1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Yle seurasi kuntavaaleja Päijät-Hämeessä hetki hetkeltä: taistelu maakunnan herruudesta päättyi kokoomuksen niukkaan voittoon demareista

Kokoomus sai Päijät-Hämeessä lopulta kuusi ääntä enemmän kuin SDP, mutta puolueet menettivät kannatustaan. Voittaja on perussuomalaiset, joka kasvatti kannatustaan. Yle seurasi kuntavaalien tuloksen kehittymistä Päijät-Hämeen kunnissa hetki hetkeltä.

Joukko Pro Lahden valtuutettuja ja kannattajia kokoontui juhlimaan vaalitulosta Lanun aukiolle Lahdessa 13.6.2021
Pro Lahti sai kuntavaaleissa viisi valtuustopaikkaa. Ryhmä on Lahdessa neljänneksi suurin.
Tekijät

00.43 Pro Lahdelle viisi valtuustopaikkaa Lahdessa

Perussuomalaisten lisäksi Lahdessa vaalivoittoon ylsi sitoutumaton Pro Lahti, joka saa kaupunginvaltuustosta viisi paikkaa. Aiemmin ryhmällä oli valtuustossa kaksi valtuutettua.

Ryhmän puheenjohtaja Kalle Aaltonen uhkui voitonriemua myöhään sunnuntai-iltana, kun hän joukkoineen kokoontui Lanun aukiolle Lahden keskustaan.

– Viisi paikkaa on älyttömän hieno saavutus. Tällaista ei ole tehty koskaan Suomen suurimpien kaupunkien historiassa ja lahtelaisessa politiikassa tämä on kovin juttu vuosikymmeniin, hehkutti Aaltonen.

Aaltosen mukaan saavutuksen merkittävyyttä lisää, että se on tehty tavallisten ihmisten voimin ilman puoluetukia.

Aaltonen keräsi ääniä toiseksi eniten Lahdessa perussuomalaisten Rami Lehdon jälkeen. Lehdon äänipotti oli 1 530 ja Aaltosen 1 501.

– Mun äänimäärähän on suurin Lahdessa. Ramilla on puolueen äänet, minulla ei ole ollenkaan niitä, tähdensi Aaltonen.

23.58 Kokoomus ja SDP kävivät tiukan taistelun Päijät-Hämeen herruudesta

Kokoomus ja SDP saivat lopulta 21,8 prosenttia koko maakunnan äänistä. Kokoomus vei lopulta niukasti maakunnan kärkisijan saalistamalla Päijät-Hämeen alueelta kuusi ääntä enemmän kuin SDP. Kokoomus vei voiton kuntavaaleissa koko maassa.

Päijät-Hämeessä kokoomus ja SDP menettivät kärkisijoista huolimatta kannatustaan, joten maakunnan vaalivoittajia ovat perussuomalaiset ja sitoutumattomat. Perussuomalaiset kasvatti kannatustaan 6,5 prosenttia ja sitoutumattomat ryhmät yhteensä yli 10 prosenttia.

23.38 Vaalitulos valmistui Lahdessa: perussuomalaiset tuplasi paikkamääränsä

SDP pysyi Lahden suurimpana puolueena, vaikka se menetti kolme paikkaa. Puolue sai kuusitoista valtuustopaikkaa. Kaupungin toiseksi suurimman tittelin saanut kokoomus menetti yhden paikan, lopullinen tulos oli kolmetoista paikkaa.

Perussuomalaiset onnistui haalimaan paikkoja muilta puolueilta: puolueen paikkamäärä tuplaantui viidestä kymmeneen. Myös Pro Lahti onnistui kasvattamaan paikkamääräänsä kahdesta viiteen.

Vihreät saivat viisi valtuutettua, keskusta neljä ja KD sekä vasemmistoliitto kolme.

