Hyppää sisältöön

Satoja vuosia vanha rajakivi joutui ilkivallan kohteeksi Turussa – muinaisjäännöksen vahingoittaminen on lain mukaan kielletty

Rajakiveä on maalattu punaisella spray-värillä. Ilkivalta on tehty luultavasti toukokuun aikana.

Turun Luolavuori on tunnettu muhkeista kallioistaan ja luolistaan. Arkistokuva. Kuva: Magnus Wikström / Yle

Turun Luolavuoren alueella on sotkettu historiallista rajakiven pintaa punaisella spray-maalilla.

Turun museokeskus kertoo tiedotteessaan tehneensä asiasta rikosilmoituksen.

Kyseessä on muinaismuistolain suojaama Ropovaha-niminen kiinteä muinaisjäännös, joka on Turun kaupungin 13. rajakivi. Kivestä on maininta jo vuodelta 1530. Siihen on kaiverrettu vuosiluku 1794. Lisäksi lohkareen pinnalla on näkyvissä ainakin A-kirjain.

Muinaisjäännökset ovat muinaismuistolain rauhoittamia ja suojelemia muistoja menneisyydestä ja osa yhteistä arkeologista kulttuuriperintöämme. Kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu siihen kajoaminen on lain mukaan kielletty.

Vahingonteoista tulee ilmoittaa

Luolavuoren alueella liikkunut ulkoilija teki museokeskuksen mukaan rajakiveen kohdistuneesta ilkivallasta ilmoituksen 30. toukokuuta. Ilkivalta on tapahtunut ilmeisesti toukokuun viimeisen viikon aikana. Turun museokeskus valmistelee kiven puhdistamista.

Turun museokeskukselta halutaankin muistuttaa, että mikäli havaitsee muinaisjäännöstä vahingoitetun Turun kaupungin alueella tai Varsinais-Suomen alueella, voit tehdä ilmoituksen suoraan Turun museokeskukseen tai Turun kaupungin palautepalvelun (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Ilmoitukset esinelöydöistä tai uusista arkeologisista kohteista voi tehdä Museoviraston sähköiseen ilmoituspalvelu Ilppariin (siirryt toiseen palveluun). Vastuumuseon arkeologit ottavat tarvittaessa yhteyttä ja käyvät tarkastamassa kohteita Varsinais-Suomen alueella.

.
.