1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiirat

Tiirojen hyökkäyksiltä voi suojautua ottamalla rannalle mukaan kepin tai sateenvarjon – Kokkolassa mietitään hankalimman alueen rajaamista tai jopa pesien siirtämistä

Lintujen hyökkäyksistä on kärsinyt viime päivinä moni rannan tuntumassa liikkunut. Alueelle on laitettu varoituskyltit, ja myös mahdollisuutta siirtää pesät selvitetään. Asiantuntija ei usko siirron onnistumiseen.

Kyltit varoittavat tiiroista Meripuistossa, mutta tarkkana saa olla myös Rantaraitilla. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Aggressiivisesti pesintäänsä suojelevat tiirat ovat riesana Kokkolan suosituilla ulkoilualueilla Meripuistossa ja Rantaraitilla. Pesiä on useita, ja lintujen hyökkäyksen kohteeksi on jouduttu myös kevyen liikenteen väylällä.

Kai Venetjoki oli ottamassa nyrkkeilytreenien alkulämpöä juuri kevyen liikenteen väylällä, kun pesäänsä suojeleva tiira puuttui peliin.

– Yhtäkkiä napsahti päähän: se tuli jostain takaviistosta. Itse en huomannut, mutta treenikaverit rupesivat kiljahtelemaan ja tajusin nopeasti, että tiirahan se siinä hyökkäilee.

Porukka pisti tossua tossun eteen, mutta Venetjoki sai vielä kaksi iskua takaapäin.

– Kyllä se aika vihaisesti tuli, eikä varoitellut: ensimmäinen huomio oli se, että jokin terävä kävi päähän.

Lakki suojasi jonkin verran, mutta terävältä kontakti tuntui.

– Ei siihen olis viitsinyt jäädä, sanoo Venetjoki.

Kai Venetjoki hämmästelee sitä, että tiirojen suojeluvaisto ulottuu kevyen liikenteen väylälle asti. Myös BirdLifen Lehtiniemen mukaan lintu reagoi yleensä vain 10–15 metrin etäisyydellä pesästä oleviin häiriötekijöihin. Kuva: Sari Möller / Yle

"En usko pesän siirtämisen onnistumiseen"

Kokkolan kaupunki tilasi sittemmin pesistä kertovat varoituskyltit, jotka laitettiin paikalleen keskiviikkona. Myös alueen rajaamista tai pesien siirtoa on pohdittu.

Jälkimmäinen tuskin onnistuu, sanoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

– En usko tiiran pesän siirtämisen onnistumiseen. Tiirat ovat sen verran tarkkoja pesimispaikkansa suhteen, että jos pesää siirtää, pesintä todennäköisesti epäonnistuu ja tiira hylkää munansa, sanoo Lehtiniemi.

Toiminta vaatisi poikkeusluvan Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, joka hoitaa koko maan lupaprosessit lintuja koskevat poikkeusluvat.

Käytännössä poikkeuslupaa pitäisi Lehtiniemen mukaan hakea suoraan pesän tuhoamiseen, koska siirto johtaisi melko varmasti pesinnän keskenjäämiseen.

Lehtiniemi ei ole ollenkaan varma, että lupa heltiäisi, sillä toiminnan välttämättömyys voidaan kyseenalaistaa. Pikemminkin ranta-aluetta voisi rajata esimerkiksi lippusiimoilla siksi aikaa, kun pesintä on kesken.

Tiira pesii usein hiekkaan tai kallion halkeamiin. Varpuslintujen pesien siirtoja on tehty onnistuneesti, mutta isompien lintujen kanssa tilanne on hankalampi, sanoo suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Hyökkäyshoukutteen kanssa rannalle

Kokkolalainen Kai Venetjoki toivoo, että tilanteelle voisi tehdä jotain.

– Joku tolkku pitäisi kyllä saada: nyt melkein koko uimaranta on tiiran reviiriä.

Erityisen huolissaan hän on siitä, että tiirat voivat iskeä pahaa aavistamattomien lasten kimppuun ja aiheuttaa jopa elinikäisen kammon.

– Lapselle voi kehittyä sellainen pelko, että linnut ovat aina pahoja ja käyvät päälle. Siitä olen huolissani.

Venetjoki sanookin ottaneensa mielellään nokan kopautukset vastaan itse, kun vaihtoehtona oli, että tiira olisi tuikannut otsaan jotakuta nuoremmista mukana olleista.

Kohteeksi valikoituminen johtunee siitä, että Venetjoki oli treeniporukan pisin. Tiira kohdistaa aggressionsa yleensä korkeimpaan kohtaan, ja siksi sen hyökkäykseltä voi suojautua ottamalla mukaan jotain mitä voi pitää päänsä yläpuolella.

– Klassinen tapa on ottaa aurinkoiselle uimarannalle sateenvarjo ja pitää sitä korkealla, vaikka se ei olisi avattukaan. Tai kantaa mukanaan keppiä, jolloin korkeammalla on niin sanottu hyökkäyshoukute. Silloin ei ainakaan ihmiseen tule osumia, sanoo BirdLifen Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Paljon saaristoissa laskentoja tehnyt Lehtiniemi on itsekin saanut lapintiirasta osuman. Vaikka välissä oli lakki, lintu sai veren norumaan päästä kasvoille asti.

– Olin sen näköinen, kuin olisin ollut isommankin linnun kanssa ollut tekemisissä.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 12. kesäkuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Katso tallenne: Näin pidät lokkien pesät loitolla kodin ja mökin läheltä – asiantuntija kertoo parhaat konstit

Taina Mäki sai neljä nokkaisua päähänsä, kun varikset kävivät kimppuun – asiantuntijan vihaisten lintujen listalla varis on neljäntenä

Oulujärven lapintiirat syöksyvät ihmistä kohti ja ovat osuneetkin – nyt erikoisuudella halutaan houkutella matkailijoita