Hyppää sisältöön

Kovan onnen aallonmurtajaan löytyi tilke tietyömaalta – vastoinkäymisistä kärsinyt remontti edistyy viimein veneilijöiden suosimassa Kaunissaaressa

Vierasvenesataman työt keskeytetään loppukesäksi, kunhan satama on saatu vierailukuntoon. Se voi tapahtua jo tänä viikonloppuna. Kaunissaari on ollut pitkään veneilijöiden ja turistien suoiossa, ja siksi myös vierasvenesatama kaipaa päivitystä.

Tältä näytti Kaunissaaren vierasvenesatamassa eilen illalla. Kuva: Katri Mannonen / Yle

Itäisella Suomenlahdella Pyhtään edustalla sijaitsevan Kaunissaaren vierasvenesatama saatetaan saada vierailukuntoon jo viikonlopuksi.

Pyhtään kiinteistöpäällikkö Iikka Voutilainen kertoo, että satamassa suoritetaan parhaillaan tankoharausta. Tankoharauksella varmistetaan, ettei vene osu pohjaan tai kivikkoon, kun se kulkee satama-alueella. Sitten laiturit saadaan taas paikoilleen.

Kaunissaari on ollut pitkään veneilijöiden ja turistien suosiossa. Niin kutsuttuja veneyöpymisiä vieraspaikoilla on kertynyt vuosittain 1 200–1 300. Henkilöiden määrä on ollut vielä paljon suurempi.

Vierasvenesataman laajennustöiden tarina on kivikkoinen. Laituripaikkojen määrän kolminkertaistaneet työt ovat viivästyneet, kaivuri on uponnut mereen ja aallonmurtaja ei ole pitänyt tuulta ja aaltoja poissa satamasta.

Syys- ja kevätmyrskyt rikkoivat molemmat laiturit, mutta ne on saatu korjattua. Satama-altaan suuaukkoa pienennetään vielä rakentamalla lisää pengertä, jotta tuuli ja aallot pysyisivät paremmin poissa. Voutilaisen mukaan materiaali löytyi keväällä Kotkasta.

– Hyväntuulentien työmaalta saatiin louhetta niin läheltä ja halvalla, että saimme sitä siirrettyä nopealla kilpailutuksella, Voutilainen kertoo.

Kaunissaaren kalastajakylä on suojeltu kulttuuriympäristö. Arkistokuva. Kuva: Katri Mannonen / Yle

Kaunissaaren vierasvenesatamassa on ollut vierailijoiden mukaan hankalaa yöpyä, koska aallot heiluttavat veneitä liikaa.

Satama-alueen eteläpuolelle on Voutilaisen mukaan tehty jo nyt pengertä, jonka olisi tarkoitus pitää aallokkoa paremmin. Jo sen olisi tarkoitus estää veneitä heilumasta. Töitä jatketaan vielä.

Kesän lopulla satamaan ostetaan vielä aallonvaimenninlaituri, jonka olisi viimeistään tarkoitus saada veneiden keinunta kuriin. Syksyllä satamaan asennetaan virtausputkia, jotka myös helpottavat tilannetta.

Kaunissaaressa sijaitseva Kalastajakylä on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, joka on suojeltu.

Oikaisu 11.6.2021: Aallonmurtaja ei ole vielä valmis, vaan sen suuaukkoa pienennetään vielä. Myös muutettu tietoa siitä, että louhe on siirretty, mutta sillä ei ole tehty vielä töitä.

.
.