Hyppää sisältöön

Hämeen vanha linna varautuu tulipaloon – ainutlaatuinen kulttuurinähtävyys saa vihdoin sammutusjärjestelmän

Vanha linna on saamassa automaattisen sammutusjärjestelmän, jonka avulla veden käyttö tulipalon sammuttamisessa voitaisiin minimoida. Linnaa halutaan suojella vesivahingoilta, joten testattavassa järjestelmässä alkusammutus tapahtuu aerosolilla.

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Sami Brück sanoo, että linnan sammutusjärjestelmän kokeilussa ovat mukana myös Kanta-Hämeen pelastuslaitos ja Kuopion pelastusopisto. Kuva: Kati Turtola / Yle

Hämeen keskiaikaisessa linnassa testataan parhaillaan sammutusjärjestelmää. Rakennuksessa ei ole aiemmin ollut automaattista järjestelmää tulipalojen sammuttamiseksi. Nyt linnassa kokeillaan systeemiä, jossa tulen alkusammutus tapahtuu aerosolilla. Arvokasta rakennusta halutaan suojata myös palon sammuttamisessa tapahtuvilta vesivahingoilta.

Kokeilu voi näkyä aerosolin purkautumisena ulos linnan katon kautta.

Sopivan sammutusjärjestelmän suunnittelutyö ja testaus 1200-luvulla rakennettuun linnaan vie pitkään. Vielä ei ole selvää, milloin järjestelmää päästään asentamaan.

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Sami Brück kertoo, että suunnittelussa hyödynnetään Museoviraston asiantuntemusta. Nyt testauksessa oleva sammutusjärjestelmä ei vaadi isoja rakenteellisia muutoksia linnan alkuperäisiin rakenteisiin.

Rakennuttajapäällikkö Sami Brück kertoo keskikaisen linnan sammutusjärjestelmän testaamisesta.