Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupunginhallitus antoi selvityksensä sijoitussotkusta tarkastuslautakunnalle: mahdollinen toimivallan ylitys on hallinnollinen menettelyvirhe, asian juridinen ja taloudellinen valmistelu oli riittämätöntä

Kaupunginvaltuusto päättää tilinpäätöksestä ja kaupunginjohtajan vastuuvapaudesta juhannusviikolla.

Rovaniemen kaupunginhallitus on antanut tarkastuslautakunnalle lausunnon tilintarkastuskertomuksen kaupunginjohtajaa koskevasta muistutuksesta.  Kuva: Mia Sivula / Yle

Rovaniemen kaupunginhallitus kokoontui tostaina 10.6. ylimääräiseen kokoukseen antamaan tarkastuslautakunnalle lausunnon muistutuksesta, jonka kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio sai tilintarkastuskertomuksessa.

Kaupunginhallituksen tarkastuslautakunnalle antamassa torstaisessa lausunnossa käy ilmi, että kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan olisi kaupunginhallituksen mukaan pitänyt käydä tiiviimpää vuoropuhelua, jotta sijoitustoimintaan liittyviltä epäselvyyksiltä olisi vältytty.

Kaupunginhallitus toteaa lausunnossaan, että jatkossa yhteistyötä tulee tiivistää sekä kaupunginhallituksen, viranhaltijoiden, tilintarkastajien ja tarkastuslautakunnan kesken.

Kaikki hankinnat tulisi myös kilpailuttaa lainsäädännön mukaisesti, kaupunginhallitus toteaa tiedotteessaan. Myös hankintojen kustannuksiin tulisi jatkossa kiinnittää tarkempaa huomiota.

Kaupunginhallituksen mukaan asia olisi pitänyt tuoda päätettäväksi

Kaupunginhallitus kertoo lausunnossaan myös, että tilintarkastuskertomuksessa mainittu kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion tekemä mahdollinen toimivallan ylitys oli hallinnollinen menettelyvirhe.

Sijoitusten kotiuttaminen olisi ollut syytä tuoda valmisteltuna lista-asiana kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kaupunginhallitus katsoo, että jatkossa tulisi kiinnittää erityistä huomiota hallintosäännön ja sisäisten määräysten ristiriitaisuuksien poistoon sekä päivittää ohjeet soveltuvin osin vastaamaan voimassa olevaa hallintosääntöä.

Taloudellisiin ja juridisiin seikkoihin liittyvä valmistelu ei myöskään ollut riittävää

Kaupunginhallituksen torstaisessa kokouksessa todettiin myös, että taloudellisiin ja juridisiin seikkoihin liittyvä valmistelu ei ollut päätöksentekoprosessin tukena riittävän paljon. Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus olivat kuitenkin kaupunginhallituksen mukaan pyrkineet yhdessä toimimaan kaupungin edun mukaisesti.

Evli Bankin Tomas Hildebrandt kertoi kaupunginhallituksen pyynnöstä kokouksessa siitä, miten Rovaniemen kaupungin sijoitukset kotiutettiin.

Kaikki alkoi sijoitusten kotiutuksesta syksyllä 2020

Tilintarkastaja löysi Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainion toiminnasta huomautettavaa muun muassa liittyen sijoitusten kotiutukseen syksyllä 2020. Huomautettavaa löytyi myös hankinnoista, kun yksittäiseltä toimijalta oli ostettu asiantuntijapalveluita liki 330 000 eurolla ilman kilpailutusta tai hankintapäätöstä.

Tilintarkastaja ei siten puoltanut vastuuvapauden myöntämistä kaupunginjohtajalle. Hänen mukaansa kaupunginjohtaja ylitti toimivaltansa viime syyskuussa, kun hän päätti viranhaltijapäätöksellä kotiuttaa kaupungin sijoitusvarallisuutta. Sitä myytiin kaupunginjohtajan päätöksellä yli 19 miljoonan euron arvosta.

Tarkastuslautakunta pyysi kuntalain mukaisesti asianomaiselta selityksen ja tämän jälkeen kaupunginhallitukselta lausunnon asiasta 11.6.2021 mennessä.

Ulla-Kirsikka Vainio kiisti moitteet ja kertoi selvityksessään, että teki tilintarkastajan moittimat toimenpiteet yhteistyössä kaupunginhallituksen kanssa.

Tarkastuslautakunta kokoontuu 16.6.2021 päättämään omasta esityksestään valtuustolle tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapaudesta.

Valtuusto päättää tilinpäätöksestä ja vastuuvapaudesta kokouksessaan 21.6.2021.

Juttua korjattu 10.6. kello 18:59: kaupunginhallituksen mielestä kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio ylitti mahdollisesti toimivaltansa, varmuutta siitä ei tässä vaiheessa ole. 19:51: muutettu otsikkoa ja väliotsikkoa

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.