1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suojatiet

Turun ilo sateenkaarisuojatiestä jäi lyhyeksi – kaupunki joutuu poistamaan monivärisen suojatien poliisin pyynnöstä

Poliisi katsoi, että sateenkaarivärein maalattu suojatie oli tieliikennelain vastainen ja pyysi kaupunkia poistamaan sen.

Suojatie maalattiin sateenkaarenväreillä tiistaina ja keskiviikkona se pyydettiin jo poistamaan. Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Turun kaupunki joutuu poistamaan eilen tiistaina maalatun sateenkaarisuojatiensä poliisin pyynnöstä.

Kaupungin mukaan poliisihallitus otti kantaa sateenkaarisuojatiehen keskiviikkona sähköpostin välityksellä. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan sateenkaarivärien käyttö suojatien kohdalla on tieliikennelain vastainen.

– Kaupunki noudattaa asiassa poliisihallituksen kantaa ja poistaa maalauksen teatterin kohdalta niin pian kuin se on mahdollista ja ajoradalle palautetaan valkoiset suojatietä merkitsevät viivat. Työtilaus värien poistamisesta ja uudelleen maalaamisesta on jo annettu, Turku kertoo tiedotteessa.

Sateenkaarisuojatie sai heti paljon huomiota

Turku itse oli tulkinnut tieliikennelakia toisin. Se oli katsonut, että suojatie voidaan osoittaa vain liikennemerkeillä.

– Lakia tarkentavan asetuksen mukaan suojatie voidaan osoittaa liikennemerkeillä tai ajoratamaalauksella tai niillä molemmilla. Sateenkaarimaalausta tehdessään kaupunki ei pitänyt sateenkaarimaalausta liikenteenohjauslaitteena. Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja inva-paikoilla toisinaan käytetty sininen väri, sanoo tiedotteessa Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen.

Sateenkaarisuojatie sai heti paljon huomiota osakseen. Sitä niin kehuttiin kuin haukuttiin sosiaalisessa mediassa.

Aloitteen sateenkaarisuojatiestä teki Turun Kaupunginteatteri. Värikkään suojatien tavoitteena oli kunnioittaa parhaillaan vietettävää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen pride-kuukautta.

Lue lisää:

Sateenkaarisuojatie maalattiin Turkuun – ilmiö vielä harvinainen Suomessa