Hyppää sisältöön

Viisi Kymsoten päättäjää tahtoo kiireellisiä toimia hätämajoitustilanteeseen – nyt kaikkia ei voida auttaa, vaikka perustuslaki vaatii niin

Kymenlaaksossa ei tällä hetkellä ole sopivaa paikkaa esimerkiksi päihdeongelmaisille, jotka eivät kykene päästämään huumeista irti. Kymsoten yhtymävaltuutetut ovat ryhtyneet toimiin asian korjaamiseksi. Kymsoten hallitus käsittelee asiaa viikon päästä.

Yle kirjoitti viikko sitten Pepsistä, joka asuu Kouvolassa metsässä. Juttu on yhtymävaltuutettu Antti Hyyryläisen mukaan yksi syy, miksi toimiin on ryhdytty juuri nyt. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Viisi Kymsoten yhtymävaltuutettua aikoo esittää välittömiä toimia hätämajoitusta tarvitsevien auttamiseksi Kymenlaaksossa.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa ei ole asunnottomille tarkoitettua paikkaa, jossa voisi nukkua ja peseytyä. Hätämajoitus akuutisti asunnottomiksi jääneille järjestetään tarvittaessa erilaisista majoitusliikkeistä, mutta majoituksen järjestäminen esimerkiksi päihderiippuvaisille on hankalaa.

Kaikki päihdehuollon paikat ovat lähtökohtaisesti päihteettömiä, joten henkilöt, jotka eivät kykene sitoutumaan päihteettömyyteen riippuvuutensa vuoksi, jäävät vaille yösijaa. Näin kävi esimerkiksi Pepsi-nimiselle 35-vuotiaalle kouvolalaiselle miehelle, joka viettää yönsä tällä hetkellä metsässä teltassa vailla paikkaa, minne mennä.

Yhtymävaltuutetut Antti Hyyryläinen (vas.) ja Miia Witting (kok.) laativat asiasta valtuustoaloitteen, joka esiteltiin yhtymävaltuuston kokouksessa tänään. Mukaan lähti vielä kolme valtuutettua: Jorma Korpela (sd.), Niina Ristolainen (sd.) ja Johanna Pyötsiä (kd.).

Asia esitellään hallituksen kokouksessa ensi viikon perjantaina.

Konkretiaa tarvitaan heti

Yhtymävaltuutettu Antti Hyyryläinen kertoo, että on hieman harmissaan siitä, että mukaan lähti vain kolme valtuutettua hänen ja Wittingin lisäksi.

– Muut ilmeisesti katsoivat, että viime marraskuussa tehty ponsi on riittävä. Siinä ongelmana vain mielestäni on se, että ponsi oli kehoitus selvitystyöhön, kun taas tämä aloite velvoittavampi konkreettisten toimien suhteen. Mutta näin tällä kertaa, Hyyryläinen kertoo.

Antti Hyyryläinen teki viime marraskuussa Kymsoten talousarvioon muutosesityksen, jonka mukaan Kymsoten on selvitettävä laajemmin päihdepalvelujen ja hätämajoituksen todellinen tarve.

Talousarviota käsittelevän kokouksen aikana Hyyryläinen päätyi muuttamaan esityksen ponneksi. Ponsi ei esityksen tavoin velvoita toimintaan, mutta se toimii kokouksissa virallisen esityslistan ulkopuolisena tahdonilmauksena ja toiveena toimenpiteisiin ryhtymisestä.

Ponsi tuotti silti tulosta vastoin odotusten. Kymsote on aloittanut kokonaisselvityksen, jonka avulla selvitetään parhaillaan eri tyyppisiä ratkaisuja asunnottomien majoitustarpeisiin.

Taivasalla asuvia Kymenlaaksossa on kuitenkin jo nyt. Siksi asiaa käsitellään Hyyryläisen ja Wittingin aloitteesta ensi viikolla.

Nykytilassa ei noudateta perustuslakia

Aloitteessa esitetään, että niille, joille ei ole onnistuttu järjestämään hätämajoitusta, järjestetään sellainen kiireellisesti.

Lisäksi mahdollisuutta esimerkiksi nykyisten Katko-palveluiden yhteydessä järjestettävästä pysyvämmästä hätämajoituksesta on selvitettävä. Tämä majoitusmuoto tukisi päihdeongelmaisten hakeutumista ja ohjausta hoitoon.

Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Aloitteessa vedotaan perustuslakiin ja eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksiin siitä, että kuntien on järjestettävä hätämajoitus yhdenvertaisesti kaikille, jotka sitä tarvitsevat.

Kymenlaakso ei ole ainoa paikka Suomessa, jossa asunnottomien hätämajoituksen puute on ongelma. Aiheesta tehdyssä eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisussa esitetään selvä huoli siitä, että ihmiset jäävät kadulle.

– Kuntien antamien vastausten perusteella en ole vakuuttunut siitä, että henkilö, jolla on sekä päihde- että mielenterveyssairaus tai joka käyttäytyy uhkaavasti, voisi aina saada tarvettaan vastaavat ihmisarvoisen elämän turvaavat asumispalvelut, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kirjoittaa ratkaisussa.

Voit keskustella aiheesta 12.6. kello 23 asti.