Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloitti Euroopan-kiertueensa Britanniasta ja varoitti Venäjää

Biden saapui Britanniaan keskiviikkoiltana, jossa hän puhui yhdysvaltalaisjoukoille Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Mildenhallin sotilastukikohdassa. 

Kuva: Neil Hall / EPA

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloitti ensimmäisen Euroopan-vierailunsa varoittamalla Venäjää "väkevistä ja merkittävistä" seurauksista, mikäli Venäjän hallitus "harjoittaa haitallista toimintaa".

Biden saapui Britanniaan keskiviikkoiltana, jossa hän puhui yhdysvaltalaisjoukoille Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Mildenhallin sotilastukikohdassa.

– Aiomme tehdä selväksi, että Yhdysvallat on tullut takaisin ja demokratiat toimivat yhdessä ja taistelevat kovimpia haasteita vastaan. Olemme sitoutuneet johtamaan voimalla, puolustamaan arvojamme ja pitämään lupauksemme ihmisille, Biden sanoi.

Kiertue huipentuu Putinin tapaamiseen

Presidentti tapaa Britannian pääministerin Boris Johnsonin torstaina, jonka jälkeen hän osallistuu G7-teollisuusmaiden kokoukseen Cornwallissa.

Johnsonin ja Bidenin odotetaan sopivan maiden välisen matkustamisen avaamisesta mahdollisimman pian, Britannian hallituksen lausunnossa sanottiin myöhään keskiviikkoiltana.

Bidenin kahdeksanpäiväinen Euroopan-kiertue kattaa myös Nato-kokouksen Brysselissä sekä kahdenkeskisen tapaamisen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Genevessä ensi viikon keskiviikkona.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari A-studiossa.
Venäjän Vladimir Putin astelee huipputapaamiseen Yhdysvaltain Joe Bidenia kokeneempana presidenttinä. ”Putin on vanha kettu”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari.

Putinin kanssa Bidenin on määrä puhua muun muassa venäläisten hakkereiden hyökkäyksistä Yhdysvaltoja vastaan, Aleksei Navalnyin vangitsemisesta sekä Kremlin yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin.

Washingtonissa odotetaan konkreettisia tuloksia Britanniassa järjestettävästä teollisuusmaiden G7-kokouksesta sekä Brysselin EU- ja Nato-huippukokouksista.

"Rokotteiden arsenaali"

Sekä presidentti että yleisö olivat sonnustautuneet Mildenhallissa kasvomaskeihin, mikä muistutti siitä, että pandemia ei ole ohi.

– Meidän täytyy päästä eroon koronaviruksesta. Ei vain kotona, vaan joka puolella, Biden sanoi.

Bidenin hallinto aikoo ostaa 500 miljoonaa Pfizerin rokotetta ja lahjoittaa ne maailmalle. Presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan rokotteiden jakamisesta on Bidenin mielestä hyötyä myös Yhdysvalloille.

– Kuten hän sanoi aiemmin, olimme demokratioiden arsenaali toisessa maailmansodassa ja aiomme olla rokotteiden arsenaali seuraavassa vaiheessa auttaaksemme pandemian päättymisessä, Sullivan kertoi toimittajille.

Uutistoimisto AP:n mukaan rokotteet jaetaan köyhille maille Covax-ohjelman kautta. The New York Times -lehden mukaan ensimmäiset 200 miljoonaa annosta jaettaisiin tänä vuonna ja loput 300 miljoonaa annosta ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Aiemmin Bidenin hallinto oli ilmoittanut jakavansa ainakin 80 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.

Lue lisää:

Joe ja Jill Biden ulkona maskit puoliksi kasvoillaan, Joe Biden huiskuttaa kameralle.
Joe Biden pyrkii palauttamaan Yhdysvaltojen ja Euroopan liittolaissuhteen ennalleen, sanoo tutkija Pierre Morcos.

(9.6.)

.
.