1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rapurutto

Laittomasti istutettujen täplärapujen poisto alkaa Kuhmossa: ne estävät jokiravun palautumisen Lentuan alavesille

Metsähallituksen mukaan ruton tuhottua Kuhmon merkittävimmät rapukannat olisi tärkeää saada jokiravut Lentuan alapuolelle. Pyyntitalkoissa ovat mukana paikalliset ravustajat.

Täpläravulla on yleensä saksiensa hangassa vaaleat täplät. Kuva: Mikko Malin / Metsähallitus

Metsähallitus alkaa poistaa laittomasti istutettuja täplärapuja Kuhmon Lentuanjärvellä. Täpläravut havaittiin vuonna 2010, jolloin Metsähallitus teki havainnosta tutkintapyynnön poliisille. Lentuan täpläravut kantavat rapuruttoa ja estävät kotimaisen jokiravun palauttamisen Lentuan alapuolisille vesialueille.

Täplärapu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella, ja sen istuttaminen luonnonvesiin on Suomessa kielletty. Kannan kasvua ja leviämistä tulee pyrkiä estämään suunnitelmallisesti ja tehokkaasti.

Täplärapujen poistopyynti Lentuanjärvellä alkaa kesäkuussa. Metsähallituksella on voimassa poikkeuslupa poistaa rapuja rauhoitusaikana. Toinen pyyntijakso toteutetaan elokuussa yhteistyössä paikallisten ravustajien kanssa.

– Tilanne on äärimmäisen harmillinen. Kuhmon merkittävimmät jokirapuesiintymät esimerkiksi Lammasjärvessä ja Pajakkajoessa menetettiin muutamia vuosia sitten rapuruton seurauksena. Ruttoa kantavat täpläravut käytännössä estävät jokiravun palauttamisen näille Lentuan alapuolisille vesialueille, eräsuunnittelija Pasi Korhonen kertoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Täplärapu kestää ruttoa jokirapua paremmin ja samalla levittää sitä tehokkaasti.

Lentualla on tehty koeravustuksia vuosina 2013–2020. Niiden perusteella laiton täplärapuistutus on poikinut järveen lisääntyvän rapukannan. Kotoperäisen jokiravun palauttaminen vesistöön on mahdotonta, ellei täplärapuja onnistuta poistamaan.

Rapujen poistaminen on asiantuntijoiden mukaan haastavaa. Kuhmossa täplärapukannan hävittämisen mahdollisuutta lisää pienen esiintymän lisäksi pohjoinen sijainti, jonka vuoksi rapukannan lisääntyminen on suhteellisen heikkoa. Tehokas pyynti voi harventaa kantaa niin paljon, ettei lisääntyminen enää onnistu.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.