1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhurit

Puistokaupunki Kotkan uudelle kaupunginpuutarhurille tulossa nopea lähtö – tammikuussa aloittaneen virkamiehen viimeinen työpäivä voi olla jo torstaina

Kotkan kaupunginpuutarhuria moititaan muun muassa siitä, ettei hän osaa käyttää kaikkia tietokoneohjelmia ja että kertoo työstään Facebookissa. Puutarhuri on väitteistä ihmeissään.

Kotkan kaupunginpuutarhuri Marko Pesu aloitti työnsä tammikuun alussa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Kotkan kaupunki on tyytymätön hiljattain aloittaneeseen kaupunginpuutarhuriinsa Marko Pesuun. Kaupunki aikoo lopettaa Pesun työsuhteen.

Marko Pesu aloitti kaupunginpuutarhurina tämän vuoden alussa. Hänellä on vielä meneillään työsopimuksen mukainen kuuden kuukauden koeaika, jolloin työsopimuksen voi purkaa ilman erityisen painavaa syytä ja ilman irtisanomisaikaa.

Pesulle on lähetetty kutsu saapua kuulemistilaisuuteen, jossa käsitellään hänen työsuhteensa purkamista.

Kotkan kaupunki toteaa kutsussa, että kaupunginpuutarhurilta on puuttunut kokonaisnäkemys puistotoimen suunnittelusta ja suunnittelutiimin vetämisestä. Hän ei myöskään ole tarpeeksi osannut käyttää suunnittelussa tarvittavia tietokoneohjelmia.

Lisäksi kaupunki ei ole katsonut hyvällä sitä, että Pesu on perustanut Facebookiin tilin, jolla hän kertoo kaupunginpuutarhurin työstä.

Marko Pesun esihenkilö kaupungininsinööri Sara Vilander ei henkilösuojaan vedoten halunnut kommentoida kaupungin näkemystä.

Työt lisääntyivät

Kotkan kaupunginpuutarhuri Marko Pesu kokee, että hänellä ei ole ollut mahdollisuutta näyttää kaikkea osaamistaan.

Työn aloittaminen oli Pesun mielestä jo haastavaa, sillä edellinen kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen oli jäänyt eläkkeelle jo puolta vuotta ennen kuin Pesu aloitti työssään. Viran edellinen hoitaja ei siis voinut perehdyttää uutta työntekijää työhön. Rästiin olivat samalla jääneet puolen vuoden kaupunginpuutarhurin työt.

Katariinan meripuisto on yksi Kotkan kehutuista puistoalueista. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Samaan aikaan puistotoimesta on jäänyt eläkkeelle kaksi muutakin pitkäaikaista työntekijää, jolloin Pesun aikana puistotoimen työntekijämäärä on puoliintunut vain reiluun kahteen työntekijään.

Pesu kokee, että hänelle on lisäksi haluttu sysätä alkuperäistä työsopimusta laajempi toimenkuva.

– Ilmeisesti kaupungin suunnittelijavajeen takia minua yritetään työntää suunnittelijamuottiin. Jos kaupunki haluaa suunnittelijoita lisää, niitä pitää myös palkata.

Ei halua olla byrokraatti

Marko Pesu on toiminut muun muassa Helsingin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina ja tutkijana sekä opettanut yliopistossa 15 vuotta.

Koulutukseltaan hän on puutarhuri, hortonomi ja kasvibiologi, ja todennut olevansa erityisesti puutarhuri.

Pesu on sitä mieltä, että kaupungin esittämät moitteet eivät liity koeaikaan.

– Minä kaipaisin keskustelua, sillä minusta tässä on paljon sellaisia kysymyksiä, jotka ovat keskustelemisen arvoisia. Mutta ehkä ne eivät ratkea sillä, että annetaan potkut, pohtii Pesu.

Pesu tunnustaa, että hänen perusluonteensa ei ole olla byrokraatti, vaikka toimisikin byrokraattisissa tehtävissä.

– Olisiko täällä sitten kaivattu enemmän byrokraattia? Kuitenkin tehtäviini kuuluu esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Siihen minut on palkattu ja siihen toimeen tarttunut.

Marko Pesu kertoo, miten vasta lumien sulettua hän pääsi kunnolla tutustumaan Kotkan puistoalueisiin. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Oman vaikeutensa työn jatkamiseen on tuonut se, että Pesun edeltäjä Heikki Laaksonen oli aikanaan toteuttanut Kotkaan isoja ja palkittuja puistoalueita. Esimerkiksi vuonna 2018 Kotkan kaupunkipuisto sai Suomen paras maisemahanke -palkinnon.

Edeltäjä myös tunsi kaupungin joka kolkan, mikä taas uudella kaupunginpuutarhurilta ei heti onnistunut.

– Navigaattorin kanssa yritin puistoihin ja seutuun tutustua.

Kaupunginpuutarhuri Marko Pesun kuulemistilaisuus on torstaina. Siinä selviää, jatkaako Pesu työssään vai loppuuko työsuhde saman tien.

Asiasta kertoi ensimmäisen Kymensuu-lehti (siirryt toiseen palveluun).