Hyppää sisältöön

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Suomen paras useilla mittareilla – vertailussa huonoiten pärjäsivät Vaasa ja Metropolia

Kaakossa ollaan ylivertaisia esimerkiksi tutkintojen ja avoimen ammattikorkeakoulun opintopisteiden määrässä. Koulu on ollut useilla mittareilla kokoaan suurempi.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla on kampuksia neljässä eri kaupungissa Suomessa. Kuva on Mikkelistä. Arkistokuva. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu eli Xamk on ykkösenä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmittareiden tulosvertailussa.

Ammattikorkeakoulujen vuoden 2020 ennakkotietojen mukaan Xamk on yhdeksän eri mittarin yhteistuloksella Suomen paras. Korkeakoulujen menestys suhteutetaan tuloksissa niiden kokoon.

Toiseksi paras ammattikorkeakoulu on Kajaanin ammattikorkeakoulu, ja kolmantena on Lapin ammattikorkeakoulu. Perää pitävät Vaasan ammattikorkeakoulu ja Metropolia. Suurten kaupunkien ammattikorkeakoulut esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella sijoittuvat listalla huonommin pärjänneiden puolikkaaseen.

Kaakkois-Suomen amk kasvattaa lukujaan huimasti

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa on yli 9 000 opiskelijaa, ja ensisijaisten hakijoiden määrä on kasvanut yli 45 prosenttia vuodesta 2017.

– Täytyy myös muistaa, että opiskelijamme työllistyvät hyvin maakuntiimme. Meiltä valmistuneiden työllisten osuus on yli puolet kaikista korkeakoulutetuista, rehtori Heikki Saastamoinen kertoo korkeakoulun tiedotteessa.

Yksittäisillä mittareilla Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on Suomen paras esimerkiksi ammattikorkeakulututkintojen määrässä ja jatkuvan oppimisen eli avoimen ammattikorkeakoulun opintopisteiden määrässä. Xamk oli vertailussa ykkösenä myös tutkimus- ja kehitystoiminnan ulkopuolisen rahoituksen hankkimisessa.

– Yksi merkittävistä onnistumisistamme on avoimen ammattikorkeakoulun huikea kasvu. Avoimen amk:n opintopisteet kasvoivat ajanjaksolla 2016–2020 yli 400 prosenttia, Saastamoinen kertoo..

Kaikissa omistajakaupungeissa eli Mikkelissä, Savonlinnassa, Kouvolassa ja Kotkassa käynnistyy tänä ja ensi vuonna uusia tutkintokoulutuksia. Esimerkiksi syksystä lähtien Kouvolassa ja Kotkassa voi vuorovuosin aloittaa tekoälyn ja robotiikan opinnot.

.
.