Hyppää sisältöön

Virolaismepit ovat kannelleet EU-komissiolle Suomen maahantulorajoituksista: "Suomen toimet eivät ole enää kohtuullisia tai oikeutettuja“

Entisen ulkoministerin Urmas Paetin mukaan Suomi on polkenut kuukausikaupalla EU:n perusperiaatetta työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Harvinaisen tiukkaa kritiikkiä on viime päivinä kuultu myös Viron ulkoministeriltä ja Suomen-suurlähettiläältä.

Suomen sisärajatarkastuksille ei ole virolaismeppien mukaan enää perusteita. Kuva Länsiterminaalista vuoden 2020 toukokuulta, jolloin työmatkaliikenne Suomeen oli sallitua. Kuva: Katriina Laine / Yle

TALLINNA Seitsemän virolaisen europarlamentaarikon kirjelmässä penätään EU-komission toimia Suomen maahantulorajoituksia vastaan. Virolaismeppien mukaan EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteesta voi poiketa vain väliaikaisesti, eivätkä toimet saa olla ylimitoitettuja.

– Suomen [maahantulo]rajoitukset eivät ole enää aikoihin olleet kohtuullisia. Niiden takia kärsii paljon ihmisiä, meppien yhteisessä lausunnossa todetaan.

Sen ovat entisen ulkoministerin Urmas Paetin lisäksi allekirjoittaneet muiden muassa entinen pääministeri Andrus Ansip ja niinikään entinen ulkoministeri Marina Kaljurand.

Suomi on ylläpitänyt niin sanottuja sisärajatarkastuksia EU- ja Schengen-rajoillaan viime kesän kolmen kuukauden taukoa lukuun ottamatta vuoden 2020 maaliskuusta lähtien.

Turisteilta pääsy Suomeen katkaistiin viime syyskuussa. Viron kohdalla säilyi poikkeus työmatkaliikenteelle tämän vuoden tammikuun loppuun asti. Silloin valtaosa työmatkoistakin kiellettiin.

Ulkoministeristä Suomen lähestymistapa on konservatiivinen

Viron ulkoministerin Eva-Maria Liimetsin mukaan Suomi on ollut työmatkaliikenteen kohdalla hyvin joustamaton. Viro on hänen mukaansa tehnyt kaikkensa (siirryt toiseen palveluun) tarjotakseen ratkaisuja terveysturvalliseen matkustamiseen.

Ulkoministeri Eva-Maria Liimetsin mukaan Viron pyrkimykset palauttaa työmatkaliikenne terveysturvallisesti ovat kaikuneet Suomessa kuuroille korville. Kuva: Siim Lõvi / Viron yleisradio

– Toivomme kovasti, että Suomi huomioi perustelumme ja ponnistuksemme. Virolaismatkustajia voisi päästää maahan, jos heillä on esittää todistus negatiivisesta testituloksesta, rokotepassi tai todistus sairastetusta Covid-taudista, Liimets toteaa Viron yleisradion ERR:n haastattelussa.

Suomen äskeinen päätös sallia työmatkat vain lentoliikenteessä on herättänyt Virossa ihmetystä. Valtaosa matkoista Suomenlahden yli tehdään laivoilla.

– [Suomen] päätös asettaa yksi liikenneväline etusijalle kummastuttaa, varsinkin kun varustamot ovat panostaneet testauksiin, Liimets myöntää.

"Väärin ja traagista“

Vielä kovempaa kritiikkiä on viime päivinä kuultu Viron Suomen-suurlähettiläältä Sven Sakkovilta. Hän sanoo Suomen päätöstä jatkaa maahantulorajoituksia vääräksi, epäoikeudenmukaiseksi ja traagiseksi (siirryt toiseen palveluun).

– Nykytilanne on kestänyt viisi kuukautta liian kauan, Sakkov toteaa ERR:n verkkouutisessa.

Suurlähettiläs Sven Sakkov ei voi käsittää Suomen haluttomuutta ratkaista tilanne Viron-liikenteessä. Kuva: Priit Mürk / Viron yleisradio

Kun Suomi päätti katkaista valtaosan työmatkaliikenteestä tammikuussa, Virossa saatiin suurlähettilään mukaan kahdessa vuorokaudessa aikaan suunnitelma terveysturvallisen matkustamisen takaamiseksi.

– Suomen hallitus ei tarttunut tähän, Sakkov pahoittelee.

Suomen Viron-suurlähettiläs Timo Kantola joutui puolestaan 4. kesäkuuta pääministeri Kaja Kallaksen puhutteluun.

Tapaaminen sujui Kantolan mukaan hyvässä hengessä, mutta Kallas viittasi tiedotteessaan huoleensa Suomen ja Viron suhteiden kärsimästä takaiskusta.

Suurlähettiläs Timo Kantola Viron pääministerin Kaja Kallaksen puhuteltavana 4. kesäkuuta 2021. Kuva: Viron valtioneuvoston kanslia

Maahantulorajoituksia ollaan purkamassa

Nykyiset maahantulon rajoitukset ovat näillä näkymin voimassa kesäkuun 27. päivään. Ylen tietojen mukaan työmatkaliikenteeseen odotetaan kuitenkin kevennyksiä jo ensi viikolla.

Tallink-varustamo suhtautuu optimistisesti myös vapaa-ajan matkailun vapautumiseen. Se on aloittanut Virossa Ahvenanmaan-risteilyjen myynnin. Ensimmäiset lähdöt ovat heinäkuun alussa ja niihin sisältyy myös kahdeksan tuntia maissa oloa.

Viron koronatilanne on parantunut merkittävästi talven ja kevään pandemiahuipun ajoista.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 91 (siirryt toiseen palveluun) sen oltua pahimmillaan yli 1 500. Viruksen leviämishuipun aikana maaliskuun puolivälissä noin 20 prosenttia kaikista testeistä antoi positiivisen tuloksen. Nyt positiivisia testejä on noin kaksi prosenttia.

Vähintään yhdellä annoksella koronarokotettuja on 39 prosenttia koko väestöstä ja 47 prosenttia aikuisväestöstä. Koko rokotekuurin on saanut 25 prosenttia väestöstä.

Lue lisää:

.
.