Hyppää sisältöön

Työntekijät riemuissaan Storan Enson uudesta investoinnista Suomeen: "Lupaa jatkuvuutta, kun turbulenssia on ollut"

Stora Enso investoi 21 miljoonaa euroa Anjalan paperitehtaaseen ja Inkeroisten kartonkitehtaaseen Kouvolassa. Anjalan paperitehtaasta tulee yhtiön ainut suomalainen paperitehdas, kun Veitsiluodon tehdas suljetaan.

Stora Enson Anjalan paperitehdas valmistaa kirjapaperia, aikakauslehtipaperia ja parannettua sanomalehtipaperia. Kuva: Stora Enso

Stora Enso investoi 21 miljoonaa euroa Anjalan paperitehtaaseen ja Inkeroisten kartonkitehtaaseen.

Paperiliiton Inkeroisten osasto 15:n puheenjohtaja Kari Leinonen pitää Stora Enson uutta investointia merkittävänä niin tehtaiden kuin kummankin paikkakunnan kannalta. Inkeroisten osasto 15 kattaa molemmat tehtaat.

– Erittäin hieno asia, että Suomeen ja varsinkin paikkakunnalle investoidaan noinkin merkittävällä summalla tässä maailman ajassa. Oikein upea asia, kertoo Leinonen.

Tavoitteena on pienentää päästöjä ja varmistaa eri polttoaineseosten joustava käyttö lämmön tuotannossa. Näillä keinoilla on tarkoitus parantaa myös kilpailukykyä.

Leinonen kokee, että investointi on merkittävä niin energiapuolen kuin ympäristöystävällisyyden kannalta.

– Puhtaampaan suuntaan ollaan menossa ja siihen luonnollisesti pitää paukkuja laittaakin. Jos energiapuolemme sakkaa, silloin sakkaa paperin ja pahvin teko paikkakunnalla. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä investointeja siltäkin kantilta, sanoo Leinonen.

Töiden aloitus suunniteltu tälle kesälle

Hankkeen työt on suunniteltu aloitettavaksi jo tänä kesänä. Töiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2023 jälkipuoliskolla.

Stora Enson Anjalan paperitehdas valmistaa Anjalassa kirjapaperia, aikakauslehtipaperia ja parannettua sanomalehtipaperia 435 000 tonnia vuodessa. Tehtaalla työskentelee noin 300 henkilöä. Tehdas on tiiviisti yhteydessä vieressä olevaan Inkeroisten kartonkitehtaaseen.

Inkeroisten kartonkitehdas valmistaa taivekartonkia 295 000 tonnia vuodessa. Tehdas työllistää noin 200 henkilöä.

“Lupaa jatkuvuutta paikkakunnalle”

Stora Enson Anjalan paperitehtaasta Kouvolassa tulee yhtiön ainut suomalainen paperitehdas, kun Veitsiluodon tehdas suljetaan.

Paperiliiton Inkeroisten osasto 15:n puheenjohtajan Kari Leinosen mukaan Veitsiluodon kaltaiset uutiset ovat erittäin ikäviä ja masentavia.

– Tässä on nyt ihan selvä rakennemuutoskin havaittavissa. Isot yhtiöt tekevät kuluttajien mukaan päätöksiä nykymaailmassa aika nopeallakin aikataululla. Siitä Veitsiluodon tilanne kertoo, sanoo Leinonen.

Uusi investointi Anjalan paperitehtaaseen ja Inkeroisten kartonkitehtaaseen sen sijaan nostaa mielialaa.

– Se lupaa tiettyä jatkuvuutta paikkakunnalle, kun turbulenssia meidän alallamme on ollut, sanoo Leinonen.

Investointi myös Ruotsiin

Stora Enso investoi Suomen lisäksi myös Ruotsiin.

Nymöllaan Ruotsiin Stora Enso investoi 26 miljoonaa euroa hankkeeseen, jonka tavoitteena on parantaa selluntuotannon vastuullisuutta ja kilpailukykyä.Tarkoituksena on kasvattaa vuotuinen havupuusellun tuotantokapasiteetti noin 220 000 tonnista 245 000 tonniin.

Tämän hankkeen on suunniteltu käynnistyvän jo tänä kesänä ja valmistuvan vuoden 2022 jälkipuoliskolla.

Nymöllassa Stora Enso valmistaa kemiallista sellua ja puuvapaata päällystämätöntä paperia toimistokäyttöön. Laitoksen vuotuinen tuotantokapasiteetti on 485 000 tonnia paperia ja 330 000 tonnia sellua. Se työllistää noin 500 henkilöä.

.
.