1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntayhtymät

Kuohunta Korpelan Voiman ympärillä jatkuu – erotetun hallituksen puheenjohtaja puolustaa entisen toimitusjohtajan erorahoja

Kuntayhtymän entinen toimitusjohtaja ja edellisen yhtymähallituksen puheenjohtaja kiistävät, että toimitusjohtajan erorahojen maksamisessa olisi tehty virheitä.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Laineet kuntayhtymä Korpelan Voiman ympärillä eivät ota laantuakseen. Kuntayhtymän yhtymäkokous totesi toissa viikolla pidetyssä kokouksessaan, että yhtymän edellinen hallitus, joka irtisanottiin viime marraskuussa, ylitti toimivaltansa oleellisesti sopiessaan yhtiön aikaisemman toimitusjohtajan Tuula Loikkasen virkasuhteen päättymisestä.

Loikkanen toimi energiayhtiö Korpelan Voiman toimitusjohtajana vuoden 2001 heinäkuusta viime vuoden huhtikuun puoliväliin saakka.

Tämän kevään aikana suoritetun tarkastuslautakunnan tarkastuksen mukaan edellisen yhtymähallituksen toimivalta ylittyi, kun se päätti joulukuussa 2019 Loikkasen erosta tehtävästään ja erokorvauksesta. Yhtymäkokouksen mukaan Loikkaselle maksettiin 19 kuukauden erokorvaus, vaikka silloisella hallituksella olisi ollut oikeus myöntää erokorvaus vain 12 kuukaudelta, kuten vuonna 2013 solmitussa johtajasopimuksessa oli sovittu.

Lue myös: Seitsemän kuukautta liikaa erokorvauksia toimitusjohtajalle – Korpelan voiman edellinen hallitus ylitti valtuutensa, nyt tutkitaan, joutuvatko hallituksen jäsenet pulittamaan summan takaisin

Yhtymäkokouksessa velvoitettiin nykyinen yhtymähallitus käynnistämään välittömästi tarvittavat toimenpiteet kohdennetussa tilintarkastuksessa esiin nousseista asioista joko virkavastuu- tai vahingonkorvausasiana. Korpelan Voiman kuntayhtymän nykyisen toimitusjohtajan Antti-Jussi Vahtealan mukaan lähinnä kysymykseen tulee vahingonkorvaus eli kuntayhtymälle aiheutetun vahingon maksaminen. Maksumiehiksi tulisivat entisen hallituksen jäsenet.

Entinen toimitusjohtaja ja erotetun hallituksen puheenjohtaja: Kyse on maalittamisesta

Sekä Loikkasen että kuntayhtymän hallituksen entisen puheenjohtajan, Antti Toivolan mukaan Loikkanen on saanut erokorvaussopimuksessa sovitut korvaukset.

Loikkanen toteaa Ylelle lähettämässään sähköpostissa, että erokorvaussopimuksen mukaan hän oli oikeutettu 12 kuukauden erokorvaukseen ja 2–6 kuukauden irtisanomisajanpalkkaan rinnastettavaan korvaukseen. Loikkasen mukaan hänelle maksettiin tuon erokorvauksen lisäksi vielä palkkaa vuoden 2020 alusta huhtikuun puoliväliin saakka hänen toimiessaan siirtymäkauden ajan toimitusjohtajan tehtävissä kuten oli yhteisesti sovittu. Lisäksi hän sai lomakorvauksia ja kahden kuukauden irtisanomisajan palkkaan rinnastettavan korvauksen.

Toivola on samoilla linjoilla Loikkasen kanssa. Molempien mukaan vuonna 2013 tehty sopimus erokorvauksista ei edellyttänyt yhtymäkokouksen käsittelyä eikä asiassa ole heidän mukaansa ongelmia myöskään viime vuotta koskevan tilintarkastuskertomuksen perusteella.

Tilintarkastuskertomuksessa suositeltiin vastuuvapauden myöntämistä edelliselle hallitukselle. Tarkastuslautakunta kuitenkin esitti toissa viikkoisessa yhtymäkokouksessa, ettei vastuuvapautta myönnetä juuri saman tilintarkastuskertomuksen perusteella. Yhtymäkokous päätti asiasta lautakunnan esityksen mukaisesti.

Loikkanen korostaa, että tilintarkastuskertomuksessa todetaan Korpelan Voiman hallintoa hoidetun lain ja yhtymäkokouksen päätösten mukaisesti. Hänen mukaansa kuntayhtymän hallitus, tarkastuslautakunta ja yhtymäkokouksen puheenjohtaja antoivat totuuden vastaista tietoa tilintarkastuksen tuloksista.

Sekä Loikkanen että Toivola kuvaavat itsensä ja edellisen hallituksen saamaa kohtelua maalittamisena.

– Mietin kyllä, että olisiko se sitten hyvä vai huono juttu, että asia menisi viimeinkin käräjäille. Silloin se päästäisiin selvittämään. Nyt meidän niskaan heitellään koko ajan vihjauksia, että me olisimme tehneet jotain väärin, kun omasta mielestämme olemme tehneet kaiken oikein, Toivola sanoo.

Lue myös: Korpelan Voiman yhtymähallitukselle esitetään eroa – tilapäinen valiokunta kyseenalaistaa myös johtajien erokorvaukset

Asia nousi esille viime vuoden puolella tilapäisen valiokunnan toimesta, joka asetettiin kesällä 2020 arvioimaan kuntayhtymän silloisen hallituksen luottamusta. Valiokunta esitti viime marraskuussa Korpelan Voiman yhtymähallituksen erottamista perusteluinaan se, että yhtymähallitus on menettänyt omistajakuntien poliittisen luottamuksen. Toisena perusteena olivat ongelmat Korpelan Voiman työilmapiirissä.

Samalla valiokunta kyseenalaisti entiselle toimitusjohtajalle ja talousjohtaja Pia Ylitalolle johtasopimusten perusteella maksettujen erorahojen perusteet ja määrät.

Lue myös:

Keskipohjanmaa: Korpelan Voiman kiistojen selvittely hallinto-oikeuteen

Kannuksen kaupunginjohtaja luotsaa Korpelan Voiman hallitusta

_Uutista muokattu 15.6. klo 9.25: Muutettu yhden lauseen muotoilua. Alkuperäinen muotoilu lauseessa oli "Hänen mukaansa kuntayhtymän hallituksen, tarkastuslautakunnan ja yhtymäkokouksen puheenjohtaja antoivat totuuden vastaista tietoa tilintarkastuksen tuloksista." Lause muutettu muotoon "_Hänen mukaansa kuntayhtymän hallitus, tarkastuslautakunta ja yhtymäkokouksen puheenjohtaja antoivat totuuden vastaista tietoa tilintarkastuksen tuloksista.."