Hyppää sisältöön

Kun Onni Vilkkaan ränsistynyt leikkibussi oli matkalla kaatopaikalle, monet halusivat pelastaa sen – "Nyt on ollut hiljaisempaa"

Huonokuntoisen ja ilkivallasta kärsineen leikkibussin korjaukset ovat alkaneet Kotkassa. 1930-luvun mallinen leikkibussi oli tunnettu maamerkki kaupungin keskustassa sijaitsevassa leikkipuistossa. Uusi sijaintipaikka ei ole vielä selvillä.

Suositun leikkibussin kunnostus alkoi Kotkassa
Suositun leikkibussin kunnostus alkoi Kotkassa

Liikennöintiyhtiö Jyrkilän varastohallissa Kotkan Aittakorvessa hurisee imuri. Vanhan leikkibussin hiontatyöt ovat juuri päättyneet tältä päivältä, ja imuri syö vanhat maalinpölyt sisäänsä.

Suositun leikkibussin korjaustyöt ovat alkaneet tällä viikolla.

Leikkibussi oli tunnettu maamerkki Kotkan keskustassa Sibeliuksenpuistossa, jossa se oli kaupunkilaisten ilona parinkymmenen vuoden ajan. Bussi oli kuitenkin päässyt huonoon kuntoon ja kärsi pitkään ilkivallasta.

Huhtikuussa se oli päätyä kaatopaikalle huonon kuntonsa takia. Linja-auto pääsi kuitenkin viime hetkillä kotkalaisen bussi- ja taksiyritys Jyrkilä Oy:n huostaan.

Kotkan kuuluisa leikkibussi majailee nyt liikennöintiyhtiö Jyrkilän tallissa, jossa se on korjattavana. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Nyt yhtiö on tilannut kunnostamisurakan työllistämistoimija Sotek-säätiöltä.

– Kaikki vanhat lahot pohjaosat poistetaan, haljenneet ja irtonaiset lasikuidut uusitaan. Sitten bussi hiotaan kauttaaltaan sisältä ja ulkoa, työpäällikkö Jurkka Kalke Sotek-säätiöltä kertoo.

Tämän jälkeen leikkibussin ulkopinta maalataan ja lattia pinnoitetaan epoksilla. Kalke kertoo, että työlle on varattu muutama kuukausi aikaa.

Bussin mallina on käytetty kotkalaisen linja-autoyrittäjän Onni Vilkkaan Sisu-merkkistä linja-autoa. Liikenneneuvos Onni Vilkas oli linja-autoalan pioneeri Suomessa. Hänen aktiiviuransa liikennöitsijänä kesti 70 vuotta, 1920-luvulta 1990-luvulle asti.

Kotkalaiset ihmettelivät keväällä leikkibussin poistumista Sibeliuksenpuistosta ja antoivat asiasta palautetta Kotkan kaupungille. Myös linja-autoyrittäjä Onni Vilkkaan perikunnalle bussin poisto tuli yllätyksenä.

Lue lisää: Kaupunki poisti Onni Vilkkaan leikkibussin vähin äänin suositusta puistosta – päätyi toisen bussifirman talliin: "Sehän on valtavan hieno"

Tuhansien eurojen kunnostus

Bussia kunnostavalle Tommi Saarelaiselle ei ole aiemmin tullut eteen vastaavaa työprojektia. Hän kuitenkin vertaa leikkibussin kunnostamista veneen huoltoon.

– Meillä on kaksi meriläismallista venettä velipojan ja siskon kanssa. Niihinkin joutuu joka kevät tekemään hionnan pohjaan ja laittamaan myrkkyä, Sotek-säätiön työntekijä Tommi Saarelainen kertoo.

Liikennöitsijä Antti Jyrkilä arvioi, että koko työhön kuluu noin sata tuntia. Sotek-säätiön työntekijät kunnostavat leikkibussia muiden töidensä ohessa.

– Toivotaan, että loppukesästä tulee valmista, Antti Jyrkilä sanoo.

Antti Jyrkilä kertoo, että leikkibussiin on löytynyt uusi Sisu-merkkinen ratti kadonneen tilalle. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Jyrkilä arvioi, että kunnostaminen maksaa useita tuhansia euroja, enintään 10 000 euroa.

Bussiyhtiö on luvannut kuitata laskun, mutta myös muut yritykset ja ihmiset ovat ilmoittaneet haluavansa osallistua bussin kunnostamiseen. Silloin kun leikkibussi hävisi Sibeliuksenpuistosta, Jyrkilä sai paljon yhteydenottoja bussin kunnostamisen rahoittamisesta.

– Nyt on ollut hiljaisempaa, ja toki toivon yhteydenottoja, jos ihmiset ja yritykset haluaisivat muutaman työtunnin Sotekilta ostaa, Antti Jyrkilä sanoo.

Varsinaista rahankeräystä kunnostustöihin ei aiota järjestää.

– Ehkä rahankeräyslupa tällaiseen hankkeeseen on vähän kiikun kaakun. Tämä on Sotekin tekemää työtä, ja sieltä varmaan tätä työtä voidaan porukalla ostaa, Antti Jyrkilä sanoo.

Jyrkilä Oy aikoo tarjota leikkibussia takaisin kaupungille sitten, kun se saadaan kuntoon.

– Jos he huolivat tämän, niin sitten varmaan myös tietävät sille hyvän, kivan paikan, Antti Jyrkilä sanoo.

Toistaiseksi leikkibussin uusi sijaintipaikka ei ole vielä selvillä.

Leikkibussiin pitää teettää uusi kyltti sen tulevan sijaintipaikan mukaan. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Sileämpi pinta

Leikkibussi oli kevääseen asti varsinkin lasten ahkerassa käytössä. Bussin katto houkutteli kiipeämään sen päälle parin metrin korkeudelle.

Antti Jyrkilä pohtii, soveltuuko bussi enää jatkossa leikkivälineeksi ja pääseekö sen päälle enää kiipeämään.

– Varmaan pääsee, elleivät sitten jotkut määräykset estä ja joudutaan piikkilankaa laittamaan tai jotain muuta, hän naurahtaa.

Onni Vilkkaan leikkibussiin pitää uusia puuosia. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Työpäällikkö Jurkka Kalke kertoo, että leikkibussi on kopio 1930-luvun bussista. Kyseessä ei ole kuitenkaan aito auto.

– Se on kuidutettu leikkimökki, joka on rakennettu puurungon päälle vanerista ja lasikuidusta, Jurkka Kalke Sotek-säätiöstä sanoo.

Leikkibussi pysyy samantyylisenä jatkossa, vain pientä ehostusta on tulossa.

– Yritetään saada siitä vähän nätimpi. Pyritään tekemään tasaisemmat pinnat. Lasikuitupinnasta tulee vähän sileämpi, että se näyttäisi aidommalta, työpäällikkö Jurkka Kalke sanoo.

Leikkibussin entisellä paikalla Kotkan Sibeliuksenpuistossa on nyt lasten liukumäki (kuvassa oikealla). Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Millaisia muistoja sinulla on Onni Vilkkaan leikkibussista? Voit keskustella aiheesta 12.6.2021 kello 23 asti.