1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jalkapallo

Euroopan suurin tyttöjen futisturnaus on käynnissä Helsingissä – potkutekniikastaan tunnetun Pauliina Miettisen valmentama joukkue on myös mukana

Perinteisesti kesäkuun alussa Helsingissä pelattava tyttöjen ja naisten jalkapalloturnaus Stadi Cup on monelle pelaajalle kesän kohokohta. Turnauksella on iso merkitys tyttöjen ja naisten jalkapallokulttuurin edistämisessä Suomessa.

Tyttöjen jalkapalloturnaus Stadi Cup starttasi Helsingissä
Tyttöjen jalkapalloturnaus Stadi Cup starttasi Helsingissä

Pauliina Miettisen lapsuudessa televisiosta ei näkynyt naisten jalkapalloa ja hänenkin ensimmäiset idolinsa nurmikentällä olivat miespelaajia. Tikkurilan Palloseuran päävalmentajana nykyään toimiva Miettinen näkee edelleen kehitettävää naisten jalkapallon arvostuksessa.

– Vielä nykyäänkin naisjalkapalloilija pääsee tiettyjen lehtien palstoille vain jonkun skandaalin kautta tai esimerkiksi heittämällä paidan pois. Toisin kuin vaikka lätkässä ja miesten jalkapallossa pelaajat ovat koko ajan esillä ja heistä muovataan koko kansan sankareita, toteaa Miettinen.

Tyttöjen ja naisten jalkapallo on maailmanlaajuisesti voimakkaassa kasvussa. Tänään Helsingissä starttaava Stadi Cup perustettiin aikoinaan tasa-arvo ajatuksella, että myös tytöt pääsevät pelaamaan isossa turnauksessa.

Nykyään turnaus on Euroopan suurin vain tytöille ja naisille suunnattu jalkapalloturnaus, johon osallistuu tänä vuonna yli 330 joukkuetta.

Yle oli mukana seuraamassa suorana Stadi Cupin alkua. Haastattelussa muun muassa Tikkurilan Palloseuran päävalmentaja Pauliina Miettinen. Toimittajana Miika Koskela. Kuvaaja Matti Myller.

– Naisten jalkapallon arvostus on oman urani aikana mennyt kiitettävästi eteenpäin, mutta kyllä siinä on vielä paljon kehitettävää, toteaa Miettinen.

Stadi Cupin toiminnanjohtaja: “Takana on stressaava kevät”

Tikkurilan palloseuran -08 juniorit valmistautuivat aamutuimaan turnauksen ensimmäiseen peliinsä Pirkkolan jalkapallokentällä.

– Eilen illalla varmistin kaikki vaatteet valmiiksi. Vähän vaikea oli herätä aamulla, mutta hyvin tänne päästiin, sanoo Vieno Hartikainen.

– Pientä jännitystä on nyt, mutta se on ihan hyvä juttu, toteaa puolestaan Saimi Outera.

Turnauksessa on tänä vuonna jouduttu miettimään paljon terveysturvallisuutta, jotta se voidaan järjestää koronasta huolimatta.

– Erittäin jännittävä ja stressaava kevät on takana, sillä vasta 12.5. saatiin vahvistus sille, että turnaus voidaan ylipäätään pelata, sanoo Stadi Cupin toiminnanjohtaja Minna Kauppinen.

Kentän laidalta valmentajaksi

Nurmijärvellä nykyisin asuva Miettinen valmentaa oman yrityksen kautta tulevia jalkapalloilijoita sekä opettaa potkutekniikkaa junnuille myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Oman jalkapallouransa Miettinen aloitti jo alle kouluikäisenä, joten jalkapallo on ollut mukana hänen elämässään aina. Kuva: Matti Myller / Yle

Oma innostus jalkapalloon kasvoi aikoinaan isoveljen vaikutuksesta. Taitojaan Miettinen kehitti kentän laidalla seuraten vanhempien poikien pelaamista. Yhtenä merkittävänä esikuvana hänelle toimi Yrjö Happonen.

– Ykä teki pallon kanssa kikkoja, joita riensin sitten opettelemaan myös itse. Kyllä se on todella tärkeää lapselle, että on taitavia esikuvia.

Miettisen mukaan lähes yhtä tärkeää on, että esikuvia on myös valmennusketjussa. Hän itse muistaa ihailemiensa valmentajien opit myös tänä päivänä ja hyödyntää niitä työssään.

Miettinen opiskeli ja pelasi Yhdysvalloissa 1990-luvun puolivälistä vuosituhannen taitteeseen. Valmennuksen pariin hän ajautui niin ikään Amerikassa.

Nykyään kuuluisaa potkutekniikkaansa Miettinen opettaa lähinnä junnuille, mutta aina ajoittain hän päätyy heittämään vinkkejä myös aikuisille konkareille.

– Muutama vuosi taakse päin tuli opetettua myös Mikael Forssellia, joka ihan nöyrästi otti opin myös vastaan, Miettinen naurahtaa.

Lue myös:

Huuhkajat ja EM-futis Ylellä

Pauliina Miettinen väsyi, kun voittamisesta tuli pakkomielle – nyt jalkapallon poikkeustapaus johdattaa joukkuettaan kohti suuryllätystä: "Meillä on mahdollisuus kaikkeen"