1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

"Yhdysvaltojen rokoteostot ovat historiallinen askel" – Joe Biden painotti kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä ensimmäisen Britannian-päivänsä päätteeksi

Presidentti Biden korosti, että rokotteet ja kansainvälinen yhteistyö ovat ainoa keino selvitä pandemiasta. Hän piti tiedotustilaisuuden tavattuaan pääministeri Boris Johnsonin, mutta ei paljastanut paljoakaan päämiesten välisestä keskustelusta.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden keskittyi Britannian-vierailunsa ensimmäisen päivän päätteeksi korostamaan rokotteiden ja kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä pandemiasta selviämiseksi.

Biden aloitti Euroopan-matkansa varsinaiset neuvottelut, kun hän tapasi Britannian pääministerin Boris Johnsonin torstai-iltana Plymouthissa Lounais-Englannissa ennen huomenna alkavaa G7-maiden huippukokousta.

Biden kertoi tapaamisen olleen hedelmällinen ja päämiesten keskustelleen "laajasta kirjosta aiheita", muun muassa ilmastotavoitteista ja turvallisuuskysymyksistä.

"Yhdysvalloista tulee rokotteiden arsenaali"

Tapaamisen jälkeen Biden piti yksin tiedotustilaisuuden, jonka hän käytti lähes kokonaan koronapandemiasta puhumiseen. Hän kehui hallintonsa saavutuksia koronarokotteiden kehittämisessä ja jakelussa ja lupasi, että Yhdysvalloista tulee "rokotteiden arsenaali".

Biden vahvisti, että Yhdysvallat lahjoittaa 500 miljoonaa rokotetta lähes sadalle rokotepulasta kärsivälle maalle. Hän kuvasi tekoa historialliseksi.

– Tämä on laajin koronarokotteiden hankinta, jonka mikään maa on koskaan tehnyt, hän julisti.

Ensimmäiset 200 miljoonaa annosta on tarkoitus jakaa tänä vuonna, elokuusta alkaen, ja loput 300 miljoonaa ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

– Tähän ei liity mitään ehtoja. Ei painostusta vastapalveluksista tai myönnytyksistä. Teemme tämän ihmishenkien pelastamiseksi ja pandemian lopettamiseksi. Piste, Biden sanoi.

Bidenin mukaan muutkin G7-maat ilmoittavat huomenna rokotelahjoituksista. Hän korosti, että koronavirusta vastaan täytyy taistella maailmanlaajuisesti.

– Johdamme maailman ulos tästä pandemiasta työskentelemällä yhdessä globaalien kumppaniemme kanssa.

Boris Johnson: Raikas tuulahdus Trumpin jälkeen

Britannian pääministeri Boris Johnson sen sijaan kommentoi tapaamisen jälkeen, että sekä Britannialla, Yhdysvalloilla että EU:lla on "täysi harmonia" Pohjois-Irlannin rauhan suojelemisesta.

Etukäteen oli tiedossa, että Biden yrittää painostaa pääministeri Johnsonia löytämään ratkaisun kiistaan, joka on syntynyt EU:n kanssa Pohjois-Irlannin asemasta.

BBC:n mukaan Johnson kiisti, että Biden olisi hätyyttänyt häntä ratkaisemaan ongelmat, joiden vuoksi jännitteet Pohjois-Irlannissa ovat lisääntyneet.

Johnson kuvaili keskusteluaan Bidenin kanssa raikkaaksi tuulahdukseksi Donald Trumpin kauden kaaoksen jälkeen.

Biden saapui keskiviikkoiltana ensimmäiselle Euroopan-vierailulleen presidenttinä. Matka kestää kahdeksan päivää.

Lue lisää:

Pohjois-Irlannin kriisi vie ison osan huomiosta, kun presidentti Biden ja pääministeri Johnson tapaavat

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloitti Euroopan-kiertueensa Britanniasta ja varoitti Venäjää