1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Alisella Kemijoella selvitetään kesän ajan lohikannan kokoa ja kalateiden toimivuutta

Isohaaran alapuolelle hakeutuvan lohikannan kokoa arvioidaan merkintä-takaisinpyynti-menetelmällä. Myös kalastajilta toivotaan aktiivisuutta kesän seurannassa.

Selvityksen kohteena ovat Isohaaran voimalaitoksen alapuolelle hakeutuvien lohien liikkeet. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kemijoella selvitetään kesän ja syksyn aikana Isohaaran alapuolelle hakeutuvan lohikannan kokoa sekä seurataan Isohaaran kahden kalatien toimivuutta.

Hanketta koordinoi Voimalohi Oy ja sen toteuttaa Luonnonvarakeskus. Hankkeen rahoittajina toimivat Kemijoki Oy, PVO-vesivoima Oy sekä valtion Nousu-vaelluskalaohjelma. Yhteistyötä tehdään myös Lohijokitiimi ry:n ja Kalasydän Oy:n kanssa.

Lohikannan kokoa arvioidaan merkintä-takaisinpyynti-menetelmällä, jossa lohia pyydystetään, merkitään, vapautetaan ja kontrolloidaan. Toimenpiteet toistetaan säännöllisesti ja vakioidusti Isohaaran alapuolella kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

Kalat merkitään myös mikrosirulla. Tiedot rekisteröidään PIT-lukuasemilla, joita asennetaan Isohaaran alakanavaan ja kalateihin, sekä Taivalkosken alakanavan Kalasydän-laitteelle.

Luonnonvarakeskus toivoo, että kalastajat palauttavat saaliiksi saatujen lohien ja taimenien nuolimerkit.

Lohien ja taimenten nuolimerkit voi palauttaa pyynti- ja yhteystietoineen joko Jauholanlahden venesatamassa olevaan palautuslaatikkoon tai postissa osoitteeseen: Luonnonvarakeskus, Mikko Jaukkuri, Paavo Havaksen tie 3, 90570 OULU. Palautetuista merkeistä maksetaan 5 euron palkkio.