Eniten ääniä Lahden Vihreistä keräsi vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Riina Puusaari (355). Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

23.33 Äänet on laskettu Heinolassa: kolme suurinta pitivät valtuustopaikkansa

SDP sai Heinolassa kaksitoista valtuustopaikkaa pitäen kiinni suurimman puolueen paikasta. Paalupaikasta huolimatta puolue menetti yhden paikan. Heinola äänikuningatar on SDP:n Kirsi Lehtimäki (559).

Toiseksi suurin puolue kokoomus menetti yhden paikan, mutta sai pidettyä kymmenen valtuustopaikkaa. Myös Parempi Heinola -ryhmä menetti yhden paikan saaden lopulta seitsemän valtuutettua.

Perusuomalaiset nostivat paikkamääränsä kolmesta seitsemään. Keskusta sekä KD saivat paikkoja kolme ja vihreät yhden.

23.27 Vaalitulos valmistui Asikkalassa: keskusta ja kokoomus saivat kaksi paikkaa lisää

Keskusta sai Asikkalassa äänistä 30,1 prosenttia. Kunnan ääniharava oli kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.), joka sai 438 ääntä. Keskustan tulos kuntavaaleissa oli kaksi uutta valtuustopaikkaa, joten nyt puolueella on Asikkalassa kymmenen paikkaa.

Toisella sijalla on kokoomus, joka lisäsi kannatustaan 4,1 prosenttia. Puolue sai kaksi uutta valtuutettua, ja paikkoja on nyt kahdeksan.

Kolmanneksi eniten ääniä keräsivät Kotikunta-yhteislistan ehdokkaat. Ryhmä piti neljä paikkaansa valtuustossa. Rinnalle nousi perussuomalaiset. Puolue saalisti yhden lisäpaikan ja sai uuteen valtuustoon neljä valtuutettua.

23.07 Äänet on laskettu Iitissä: keskusta pysyi johdossa, mutta suosio putosi

Keskusta menetti Iitissä kolme paikkaa, mutta pysyi kunnan suurimpana puolueena kymmenellä paikalla. Myös SDP, Aito Iitti ja kokoomus menettivät yhden paikan.

SDP sai seitsemän valtuustopaikkaa, Aito Iitti nappasi neljä, kokoomus kolme ja perussuomalaiset kaksi. Vihreät saivat myös yhden valtuutetun.

23.00 Hollolan vaalitulos valmistui: perussuomalaiset eivät menneet kokoomuksen ohi

Perussuomalaiset onnistuivat kirimään kannatustaan ja puolue pääsi lähelle kokoomusta. Kokoomus sai yksitoista valtuustopaikkaa, yhden vähemmän kuin viime vaaleissa.

Perussuomalaiset kasvattivat paikkamääräänsä kolmella ja onnistuivat saamaan kymmenen paikkaa.

Kolmanneksi suurin puolue on yhden paikan menettänyt SDP, joka sai kahdeksan paikkaa. Keskusta menetti yhden paikan neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin verrattuna, ja nyt tulos oli seitsemän valtuustopaikkaa. KD sai kaksi paikkaa ja vasemmistoliitto yhden.

22.42 Sysmän äänikuningatar: “Toivon käytöstapoja valtuustoon”

Sysmässä eniten ääniä (235) on kahminut Lilli Karola Avoin Sysmä -ryhmästä. Viime kaudella Karola edusti sysmäläisiä kokoomuksen riveissä. Karolan uusi Avoin Sysmä -ryhmä sai valtuustosta toiseksi eniten paikkoja ja meni kokoomuksen ohi.

Karolan mukaan valtuuston tärkein tehtävä tulevalla kaudella on palauttaa sysmäläisten luottamus päättäjiin.

– Kun saisimme valtuustoon normaalit, hyvät käytöstavat, niin sekin olisi jo paljon tässä tilanteessa, hän kommentoi.

