1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Koronajäljittäjät kertovat huonosta kohtelusta, Yle selvitti ehdokkaiden somepäivityksiä, Biden esitti vaatimuksia Britannialle

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson kohtasivat torstai-iltana Plymouthissa Lounais-Englannissa. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Helsingin tartunnanjäljittäjiä siirretään kotihoitoon ja terveysasemille – kritisoivat huonoa ilmapiiriä ja epätietoisuutta

Kuva: Petteri Bülow / Yle

Epidemiatilanteen helpotuttua koronajäljittäjiä on siirretty Helsingissä toisiin tehtäviin, esimerkiksi kotihoitoon ja terveysasemille ruuhka-avuksi.

Ylen haastattelemat työntekijät kertovat alle vuorokauden varoitusajalla tulleista siirroista ja työstä, johon oman pätevyyden ei koeta riittävän. Kaupungin mukaan nopeasti muuttuneessa tilanteessa on jouduttu tekemään nopeita päätöksiä, mutta kaikkien parhaaseen on pyritty.

Edunvalvonta-asioiden käsittely voi kestää kuukausikaupalla, viivästyksistä kymmeniä kanteluita

Kuva: AOP

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kymmeniä kanteluja edunvalvonta-asioiden hitaista käsittelyajoista. Oikeusasiamies on alkanut selvittää, mistä hakemusten pitkät käsittelyajat johtuvat.

Edunvalvonta-asioiden keskimääräinen käsittelyaika on neljästä kuuteen kuukautta. Niiden käsittelystä vastaa viime vuoden alussa perustettu Digi- ja väestötietovirasto, jota piinaa resurssipula ja jatkuvasti kasvava työmäärä.

Presidentti Biden aloitti Eurooppa-viikkonsa esittämällä vaatimuksia Britannialle

Brexitiä kannattanut Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump teki harvinaisen valtiovierailun Britanniaan kaksi vuotta sitten. Nyt on tahti toinen: presidentti Joe Biden painostaa pääministeri Boris Johnsonia sopimaan kiistansa EU:n kanssa niin, ettei Pohjois-Irlannin rauha vaarannu.

Edeltäjästään poiketen Biden kuitenkin näyttää uskovan aidosti yhteistyön voimaan, ei siihen, että isommilla on oikeus haukata pienempiä suupalakseen.

Millaisista asioista kuntavaalien ehdokkaat puhuvat somessa? Katso, millaisia somepäivityksiä eri puolueilta löytyi vaalikeväältä

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Yle selvitti, millaisista asioista ja teemoista nykyisten eduskuntapuolueiden kuntavaaliehdokkaat puhuivat kunnissa ympäri Suomen. Korona tyhjensi vaalitorit ja kohtaamiset äänestäjien kanssa, ja siksi moni puolue ja ehdokas on panostanut tavallista enemmän perinteiseen tienvarsimainontaan sekä sosiaaliseen mediaan.

Kampanjointia on tehty paljon livelähetyksissä, chateissa ja esimerkiksi digitaalisilla vaaliteltoilla. Kurkista, millaista kampanjointia somessa vaalien alla käytiin.

Tänään on loppuviikon lämpimin päivä

Kuva: Yle

Sää jatkuu lämpimänä koko maassa. Sää on poutaista ja yleisesti myös aurinkoista. Lämpötila kohoaa lähes koko maassa yli 25 lämpöasteen.

Viikonlopun aikana säätyypissä tapahtuu muutos. Lännestä lähestyy sateita, jotka yltävät lauantaina länsirannikolla ja Länsi-Lappiin. Illalla sateet leviävät myös muualle maahan.

Voit lukea lisää säästä Ylen sääsivuilta.