1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Litmasen patsas

Kovia kokenut Litmasen patsas on taas töhritty

Lahden Kisapuistoon vuonna 2010 pystytetty jalkapalloilija Jari Litmasen patsas on taas joutunut ilkivallan kohteeksi.

Töhryt ovat ilmestyneet patsaaseen keskiviikon aikana. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lahden Reippaan kasvatin Jari Litmasen patsas on saanut keskiviikkona koristeekseen punaista spraymaalia. Asiasta ei ole tehty rikosilmoitusta, kerrotaan Hämeen poliisista.

Keskiviikkoiltana töhrittiin myös toista patsasta. Poliisin partio oli havainnut Hakkapeliittapatsaalla mieskaksikon. Parikymppiset miehet olivat vahvasti päihtyneitä ja toinen heistä oli aikaisemmin syyllistynyt näpistyksiin keskustan kioskissa.

Toinen miehistä oli puolestaan varustautunut spraymaalipurkein ja tussein. Hakkapeliittain kotiinpaluun jalustaan oli töhritty tekstejä juuri saman värisellä tussilla kuin mikä miehellä oli hallussaan. Molempia miehiä epäillään vahingonteosta ja toisen epäillään syyllistyneen myös järjestysrikkomukseen.

Lahden keskustassa sijaitsevan Hakkapeliittapatsaan töhryt on tehty eri värillä kuin Litmaspatsaan töhryt. Kuva: Petri Niemi / Yle

Vielä ei ole tiedossa onko sama kaksikko myös Litmasen patsaan töhrimisen takana.

Patsaalla rankka historia

Vuonna 2011 kuninkaan näköispatsas tuhrittiin liki kauttaaltaan vaalealla spraymaalilla. Tämän lisäksi Reijo Hutun tekemää patsasta on muun muassa sotkettu tusseilla, yritetty polttaa ja jalustasta on hakattu paloja irti.

Vuonna 2015 patsaalle oli puettu valkoinen Ku Klux Klan -henkinen kaapu. Kaavun pukeneet nuoret miehet ilmoittautuivat itse poliisille ja sovittivat tekonsa työnteolla. Kaupungin liikuntapalvelut otti kuusi nuorta kunnossapito- ja siivoustöihin joksikin aikaa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.