1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Karhuryhmän ex-varajohtajan vankeustuomio aleni reiluun kahteen vuoteen: otti vastaan 140 000 euroa lahjuksia – osa omalta työnantajalta huijattuja

Ex-varajohtaja huijasi Helsingin poliisilaitokselta yli 46 000 euroa yhdessä laitokselle tuotteita myyneen yhtiön johtohenkilön kanssa ja otti vastaan 95 000 euron lahjukset. Hovioikeus alensi miehen kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta kolmella kuukaudella.

Helsingin hovioikeus on antanut tuomion poliisin karhuryhmän entisen varajohtajan ja poliisille tuotteita myyneen johtajan petosjutussa. Kuva: Poliisi

Helsingin hovioikeus on tuominnut Helsingin poliisin karhuryhmän ex-varajohtajan kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen muun muassa poliisilaitokseen kohdistuneesta törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virkarikoksesta.

Myös poliisille tuotteita myyneen turvallisuustarvikeyhtiö Finnrappelin johtohenkilö ja omistaja tuomittiin kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen antamisesta.

Finnarappel myi tuotteitaan muun muassa poliisilaitoksille, Rajavartiolaitokselle, Tullille sekä yksityishenkilöille. Yhtenä asiakkaana oli myös Helsingin poliisilaitoksen alainen poliisin valmiusyksikkö, joka tunnetaan karhuryhmänä.

Ex-varajohtajalla oli kaksoisrooli

Karhuryhmässä ylikonstaapelina toiminut Timo Olavi Lillqvist luovutti Finnrappelin johtotehtävissä olleelle Olli Tapio Salolle tietoja muiden tarjouskilpailuun osallistuneiden tarjouksista. Näin yhtiö sai etua kilpailussa.

Hovioikeus arvioi käräjäoikeuden tavoin, että ex-varajohtajalla oli keskeinen ja itsenäinen asema valmiusyksikön varustehankinnoissa. Rikoksia tehtiin käyttämällä hyväksi miehen vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta.

Ex-varajohtaja teki hankintaselvitykset, pyysi tarjoukset, teki hyväksytyt tilaukset sekä tarkasti Finnrappelista tulleet tavaratoimitukset. Samalla varajohtaja toimi yhteyshenkilönä valmiusyksikön ja Finnrappelin välillä.

Hovioikeus alensi poliisilaitoksen tappioita roimasti

Käräjäoikeus arvioi aiemmin, että Helsingin poliisilaitokselta laskutettiin tosiasioita vastaamattomilla laskuilla runsaat 151 000 euroa. Hovioikeuden mukaan summan suuruudesta jäi varteenotettava epäilys.

Hovioikeus katsoi, että tuomitut erehdyttivät joulukuun 2005 ja tammikuun 2012 välisenä aikana tehdyillä laskuilla poliisilaitosta maksamaan yhtiön tilille ylihintaisista ja toimimattomista tuotteista aiheettomia maksuja yhteensä runsaan 46 000 euron arvosta.

Hovioikeuden mukaan Finnrappel maksoi ex-varajohtajalle lahjuksia liki 141 000 euroa. Niistä 46 000 euroa oli peräisin Helsingin poliisilaitoksen maksamista aiheettomista laskuista. Lisäksi ex-varajohtaja otti yritykseltä vastaan lahjuksena liki 95 000 euroa.

Hovioikeus katsoo, että rikokset osoittavat suurta syyllisyyttä ja vaarantavat vakavalla tavalla luottamusta virkatoiminnan asianmukaisuuteen.

Rikoksista jo pitkä aika – rangaistuksia alennettiin

Hovioikeus alensi käräjäoikeuden tuomitsemia rangaistuksia kolmella kuukaudella rikosten tekemisestä kuluneen huomattavan pitkän ajan vuoksi. Rikosten tekemisestä on kulunut hovioikeuden tuomion antamiseen mennessä 6–10 vuotta.

Hovioikeuden mukaan vakiintuneen käytännön mukainen rangaistus johtaisi tässä tapauksessa tapauksessa kohtuuttomaan lopputulokseen.

Rangaistuksia ei kohtuullistettu oikeudenkäynnin venymisen vuoksi. Oikeudenkäynti on kestänyt ensimmäisistä kuulusteluista hovioikeuden tuomioon asti yli kuusi vuotta. Hovioikeus katsoo, että oikeudenkäynti ei ole kestänyt poikkeuksellisen pitkään.

Lue myös:

Poliisin karhuryhmän ex-varajohtajalle 2,5 vuoden vankeustuomio

Karhuryhmän ex-varajohtaja ja yrittäjä tunsivat toisensa jo kauan ennen kuin "säätäminen" alkoi, syyttäjä sanoo – Syytetyt kiistävät vedättäneensä poliisilaitosta