuonna hänet valittiin vastaamaan sairaanhoitopiirin koronaviestinnästä yhdessä tiedottaja Anita Huhtamäen kanssa. Valinta oli yllätys, mutta tehtävä kiinnostava.

– Se meni aika luontevasti. Koen, että tehtävä sopi minulle ja minulle on aina ollut tärkeää ottaa vastaan uusia haasteita.

Maaliskuun lopusta alkoi intensiivinen rumba, joka työllisti myös viikonloppuisin.

Etenkin koronapandemian alkuaikoina sairaanhoitopiiri tiedotti koronavirustartuntojen tilanteesta päivittäin ja Rekiaro vastaili median kysymyksiin.

– Se oli voimaannuttava kokemus ja opetti minulle paljon muun muassa yhteistyön arvoa. Sitä kokemusta rikkaampana on hyvä jäädä työelämästä pois.

Meillä on ollut yhteinen sävel: olemme vakain tuumin yhdessä päättäneet hoitaa tämän asian ja onnistuneet siinä hyvin.

Matti Rekiaro

Rekiaro muistaa olleensa julkisuudessa myös 30 vuotta sitten, kun Seinäjoen keskussairaalassa aloiteltiin lääkärikoulutusta. Siitä lähtien viestinnän ja median merkitys johtamisessa on ollut hänelle selvä. Sairaala ei ole vain sairaalanmäellä, vaan se on osa yhteiskuntaa.

– Esimerkiksi väestön valintoihin vaikuttamisessa, vaikka elintapojen valinnan näkökulmasta, media on keskeinen toimija. Korona osoitti meille, että viestinnän merkitys on aivan keskeinen.

Rekiaro muistuttaa myös, että pandemia on pakottanut kaikki tahot, myös terveydenhuollon, pohtimaan toimintatapoja ja valintoja. Ei ole sellaisia isoja asioita, jotka tehtäisiin toisin, jos palattaisiin pandemian alkuun.

– Tämä on ollut meille oppitunti.

Median ja oman alan ammattilaisten lisäksi Rekiaro kiittelee Etelä-Pohjanmaan koronavuodesta selviämisestä maakunnan ihmisiä.

– Vaikka toista vuotta on kamppailtu, ihmiset ovat jaksaneet sitoutua yhteisiin pelisääntöihin. Meillä on ollut yhteinen sävel: olemme vakain tuumin yhdessä päättäneet hoitaa tämän asian ja onnistuneet siinä hyvin.

Haasteena henkilöstö

Matti Rekiaro jää eläkkeelle tilanteessa, jossa pitkään puhuttu sote-uudistus on muuttumassa puheista todellisuudeksi.

Uudet hyvinvointialueet syntyvät ja sairaanhoitopiirit jäävät historiaan, mutta sairaala pysyy, Rekiaro muistuttaa.

Tulevaisuuden haasteeksi Rekiaro nostaa – talouden rinnalle – henkilöstön.

– Tekniikka on tukena, mutta ihmiset tätä työtä tekevät. Mikään ei korvaa ihmistä, osaamista ja sitoutumista. Ei ole korulause, että henkilöstö on suurin voimavaramme.

Sairaalan vetovoimalle ja pitovoimalle henkilöstön hyvinvointi on keskeistä. Rekiaro muistuttaa, että ihmisten hyvinvointi säteilee sekä rekrytointeihin, henkilöstön pysyvyyteen sairaalassa ja tietenkin potilaiden hoitoon.

– Hyvällä mielellä ja suurella sydämellä työtä tekevät tuottavat hyvää tulosta ikäänkuin automaattisesti.

Lue täältä lisää Ylen uutisia Etelä-Pohjanmaalta.