1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Pula turisteista iskee kesällä erityisesti pääkaupunkiseutuun – hotellien työntekijöistä osa on edelleen lomautettuna

Kotimaan matkailu kannattelee koronaviruksesta kärsinyttä hotellialaa. Vaikka tilanne on valoisampi kuin vuosi sitten, ulkomailta saapuvien turistien puuttuminen vaikuttaa edelleen merkittävästi alan yritysten liiketoimintaan.

Alkuvuosi oli hotelleille vaikea, mutta nyt majoituspalveluiden kysyntä on lisääntynyt. Kuva: Antti Eintola / Yle

Hotellipalveluiden kysyntä on kasvanut verrattuna viime vuoteen, mutta pandemiaa edeltävään tasoon on vielä matkaa.

Scandic Suomen kaupallinen johtaja Christian Borg kertoo, että yöpymisten määrä on kasvanut. Ruotsalaisella yhtiöllä on Suomessa 62 hotellia, ja se toimii kuudessa eri maassa.

Kysynnän arvioidaan piristyneen myös S-ryhmän hotelleissa.

– Patoutunutta kysyntää on ollut, ja nyt sitä on selvästi purettu varaamalla majoituksia, markkinointijohtaja Outi Vitie kertoo.

Hotellien talousluvut näyttivät synkiltä vielä alkuvuodesta.

Scandic Suomen nettomyynti laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes 75 prosenttia verrattuna vuoden 2020 vastaavaan aikaan, jolloin koronaviruspandemia ei vielä vaikuttanut merkittävästi markkinaan.

Myös S-ryhmässä ollaan kaukana aiemmasta tasosta. Hotellien liikevaihto on ollut tänä vuonna yli 60 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 vastaavana aikana.

Kotimaan kysyntä kannattelee yrityksiä

Hotellipalveluita käyttävät tällä hetkellä eniten kotimaan matkailijat. Scandicissa kasvua on eniten vapaa-ajan matkailussa. S-ryhmän hotelleissa myös työmatkailijoiden määrä on maltillisesti lisääntynyt.

Matkailu väheni viime vuonna koronaviruspandemian vuoksi. Ulkomailta saapuvien matkailijoiden määrä laski merkittävästi, mutta myös kotimaassa matkustettiin vähemmän kuin vuonna 2019.

Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tilaston mukaan vuoden 2020 touko–elokuussa suomalaiset tekivät 7,9 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä matkaa kotimaassa. Matkoista suurimmalla osalla yövyttiin ilmaismajoituksessa.

Hotellissa tai muussa maksullisessa majoituksessa yöpymisen sisältäneitä kotimaan matkoja tehtiin viime kesänä 2,5 miljoonaa. Määrä oli viidenneksen pienempi kuin vuonna 2019.

Scandicin kaupallinen johtaja luottaa siihen, että kotimaan lomakohteet houkuttelevat suomalaisia tänä kesänä.

– Toki se vaikuttaa, että ulkomailla lomailu on hankalaa, mutta samalla monille on varmasti myös avautunut uusi näkymä Suomeen, Borg sanoo.

Hotellialalla uskotaan kaupunkimatkailun lisääntyvän. Scandic Hotels oy:n kaupallinen johtaja Christian Borg kuvattiin vuoden 2020 kesäkuussa. Kuva: Yle/Nadine Nousiainen

Suomen sisäinen matkailu ei korvaa turistien tuomia rahavirtoja

Ulkomailta saapuvien matkailijoiden vähäisen määrän uskotaan näkyvän kesällä erityisesti pääkaupunkiseudun hotellien yöpymisluvuissa.

Matkustusrajoitusten lisäksi kaupunkien kiinnostavuuteen vaikuttavat muun muassa tarjolla olevat palvelut.

Borgin mukaan esimerkiksi Scandicin Helsingin hotellien asiakkaista noin puolet ovat ulkomailta saapuvia matkailijoita.

Ulkomaan matkailijoiden puuttuminen näkyy myös S-ryhmän hotellien liiketoiminnassa.

– Pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa ulkomaisia turisteja on ollut aina enemmän, ja nyt suomalaisten pitäisi paikata sitä erotusta. Se ei ihan sataprosenttisesti onnistu, markkinointijohtaja Vitie S-ryhmästä arvioi.

Työntekijöitä edelleen lomautettuna

Pandemia vei hotelleilta asiakkaat ja usealta työntekijältä työt. Scandic-hotellien Suomen työntekijöistä kaksi kolmesta on edelleen lomautettuna joko koko- tai osa-aikaisesti.

Vaikka suurin osa toimipisteistä on avattu, Scandicin hotelleja on vielä suljettuna ainakin Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Osa ketjun hotelleista on ollut suljettuna jo yli vuoden

– Ihmiset ovat löytäneet uusia töitä tai opiskelleet uudelle alalle, mikä hankaloittaa työvoiman saatavuutta. Tietyillä alueilla ongelmia on ollut jo ennen tätä kriisiä, Borg puntaroi.

S-ryhmään kuuluu yhteensä 48 hotellia. Enimmillään niistä 41 oli yhtä aikaa suljettuna.

Hotelleista neljä on edelleen kiinni. Markkinointijohtaja Vitien mukaan hotelleista yksi on suljettu vallitsevan tilanteen ja kolme remontin vuoksi.

Henkilökunnan lomautukset jatkuvat myös S-ryhmän hotelleissa. Osa- tai kokoaikaisesti lomautettuna on noin 290 työntekijää.

– Henkilökuntaa on enemmän töissä kuin lomautettuna. Nyt näyttää tilanne siltä, että saamme ihmisiä vielä enemmän töihin, Vitie arvioi.

Lähtötilanteeseen palataan vasta vuosien kuluttua

Hotellialan yrityksissä uskotaan, että palveluiden tarjonnan lisääntyminen houkuttelee kesämatkalijoita kaupunkikohteisiin. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Yrityksissä uskotaan, että yhteiskunnan avaaminen piristää hotellialaa. Erityisesti suuret yleisötapahtumat kasvattavat myös hotellien asiakasmääriä.

– Kun kaupunkien yleinen vireystila kohenee, se palvelee myös meitä. Toivomme, että isoimmat kaupungit heräisivät ja että ihmisillä olisi hyviä syitä lähteä liikkeelle, Scandicin Borg summaa.

Yritysten edunvalvoja Mara on kritisoinut voimakkaasti matkailu- ja ravintola-alaan kohdistuvia rajoituksia.

Ylen käyttöönsä saamien lentovaraustietojen mukaan kansainväliset matkailijat varaavat matkoja nyt mieluummin Ruotsiin kuin Suomeen, vaikka maan tautitilanne on huonompi.

Borgin mukaan matkailijoille on tärkeää, että maahan saapuminen on helppoa.

– Tiedämme, että emme ole ainoa toimija, joka toivoo, että tilanteeseen saadaan selkeys ja että ihmiset voisivat kohtuullisin keinoin tulla Suomeen, Scandicin Borg sanoo.

Myös Sokos-hotellit odottavat jo siirtymistä uuteen normaaliin. Arviot aikataulusta ovat kuitenkin varovaisia. Alan elpymiseen ei vaikuta pelkästään Suomen vaan myös muiden maiden koronatilanne.

Yritykset lataavat toivonsa vuoteen 2024.

– Tämänhetkisen ennusteen mukaan pääsemme silloin matkailussa samaan tilanteeseen, jossa olimme vuonna 2019, markkinointijohtaja Vitie summaa.