Hyppää sisältöön

Hovioikeus muutti poliisin tuomion ehdollisesta vankeudesta sakoiksi: kiinniotettu meni elottomaksi poliisin käsittelyssä

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi poliisin putkassa tapahtuneesta pahoinpitelystä ehdolliseen vankeuteen vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi lokakuussa 2020. Hovioikeus lievensi ehdollisen vankeusrangaistuksen sakoiksi.

Hovioikeuden mukaan poliisi ylitti sallittujen voimakeinojen rajat. Kuva: Käräjäoikeus, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Hovioikeus on lieventänyt niin kutsutun Lahden putkapahoinpitelyjutun tuomiota. Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi poliisin törkeästä vammantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa 2020 poliisin ehdolliseen vankeuteen vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi. Tuomion mukaan poliisi käytti säilöönottotilanteessa tarpeetonta väkivaltaa raudoitettuna ollutta asiakasta kohtaan. Tuomiosta valittivat sekä asianomistaja että tuomittu poliisi.

Asianomistaja valitti poliisin saaman tuomion lisäksi siitä, että kaksi Hämeen poliisilaitoksen vartijaa oli vapautettu syytteistä. Hänen mukaansa kaikki vastaajat ovat syyllistyneet törkeään pahoinpitelyyn. Myös hovioikeus vapautti vartijat syytteistä.

Voimankäyttö oli ohjeistuksen mukaista mutta ylitti sallitut rajat

Hovioikeus katsoo torstaina antamassaan tuomiossa, että poliisin tilanteessa käyttämät voimakeinot olivat poliisin tavanomaista ja koulutuksen sekä ohjeistuksen mukaista voimankäyttötekniikkaa.

Perustelujen mukaan tällaista voimankäyttötekniikkaa on sinänsä pidettävä lähtökohtaisesti hyväksyttävänä ja sallittuna voimankäyttönä.

Hovioikeus perustelee tuomion lieventämistä myös pidätetyn aggressiivisella käyttäytymisellä ja voimakkaalla fyysisellä vastustelulla.

Hovioikeuden mukaan poliisi syyllistyi kuitenkin virkavelvollisuuden rikkomiseen, sillä hän on käyttänyt tilanteessa suurempaa voimaa kuin mitä voidaan pitää puolustettavana.

Hovioikeuden mukaan poliisi oli ylittänyt sallittujen voimakeinojen rajat painamalla pidätettyä voimakkaasti säärellään selästä patjaa vasten lähes koko kehonsa painolla yhtäjaksoisesti noin puolentoista minuutin ajan.

Tämän seurauksen pidätetyn hengitys oli estynyt, mistä seurasi hapenpuutte sekä elottomuus.

Ehdollinen vankeustuomio alennettiin 80 päiväsakkoon. Tuomio ei ole lainvoimainen.

.
.