1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Viron pääministeri ei vakuutu Marinin lupauksesta rukata maahantulorajoituksia: "Olemme kuulleet lupauksia aikaisemminkin"

Viron pääministeri ei luota Suomen hallituksen lupaukseen matkustusrajoituksien lieventämisestä meriliikenteessä jo ensi viikolla. Suomi on tammikuun lopulta alkaen sallinut Virosta vain välttämättömän työmatkaliikenteen.

Viro
Kiista matkustusrajoituksista saattaa vaikuttaa Suomen ja Viron suhteisiin
Kiista matkustusrajoituksista saattaa vaikuttaa Suomen ja Viron suhteisiin

Viron pääministeri Kaja Kallas pelkää, että Virossa voi kehkeytyä humanitaarinen kriisi, ellei Suomi höllennä maiden välisiä matkustusrajoituksia.

Suomi salli tällä viikolla työhön liittyvän matkustamisen ainoastaan lentäen. Virolaiset pitävät Suomen päätöstä kohtuuttomana, sillä yhden liikennevälineen asettaminen etusijalle kohtelee epäreilusti ennen kaikkea Suomessa työskenteleviä virolaisia, jotka kulkevat työmatkansa Suomenlahden yli pääosin laivoilla.

Suomen pääministerin kanslian mukaan hallitus päättää mahdollisesti jo ensi viikolla Viron ja Suomen välisen reitin avaamisesta.

Viron pääministerille ei riitä Sanna Marinin (sd.) lupaus siitä, että matkustusrajoituksia höllennetään, vaan hän peräänkuuluttaa Suomen hallitukselta tekoja.

– Nyt on luvattu muutosta ensi viikon keskiviikkona tai torstaina. Mutta olemme kuulleet lupauksia aikaisemminkin, joten en usko, ennen kuin Suomen hallitus on tehnyt päätökset, Kallas sanoi Ylen haastattelussa.

Kallas: Suuttumus Suomen suuntaan lisääntymässä

Hän sanoo myös pelkäävänsä, että pitkään jatkunut kiista matkustusrajoituksista saattaa vaikuttaa Viron ja Suomen suhteisiin.

– Virossa on nähtävissä suuttumuksen lisääntyminen Suomen suuntaan. Siitä ei hyödy kumpikaan maa.

Perjantaina Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa avoimessa kirjeessä Kallas vetosi Suomen pääministeriin, jotta Suomi lieventäisi meriliikenteen matkustusrajoituksia.

Kirjeessä Kallas toteaa, että Suomen päätös pakottaa virolaiset valitsemaan työn ja perheen välillä.

Ensin aktivoituivat Viron europarlamentaarikot, sitten Viron pääministeri

Suomi on tammikuun lopulta alkaen sallinut vain välttämättömän työmatkaliikenteen Schengen-alueelta, mikä on vaikuttanut moniin Virossa asuviin ja Suomessa työskenteleviin virolaisiin.

Suomi salli työhön liittyvän matkustamisen Suomen ja muiden EU- ja Schengen-maiden välillä maanantaina. Työmatkat pitää kuitenkin tehdä lentoteitse.

Viime viikolla hallitus päätti, että maahantulon rajoituksia jatketaan 27. kesäkuuta saakka.

Seitsemän virolaista europarlamentaarikkoa laati tällä viikolla kirjeen EU-komissiolle Suomen maahantulorajoituksia vastaan.

Entisen ulkoministerin Urmas Paetin mukaan Suomi on polkenut kuukausikaupalla EU:n perusperiaatetta työvoiman vapaasta liikkuvuudesta.

– Suomen [maahantulo]rajoitukset eivät ole enää aikoihin olleet kohtuullisia. Niiden takia kärsii paljon ihmisiä, meppien yhteisessä lausunnossa todetaan.

Viime viikolla pääministeri Kallas kutsui Suomen Viron-suurlähettilään Timo Kantolan puhutteluun. Syynä tuolloin oli Suomen hallituksen tekemä päätös jatkaa maahantulorajoituksia kesäkuun 27. päivään.

Lue lisää:

Marin vastaa Viron pääministerin huoleen: Ensi viikolla lisää päätöksiä työmatkaliikenteestä, Viron vetoomus osittain sisäpolitiikkaa

Virolaismepit ovat kannelleet EU-komissiolle Suomen maahantulorajoituksista: "Suomen toimet eivät ole enää kohtuullisia tai oikeutettuja“

Viro kutsui Suomen suurlähettilään puhutteluun maahantulorajoitusten takia – pääministeri Kallas: "Suomen matkustusrajoitukset eivät ole enää perusteltuja"