1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kanta-Hämeen koronatilanne luupin alle: Jos kaikki menee hyvin, maakunta siirtyy ensi viikolla kiihtymisvaiheeseen

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaisi esimerkiksi lievennyksiä yksityistilaisuuksien henkilömäärään. Edelleenkin yleisölle avoimissa tiloissa ihmisten ja seurueiden on kuitenkin pystyttävä välttämään lähikontakti toisiinsa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoo, että epäselvien tartuntatapausten määrä on noususuunnassa, vaikka koronatilanne onkin menossa kokonaisuudessa parempaan suuntaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 10. kesäkuuta maakunnan koronavirustilannetta. Kokouksessa arvioitiin ja päätettiin alustavasti, että Kanta-Häme voisi mahdollisesti siirtyä kiihtymisvaiheeseen 16. kesäkuuta alkaen. Tilanne näyttää tällä hetkellä kokonaisuutena katsottuna rauhalliselta koko maakunnassa.

Koronatilannetta ja sen kehittymistä seurataan kuitenkin tartuntatautiasiantuntijoiden ja myös THL:n kannanottojen perusteellakin maanantaihin 14.6. asti, jolloin kiihtymisvaiheeseen siirtymisen vahvistamiseksi pidetään ylimääräinen kokous. Muutaman päivän lisäaika päätökselle päädyttiin ottamaan sen vuoksi, että tilannekuva on stabiloitunut, kerrotaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Torstaina Kanta-Hämeessa todettiin yksi uusi koronatartunta, joka on Riihimäen seudulta. Tartunnanlähde on tiedossa, mutta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tietojen mukaan potilas ei ole sairastunut karanteenin aikana. Myös keskiviikkona todettiin yksi uusi tartunta. Sairastunut on Hämeenlinnan seudulta ja kyseessä perhekontakti.

Koronavirustilanteen kriteerit eivät vielä vakuuta

Kahden viikon parametrein mitattuna ilmaantuvuus on laskussa mutta yhä leviämisvaiheen lukemissa. Näytteitä on otettu enemmän johtuen runsaasta seulonnasta sairaalaepidemian vuoksi. Positiivisten näytteiden osuus on ollut myös laskusuuntainen.

Karanteenissa olevien sairastuneiden osuus on nousussa, mutta myös epäselviä tartuntaketjuja on ollut enemmän. Koska kahden viikon tunnuslukujen osalta kriteerit kiihtymisvaiheeseen eivät vielä täyty, niin lopullinen päätös tehdään lyhyessä tilannepalaverissa maanantaina.

– Epäselvien tartuntaketjujen määrä on ollut noususuunnassa. Tämän vuoksi perusteet ja välttämättömyys tartuntatautilain pykälän 58d voimassaololle katsotaan täyttyvän siinäkin tapauksessa, että Kanta-Häme siirtyy kiihtymisvaiheeseen, muistuttaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, maakunnan pandemiaryhmän puheenjohtaja Sally Leskinen.

Tartuntatautilain 58d-pykälän välttämättömyyden täyttyminen tarkoittaa sitä, että yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käyttö voidaan velvoittaa, aluehallintoviraston päätöksellä, järjestämään siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

– Päätös on voimassa Kanta-Hämeen osalta kesäkuun loppuun asti jo aiemman päätöksen mukaisesti, eikä tämän perumiselle nähty edellytyksiä, vaikka muita lievennyksiä astuukin voimaan.

Kiihtymisvaiheessa käyttöön lisätoimia ja lievennyksiä

Jos pandemiaryhmä päättää maakunnan siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen, niin silloin otetaan käyttöön myös erinäisiä lisätoimia ja lievennyksiä.

– Yksityistilaisuuksia koskee suositus rajata osallistujamäärä 20 henkilöön. Yleisötilaisuuksien osalta tosiasiallisesti pitää pystyä välttämään lähikontaktia asiakkaiden tai toimintaan osallistuvien sekä seurueiden kesken. Yleisesti on syytä noudattaa OKM:n sekä THL:n ohjeistusta turvallisesta toiminnasta, kertoo Sally Leskinen tiedotteessa.

Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Kuntien tiloja suositellaan rajattavaksi puoleen normaalista käyttäjämäärästä. Sisätiloissa tapahtuva aikuisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan edelleen keskeytettäväksi. Etätyötä, turvavälien pitämistä ja huolellista käsihygieniaa suositellaan jatkamaan koko kiihtymisvaiheen ajan.