Hyppää sisältöön

Muuttuvatko ruokaravintolat juottoloiksi koronan leviämisalueilla? Tästä päivästä alkaen ruokapaikat kaksi tuntia pidempään auki kuin baarit

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan ravintolat eivät voi eikä niiden tarvitse pakottaa asiakasta ostamaan ruokaa juoman kanssa. Olennaista on, että ruokaa on kuitenkin saatavilla ravintolan sulkeutumiseen asti.

Viikku Juwaisir ja Brian Mikenna terassilla. Juwaisir kertoo tukevansa tiettyjä ravintoloita, minkä vuoksi rajoitusten muutos ei vaikuta hänen päätöksiinsä. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Koronan leviämisvaiheen alueilla, Uudenmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä ruokaravintolat saavat nyt anniskella alkoholia kaksi tuntia pidempään kuin anniskeluravintolat. Ruokaravintoloille ei ole anniskelun suhteen asetettu reunaehtoja, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

– Emme ole palaamassa siihen takavuosien lakiin, jossa täytyy tilata katkarapuvoileipä juoman ympärille.

Lehikoinen arvelee asiakkaiden todennäköisesti siirtyvät anniskeluravintoloista ruokaravintoloihin päätöksen myötä.

– Se on kuitenkin parasta myyntiaikaa, joten sillä on iso merkitys.

Ihmisiä Helsingissä Kauppatorin laidalla terassilla. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Lehikoisen mukaan ravintolat eivät voi eikä niiden tarvitse pakottaa asiakasta ostamaan ruokaa juoman kanssa. Olennaista on, että ruokaa on kuitenkin saatavilla ravintolan sulkeutumiseen asti.

– Siihenkin ollaan valvonnassa törmätty, että ravintolassa on kokki paikalla ja ruokaa tarjolla, mutta ravintoloitsija kohauttaa olkiaan, koska ihmiset haluavat ostaa vain sitä kaljaa.

"Pelkällä sipsien ja pähkinöiden myynnillä ei tulla ruokaravintolaksi"

Raja ruokaravintolan ja anniskeluravintolan välillä on toisinaan häilyvä. Lehikoisen mukaan avi tulkitsee niin, että ravintolat itse tietävät parhaiten ovatko ne ruoka- vai anniskeluravintoloita.

– Eivät he sitä kuitenkaan itse saa päättää. Pelkällä sipsien ja pähkinöiden myynnillä ei tulla ruokaravintolaksi.

Ravintoloiden valvonta keskittyy ravintoloitsijoiden omavalvontaan. Lehikoisen mukaan myös tarkastusvalvontaa tehdään esimerkiksi tulevana viikonloppuna.

Ravintolayhtiö NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ei ole tämän hetkisistä ravintolarajoituksista kovin kiinnostunut, koska hän uskoo sen olevan vain hetken kestävä välimalli.

– Uskon, että viimeistään ensi viikolla Uusimaa saavuttaa kiihtymisvaiheen kriteerit, jolloin anniskelua saadaan jatkaa kello 22 asti, jolloin ei tarvitse enää pyytää ihmisiä menemään Alkon kautta puistoon, vaan he voivat tulla terasseille nauttimaan lämpimästä säästä.

SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksen johtaja Harri Havia puolestaan ei usko ihmisten merkittävissä määrin siirtyvän anniskeluravintoloista ruokaravintoloihin rajoitusmuutosten seurauksena.

– Voi tämä hieman auttaa ravintoloita, jotka sekä anniskelevat että tarjoilevat ruokaa.

Haviaa kertoo lähinnä ihmettelevänsä sitä, että rajoitukset ovat Uudenmaan alueella edelleen tiukat.

– Alkuvuoteen verrattuna tartuntaluvut ovat jo ihan toista luokkaa. Vaikealta tuntuu ymmärtää näitäkään rajoituksia.

Tärkeintä on päästä ihmisten ilmoille

Henri Hannula Nino-koiransa kanssa kertoo kahden tunnin lisäajan lisäävän selvästi hänen intoaan käydä ravintolassa illallistamassa. Hänen mukaansa pari tuntia on tärkeä lisä nautiskeluhetkessä. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Kauppatorilla terassilla kesälomaa viettämässä olleet Tuomo Viitala ja Veeti Hakala eivät usko muuttuneiden rajoitusten vaikuttavan siihen, mihin ravintolaan he iltaa päätyvät istumaan.

Ronja Tienhaara liittyy edellisten kuoroon, ja on sitä mieltä, ettei tämän päiväinen muutos ohjaa hänen valintojaan. Tienhaara kuitenkin uskoo, että joidenkin ihmisten kohdalla varmasti ohjaa.

– Kyllä sen jo viime talvella huomasi ennen kuin ravintolat menivät kokonaan kiinni, että ihmiset olivat ruokaravintoloissa vain juomassa.

"Ei se kaksi tuntia omaan elämään hirveästi vaikuta, mutta jonkun elämässä se voi olla suurikin muutos", sanoo Veeti Hakala. Hänen seurassaan Tuomo Viitala selin kameraan. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Tarja Lindfors puolestaan uskoo lisätuntien vaikuttavan hänen ravintolavalintaansa. Työpäivän venyessä parikin tuntia mahdollistaa sen, että on aikaa käydä jossain töiden jälkeen. Samassa seurueessa istunut Anna Hiekkataipale on innoissaan siitä, että ylipäänsä pääsee niin sanotusti valmiiseen pöytään.

– Tärkeintä on se kokemus, että saa taas olla ihmisten ilmoilla ja totta kai mitä pidempään saa olla, niin sen parempi.

Virpi Ritala ja Mariitta Lindqvist Kauppatorin Laiturin terassilla. "Kahden tunnin lisä ei vaikuta omiin päätöksiin. Yleensäkin tulee enemmän käytyä päiväsaikaan ravintoloissa", kertoo Lindqvist. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Voit keskustella aiheesta keskiviikkona 9.6.2021 kello 23 saakka.

Lue lisää:

.
.