1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yyteri

Yyterin kävijämäärät ovat kasvussa, kehitystyö on lisännyt ainutlaatuisen alueen vetovoimaa – seurasimme tunnelmia dyynien kuumalla hiekalla

Yyterin alue tunnetaan kilometrien pituisesta hiekkarannasta. Alueen yleisilmettä on viime vuosina kohennettu penkeillä, roskiksilla ja wc-tiloilla. Myös rannan kulkuväyliä on rakennettu ja yrityselämä on vilkastunut.

Yyterissä perjantaita viettänyt: "Ei tule mieleen isoja puutteita"
Yyterissä perjantaita viettänyt: "Ei tule mieleen isoja puutteita"

Yyterin pitkä hiekkaranta on yksi Porin suurimmista ylpeydenaiheista. Aurinkoisella säällä väkeä riittää rannoille, mutta kylmillä ilmoilla alueella on hiljaisempaa.

Ainutlaatuinen dyynimaisema houkuttelee paikalle ihmisiä kaikkialta. Viime vuoden kesäkuukausina tunnetulla uimarannalla vieraili lähes 200 000 ihmistä. Helteiden lisäksi korona lisäsi kävijämääriä, koska moni lomaili kotimaassa.

Porin kaupunki haluaa kehittää Yyteriä nykyistä monimuotoisemmaksi. Se on parantanut ja parantaa edelleen alueen infrastuktuuria. Rannalle on avattu muun muassa uusi kioski ja vessat. Kaikkiaan Yyterissä on nyt neljä ravintolaa.

– Olemme ehkä ajatelleet, että Yyteri on niin hieno, ettei sille tarvitse tehdä mitään. Että se on jo itsessään niin hieno. Se vaati oivalluksen, sanoo Porin kaupungin matkailu- ja markkinointiyksikön päällikkö Anna Kyhä-Mantere ja viittaa siihen, miksi Yyteriä on kehitetty vasta nyt.

Meri houkutti viilentymään lämpimänä kesäpäivänä. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Aarteenetsintää ja riksatakseja

Myös Yyterin elinkeinoelämää yritetään kehittää. Tänä kesänä Yyteriin on tulossa muun muassa aarteenetsintää ja riksatakseja.

Yrittäjä Eero Kivimäki tuo Yyteriin interaktiivisen ulkotiloihin sopivan pakopelin. Koululaisryhmiä on jo ollut koepelaajina, ja peli avataan kaikille ensi viikolla.

Yyteri on Kivimäelle tärkeä paikka, joten pakopelin avaaminen rannalle on tunteikasta.

– Minut on tuotu Yyteriin ensimmäistä kertaa yli 50 vuotta sitten, hän kertoo.

Porin kaupunki iloitsee siitä, miten yrittäjät ovat halunneet tuoda toimintaa Yyteriin.

– On ihan uskomattoman siistiä, että tänne halutaan tulla ja keksiä tänne liiketoimintaa. Sen ei tarvitse olla välttämättä miljoonaluokan investointia, kaikkea tarvitaan, Anna Kyhä-Mantere sanoo.

Porilainen Belda Simone ja euralainen Tuuli Pelkonen tulivat Yyteriin viettämään kaunista perjantaita. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Majoituspaikkoja tarvittaisiin enemmän

Yyteri on luonnonsuojelualuetta, joten palveluiden tuominen alueelle vaati paperitöitä. Nyt kaupunki on kartoittanut mahdolliset rakennuspaikat ja ensi vuonna rakennetaan paikkoja yrittäjille kysynnän mukaan. Kaupunki on myös lunastanut alueelta ravintolan ja vanhan autioituneen lomakylän. Näin paikat voidaan saada uuteen käyttöön.

Anna Kyhä-Mantereen mukaan alueelle tarvitaan enemmän majoituskapasiteettia.

– Palveluntarjoajat ovat helisemässä, että olisi ihmisiä tulossa enemmän, mutta ei ole majoitusta. Sitten tullaan päiväksi, mutta haluaisimme, että vieraat viipyvät pidempään.

Perjantaina Yyterissä vieraili Anna Kyhä-Mantereen arvion mukaan tuhansia ihmisiä. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Nakuranta Yyteristä suljettin, mutta muuten kävijämäärät ovat olleet kasvussa. Viime kesänä rikottiin ennätyksiä ja suunta näyttää jatkuvan. Esimerkiksi tämän vuoden toukokuussa rannoilla kävi yli 20 prosenttia enemmän ihmisiä kuin vuosi sitten.

Anna Kyhä-Mantere arvelee, että tänään perjantainakin Yyterissä on käynyt tuhansia ihmisiä.

Rannalta haastatteluun napattu porilainen Jari Kuja-Kanto ei suoraan keksi mitään, mitä alue ehdottomasti kaipaisi.

– Olen liikkunut paljon Kalajoen suunnalla ja aina miettinyt, miksei Yyteriä kehitetä samanlaiseksi. Hyvältä vaikuttaa nyt, kiitos siitä!

Lue myös:

Yyteri on vetänyt väkeä alkuvuonnakin – kaupunki jatkaa alueen yleisilmeen kohennusta

Naturistit saivat häädön Yyteristä, mutta etsinnässä on uusi paikka – Porin kaupunki miettii nyt, missä voisi loikoilla ja myös uida alasti

Yyterin kävijämäärä lähes kaksinkertaistui – korona-aika veti rannalle peräti 195 000 ihmistä