Hyppää sisältöön

Marin vastaa Viron pääministerin huoleen: Ensi viikolla lisää päätöksiä työmatkaliikenteestä, Viron vetoomus osittain sisäpolitiikkaa

Suomi on avaamassa työmatkaliikenteen Viroon mahdollisesti ensi viikon jälkeen. Pääministerin kanslian mukaan hallitus päättää mahdollisesti ensi viikolla reitin avaamisesta. Viro on vedonnut Suomen ja EU:n suuntaan, että voimassa olevat rajoitukset ovat kohtuuttomia Virolle.

Viro on aktiivisesti vaatinut Suomea avaamaan matkustusrajoituksia enemmän Suomen ja Viron välillä . Pääministeri Kaja Kallas (oik.) ja Suomen pääministeri Sanna Marin tapasivat Kesärannassa helmikuussa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Suomi on avaamassa työmatkaliikenteen Viroon mahdollisesti kokonaan.

Hallitus on saamassa ensi viikolla päätettäväkseen esityksen myös laivaliikenteen rajoitusten keventämisestä Suomen ja Viron välillä. Suomi on hallituksen mukaan kokeillut terveysturvallisuussyistä rajoitusten purkua ensin lentoliikenteessä. Pääministeri Sanna Marinin (sd) esikunta lähettää Ylelle Marinin terveiset:

- Sisäministeriö on valmistelemassa jo ensi viikolle hallituksen neuvoteltavaksi esityksen siitä, miten työmatkustusta myös laivoilla ja maarajojen kautta avattaisiin terveysturvallisesti.

Hallituksen tavoitteena on purkaa sisärajaliikenteen rajoituksia asteittain ja avata liikkumista terveysturvallisella.

Rajoitukset kuumottavat maiden välejä

Viro on vedonnut jo useaan otteeseen Suomen suuntaan, että rajoitukset Suomessa ovat kohtuuttomia ja suosivat lentoliikennettä. Viimeksi tänään perjantaina Viron pääministeri Kaja Kallas vetosi avoimessa kirjeessään (siirryt toiseen palveluun) Suomen pääministeriin Sanna Mariniin (sd.), jotta Suomi lieventäisi laivojen matkustusrajoituksia.

Kallaksen mukaan ei ole kohtuullista, että matkustusrajoituksien vuoksi Suomessa työskentelevät virolaiset eivät voi ilman työpaikan menettämisen uhkaa matkustaa maasta toiseen. Kallas myös toteaa, että Suomen käytännöt eivät ole EU-sääntöjen mukaisia.

Kallas kirjoittaa Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjeessä, ettei yhdenkään ihmisen pitäisi joutua valitsemaan perheen ja työn välillä.

– Hyvä Sanna, pyydän, että pääsisimme yhdessä sellaiseen ratkaisuun, jossa Suomessa työskentelevät virolaiset pääsisivät käymään kotimaassaan, Kallas puhuttelee Marinia.

Marin: Kallaksen kirje osittain sisäpolitiikkaa

Marin arvelee Ylen haastattelussa, että Kallaksen avoimessa kirjeessä on osittain kyse sisäpolitiikasta.

– Meillä on hyvä kahdenvälinen vuoropuhelu. Varmaan tässä on kyse myös sisäpolitiikasta, eli halutaan viestittää oman maan kansalaisille, että ollaan asiassa aktiivisia ja töitä tehdään.

Marin sanoo ymmärtävänsä Viron tilanteen, mutta Suomen on silti tehtävä päätöksiä omista lähtökohdistaan.

– Tietysti rajaliikenteeseen vaikuttaa tilanne, joka naapurimaissa on taudin osalta.

– Virossa valitettavasti on ollut tänä keväänä erittäin vaikea koronatilanne, yksi Euroopan ja maailman pahimmista, eli sen vuoksi rajaliikennettä on jouduttu tiukentamaan jälleen.

Marinin mukaan Suomi on ollut rajapolitiikassaan tiukka, koska se on halunnut varmistaa hyvän tautitilanteen kotimaassa.

– Erityisesti kesällä haluamme varmistaa, ettei tautitilanne huonone, koska haluamme purkaa rajoituksia Suomessa. On huolehdittava, etteivät matkustajamäärät liian nopeasti nouse liian korkeiksi.

Suomen matkustusrajoitukset sallivat työmatkaliikenteen vain lentokoneella

Suomen uudet matkustusrajoitukset sallivat työhön liittyvän matkustamisen Suomen ja muiden EU- ja Schengen-maiden välillä 7. kesäkuuta alkaen. Työmatkat ovat kuitenkin sallittuja vain lentoliikenteessä. Valtaosa Viron ja Suomen välisestä työmatka- ja muustakin liikenteestä tapahtuu laivamatkoina.

Jo aiemmin viime viikolla pääministeri Kallas kutsui Suomen Viron-suurlähettilään Timo Kantolan puhutteluun. Syynä tuolloin oli Suomen hallituksen tekemä päätös jatkaa maahantulorajoituksia kesäkuun 27. päivään.

Kaja Kallas on aiemmin kommentoinut, että Viro on tarjonnut Suomelle kevään aikana useita ratkaisuja laivamatkustajien terveysturvallisuuden todistamiseksi. Kallaksen mukaan varustamot ovat vaatineet matkustajilta jo kolmen kuukauden ajan todistusta negatiivisesta koronatestistä.

Lisäys 11.6.2021 kello 18.29: Juttuun lisätty Marinin kommentit.

Lisää aiheesta:

.
.