1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Neljä puheenjohtajaa kertoo, miksi isot kaupungit ovat kuntavaaleissa tärkeitä – osa povaa vaikutuksia valtakunnan politiikkaan

Kuntatutkijan mukaan suurien kaupunkien merkitys valtakunnan politiikassa nousee. Tampereella eniten ääniä ovat hamuamassa kannatusmittausten mukaan kokoomus, SDP, vihreät ja perussuomalaiset. Suosio kasvukeskuksissa heijastuu kokonaiskannatukseen.

Kuntavaalit
Sanna Marin vierailemassa Mikkelissä 31.5.2021. Vierailun aikana Marin tapasi kaupungin ja maakuntaliiton edustajia.
SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ei usko, että kuntavaalien tulos näkyy hallitusyhteistyössä.

Suurten kaupunkien ääni on viime vuosina vahvistunut paljon. Niiden väestö kattaa jo ison osan suomalaisista, sanoo yliopistonlehtori Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta. Hän on syventynyt kunta- ja aluejohtamiseen.

Kasvun vuoksi kaupungeista on tullut merkittäviä tekijöitä. Airaksinen uskoo , että samankaltaisten kuntien aika voi olla muuttumassa. Isot kaupungit verkostoituvat ja saavat näkyvyyttä sekä vaikutusvaltaa esimerkiksi pormestareiden kautta.

Suuruus näkyy paikallispolitiikassa. Kaupungeissa asuu paljon nuoria, mikä edesauttaa vihreiden menestystä. Samalla koko heijastuu ehdokkaiden väliseen kilpailuun. Sukulaisten tai kaverien äänet eivät riitä valituksi tulemiseen.

– Kaupungeissa valtuustoon valikoituu paljon kovan luokan osaajia.

Airaksisen mukaan vaalipäivänä kannattaa seurata isojen kaupunkien tulosta.

– Mikä on vihreiden ja perussuomalaisten tasapaino, kestääkö kokoomuksen kunto ja mitä aseveliakselille kokoomus–demarit käy kaupunkien valtuustoissa?

Yle Tampere kysyi perussuomalaisten, kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n puheenjohtajilta, miten tärkeää menestyminen kaupungeissa on.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra vieraili Ylen Ykkösaamussa 8. toukokuuta.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra näkee kuntavaalit äänestäjien tilaisuutena näyttää mielipiteensä istuvan hallituksen työnjäljestä.Silja Viitala / Yle

Perussuomalaiset odottaa kovaa kokonaiskannatusta

Perussuomalaisille povataan sunnuntain kuntavaaleissa isoa voittoa osassa kaupunkeja. Puolueen kannatus on mielipidemittausten mukaan vahvassa nousussa esimerkiksi Tampereella (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingissä (siirryt toiseen palveluun).

Jos ennustukset toteutuvat, valtuustoihin tulee paljon uusia nimiä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Riikka Purran mukaan Tampereen ja muiden isojen kaupunkien merkitys on puolueelle suuri ennen kaikkea mittakaavan vuoksi.

– Isot kaupungit vaikuttavat väkiluvun takia kokonaiskannatukseen.

Kokonaiskannatusluvut voivat heijastua myös valtakunnan politiikkaan. Purra arvioi, että jos hallituspuolueet saavat tappion kuntavaaleissa, se alkaa näkyä hallitusyhteistyön rakoilemisena.

– Jos hallituksen yksi puolue sukeltaa, sillä on vaikutuksia toimintaan valtakunnan tasolla.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo går mot Yles Studiohus i Böle.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa Turkuun kokoomuslaisen pormestarin.Lehtikuva

Kokoomus tahtoo päihittää SDP:n Tampereella

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että kuntavaaleissa äänestäjät protestoivat hallitusta vastaan.

– Uskon, että hallituspuolueet kärsivät laajasti tappion. Se on viesti siitä, että halutaan muuttaa Suomen suuntaa. Ei maakuntaveroja, ei velanottoa, vaan mahdollisuuksia yrittäjyyteen ja vastuullista taloudenpitoa.

Kokoomus on ollut kaupungeissa perinteisesti vahva.

– Olemme panostaneet paljon kaupunkipolitiikkaan ja vaalitöihin kaupungeissa. Kaupungit ovat kasvun moottoreita, ja niissä asuu suuri osa suomalaisista.

Orpo jännittää Turun ja Tampereen pormestarikamppailuja.

– Tampere on pääministeri Sanna Marinin (sd.) kotikaupunki. Erityinen asetelma jossa on paljon jännitettä. Gallupit ovat kyllä olleet meille lupaavia.

De Grönas ordförande Maria Ohisalo fotad ute. Hon har en röd klänning på sig och en tygkasse med Pride-färger. Hon vinkar mot kameran.
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo näkee puolueen puhuttelevan nuoria opiskelu- ja mielenterveysasioista puhumisen kautta.Lehtikuva

Vihreät kritisoi keskustelua

Vihreiden menestys pohjaa kaupunkeihin, ja kannatusmittaukset ennustavat puolueelle tasaisen varmaa menestystä.

Helsingissä puolue kamppailee ykköspaikasta, ja Turussa sekä Tampereella vihreät on mukana kärkikahinoissa.

– Tampere on yksi isoista kaupungeista ja kasvava sellainen, eli erittäin merkittävä, sanoo vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

Ohisalon mielestä kuntavaaleja ollaan käyty liian isoilla teemoilla. Samalla yksi erityisen iso teema, ilmastonmuutos, tai ainakin sen kuntakohtaiset vaikutukset ovat jääneet Ohisalon mielestä keskustelussa liian vähälle.

– Muut kuin vihreät ovat puhuneet asiasta vain pakon edessä. Ei siinä mitään, kyllä me hoidamme homman. Olisi vain mukava saada muitakin puolueita mukaan.

Statsminister Sanna Marin (SDP) på väg till Yles Studiohus för valdebatt. Hon ler och har en röd klänning på sig.
Pääministeri Sanna Marin uskoo SDP:n menestykseen kotikaupungissaan Tampereella. Lehtikuva

SDP:tä voi odottaa tappio

SDP saattaa olla yksi näiden vaalien häviäjistä. Gallupien mukaan puolue on menettämässä kokonaiskannatustaan, ja pormestarin paikka pääministerin kotikonnuilla voi olla uhattuna.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin suhtautuu kannatusmittauksiin tyynesti. Hän odottaa sunnuntain vaalitulosta.

– Tietenkin oma kotikaupunkini on erityisen merkityksellinen minulle.

Oppositiopuolueet uskovat, että hallituspuolueiden heikko tulos kuntavaaleissa heijastuisi myös hallitusyhteistyöhön. Marin on eri linjoilla.

– Valtakunnan politiikkaa tehdään eduskuntavaalituloksen perusteella ja paikallista politiikkaa kuntavaalien tuloksen perusteella.

Lue lisää:

Menivätkö faktat sekaisin, vai reistailiko muisti? – Tarkistimme 4 kunnallisvaaliehdokkaiden esittämää väitettä Tampereesta