1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turun yliopisto

Jälleen uusi lahjoitusprofessuuri Turun yliopiston teknilliseen tiedekuntaan – 600 000 euroa kiertotalouden professuurin perustamiseen

Professuurin lahjoittavat Naantalin ja Turun seudun eri organisaatiot ja yritykset.

Professuuri perustetaan teknilliseen tiedekuntaan. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin

Turun yliopisto on saanut 600 000 euron lahjoituksen kiertotalouden professuurin perustamiseen. Professuuri perustetaan teknilliseen tiedekuntaan.

Professuurin lahjoittavat yhdessä Kesko, Turun kauppakamari, Turku Energia, Kiilto, Turun Osuuskauppa, Naantalin kaupunki, Finnsementti, BE Group, Hesburger, Sarcodon ja Lounais-Suomen jätehuolto. Turun kauppakamari on ollut mukana kokoamassa lahjoitusta.

– Naantalin ja koko seudun kannalta tärkeimpiä tulevaisuuden elinkeinohankkeita on Naantalin jalostamoalueen kehittäminen. Tavoitteena on kehittää alueelle bio- ja kierotalousyritysten keskittymä. On tärkeää, että ensimmäisiä läpimurtoja saadaan jo lähivuosina, mutta työtä on pitkäksi ajaksi eteenpäin. Kiertotalouden professuuri vahvistaa osaamista ja luo yhteismahdollisuuksia yrityksille, jotka harkitsevat investointeja jalostamoalueelle, sanoo Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Mutanen jää eläkkeelle nyt kesällä Naantalin kaupunginjohtajan tehtävistä.

Naantali on mukana kehitysyhtiössä, jonka tarkoituksena on kehittää Naantalin tyhjentynyttä jalostamoaluetta. Neste lopetti jalostamotoimintansa alueella tänä keväänä.

Kiertotalous on osa kestävää kehitystä. Turun yliopiston tiedotteen mukaan kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus tuottavat mahdollisimman vähän jätettä ja materiaali pyritään kierrättämään tehokkaasti.

– Turun yliopistolla on paljon kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen liittyvää osaamista. Esimerkiksi Turun kauppakorkeakoululla kiertotaloutta tutkitaan yritysten strategisen johtamisen näkökulmasta. Tämä professuuri täydentää yliopiston osaamista tarkastelemalla ilmiötä teknistaloudellisesta näkökulmasta, Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula kertoo tiedotteessa.

Lue lisää:

Turun yliopiston kone- ja materiaalitekniikalle taas uusi lahjoitusprofessuuri

Rauman seudun organisaatiot lahjoittavat Turun yliopistolle automaatiotekniikan professuurin

Suomen uusin tiedekunta vastaa tekniikan alan osaajapulaan – panostaa myös monitieteellisyyteen ja yritysyhteistyöhön

Turun yliopiston DI-koulutuksille akkuteknologian ja sähköisen voimansiirron lahjoitusprofessuurit

Turun yliopiston uusille DI-koulutusaloille kaksi lahjoitusprofessuuria – tavoitteena palkata vähintään 10 uutta professoria