Hyppää sisältöön

Koronapandemian vaivaama retkeilykansa hinkuaa ennen kokemattomia polkuja – keskellä Suomea yhdistetään 500 kilometriä uudeksi retkeilyreitiksi

Retkeilijöille löytyy tänä kesänä uutta kuljettavaa, kun viisi kuntaa yhdistää reittejään. Suonenjoki, Rautalampi, Hankasalmi, Konnevesi ja Pieksämäki markkinoivat yhdessä uutta retkeilyaluetta, jonka reitit ja kohteet sijaitsevat tunnin ajomatkan päässä toisistaan.

Kehitysyhtiö Savogrown elinvoimapäällikkö Sanna Kauvosaari on ollut linkki kuntien välissä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Viisi kuntaa keskeltä Suomea markkinoi yhdessä alueidensa retkeilymaastoja.

Toistensa naapureina sijaitsevat Suonenjoki, Rautalampi, Hankasalmi, Konnevesi ja Pieksämäki muodostavat yhdessä alueen, jolta löytyy yhteensä yli 500 kilometriä erilaisia retkeilyreittejä pyöräilyyn, melontaan ja patikointiin.

Kunnat löysivät toisensa, kun suonenjokiset paikalliset maastopyöräharrastajat alkoivat kysellä entisen rengasreitin perään: Satojen kilometrien retkeilyreitti rakennettiin tohinalla pari vuosikymmentä sitten ja unohdettiin samantien – nyt kunnostaminen kiinnostaa etenkin maastopyöräilijöitä

20 vuotta sitten Sisä-Savoon ja kolmelle muulle alueelle Pohjois-Savoon rakennettiin yhteensä tuhansien kilometrien mittainen retkeilyreitistö.

Vanhan Sisä-Savon rengasreitin polkuja pystytään hyödyntämään nyt alkaneessa yhteistyössä Suonenjoen ja Rautalammin osalta.

Yhteinen esite on alku markkinoinnille

Tässä vaiheessa uutta retkeilyaluetta markkinoidaan. Kesän alussa julkaistiin esite, jossa kerrotaan missä päin Suomea alue sijaitsee ja millaisia reittejä ja kohteita sieltä löytyy.

– Käytännössä kaikki ovat noin tunnin ajomatkan päässä toisistaan, kertoo Kehitysyhtiö Savogrown elinvoimapäällikkö Sanna Kauvosaari.

Esitettä jaetaan muun muassa alueen matkailukohteissa, mutta sen voi ladata itselleen myös jokaisen kunnan verkkosivuilta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kehitysyhtiön rooli on ollut muodostaa linkki kuntien välille, jotka asettuvat kolmen eri maakunnan alueelle. Maakuntaraja ei ole ollut este yhteistyölle, mutta se mutkistaa hieman EU-rahoituksen hakemista. Itä-Suomi ja Keski-Suomi kuuluvat eri EU-ohjelma-alueiseen.

Reitit on tarkoitus yhdistää tulevaisuudessa

Kauvosaari uskoo, että edes alueen kuntien asukkaat eivät tunne naapurikuntiensa reittitarjontaa. Siksi tällä viikolla järjestetään tapahtumaviikko, jonka aikana voi kokeilla muun muassa melontaa ja maastopyöräilyä.

Tunnetuin kohteista on Rautalammilla ja Konnevedellä oleva Etelä-Konneveden kansallispuisto. Suonenjoelta vinkataan Lintharjun ja Hankasalmelta Häähninmäen ulkoilualueista. Pieksämäeltä esillä on Vedenjakaja-reitistö.

Tarkoitus on myös yhdistää reitit toisiinsa niin, että niihin voi tutustua patikoiden tai pyöräillen. Ensimmäisenä valmistuu Lintharjun ja Etelä-Konneveden kansallispuiston välinen yhdysreitti tämän kesän aikana. Myös Suonenjoen ja Pieksämäen melontareitit yhdistetään toisiinsa.

Retkeilyalue tarvitsee vielä nimen, joka huomataan

Viiden kunnan yhteisen reitistön brändäyksessä ja markkinoinnissa on paljon tehtävää. Retkeilyalue tarvitsee muun muassa vielä vetävän nimen. Kuntalaiset ovat tervetulleita mukaan suunnitteluun.

– On tärkeää että tästä muodostuu seudun retkeilyhelmi, josta halutaan kertoa kavereillekin.

Kokonaisuudelle on tarkoitus perustaa myös omat verkkosivut, joiden kautta halutaan kertoa kohteiden lisäksi myös siitä, mitä palveluja kunnat ja alueen yritykset tarjoavat.

– Olemme miettineet jopa sellaista, että leiriytymispaikoista pitää kertoa, onko siellä puita riippumattoja varten, Kauvosaari sanoo.

Mutta tärkeää on kertoa myös maisemista, koska niitä matkailijat haluavat nähdä.

– Matkailijoiden pitää päästä tutustumaan myös maisemiin etukäteen.

Lue lisää uutisia retkeilystä