22.14 Kärkölän äänet on laskettu: Kärkölä Ryhmä menetti enemmistöasemansa

Kärkölä Ryhmä piti kuntavaaleissa pintansa, mutta menetti viime vaaleissa saadun enemmistöaseman valtuustossa. Ryhmän kannatus on 41,9 prosenttia, jolla irtoaa kymmenen valtuustopaikkaa.

Kärkölän pormestari Markku Koskinen (KÄRRY) piti pintansa kunnan äänikuninkaana. Kuva: Petri Niemi / Yle

Toiseksi suurimmaksi puolueeksi kunnassa nousee kokoomus viidellä paikalla. Puolue onnistui kasvattamaan paikkamääräänsä kahdella.

SDP saa Kärkölässä kolme valtuustopaikkaa, perussuomalaiset sekä keskusta kaksi ja vasemmisto yhden paikan.

22.09 Orimattilan vaalitulos valmistui: perussuomalaiset on johtava puolue

Koko maassa on kuusi kuntaa, joissa perussuomalaiset on johtava puolue. Yksi näistä on Orimattila. Perussuomalaiset haalivat kaupungissa neljä lisäpaikkaa. Puolueella on nyt yhteensä kymmenen paikkaa valtuustosta.

Puolueen ja koko Orimattilan ääniharava on jo toistamiseen Ville-Petteri Erola 350 äänellä.

– Hyvältä näyttää meillä täällä, mutta valtakunnallisesti ei niin hyvältä, kommentoi Erola iltayhdeksän aikaan.

Perussuomalaiset kasvatti valtakunnallisesti suosiotaan 5,7 prosenttiyksikköä ja oli siten kuntavaalien voittaja. Puolue odotti kuitenkin suurempaa menestystä.

Perussuomalaisten Ville-Petteri Erola on Orimattilan äänikuningas kuntavaaleissa. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Orimattilassa valtuustopaikkoja menettivät kokoomus, keskusta ja SDP. Kokoomus ja keskusta saivat seitsemän paikkaa, SDP neljä. Vihreät sekä Liike Nyt säilyttivät molemmat kaksi paikkaa. KD sai yhden valtuustopaikan.

22.06 Sysmän äänet on laskettu: keskusta säilyi suurimpana puolueena

Keskusta säilytti äänimääränsä Sysmässä lähes ennallaan ja puolue pitää seitsemän valtuustopaikkaa. Ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa mukana oleva Avoin Sysmä -ryhmä kiri sai kuusi paikkaa ja kiri lähes keskustan rinnalle. Kolmanneksi eniten paikkoja sai kokoomus kolmella paikalla. Perussuomalaiset saavat kolme paikkaa, ja SDP kaksi paikkaa.

Kokoomus menetti kunnassa neljä ja SDP kaksi paikkaa samaan aikaan, kun perussuomalaiset sai kaksi valtuustopaikkaa lisää.

Veera Rinkinen kävi äänestämässä Lahden keskustassa. Kuva: Emilia Korpela / Yle

22.03 Perussuomalaiset on tuplaamassa paikkansa Lahdessa

Perussuomalaiset on nousemassa Lahdessa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Puolue on saamassa Lahden valtuustosta kymmenen paikkaa, kun äänistä on laskettu 86,2 prosenttia.

Perussuomalaisten äänikuningas viime vaalien tapaan on Rami Lehto. Seuraavaksi eniten ääniä on saanut Mira Nieminen, jokaon näissä vaaleissa ensi kertaa ehdolla Lahdessa. Aiemmin Nieminen on istunut Asikkalan valtuustossa.

22.01 Kuntavaalien ääntenlasku on viivästynyt pahoin Asikkalassa

Erityisen pahasti laskenta on laahannut perässä Vääksyssä missä ennakkoäänet jouduttiin inhimillisen virheen vuoksi laskemaan osittain kahteen kertaan. Tämän takia Vääksyn ennakkoäänet puuttuvat tuloksesta edelleen.

Asikkalan vaalilautakunnan puheenjohtajan Arto Juvan mukaan uudelleenlaskennalla haluttiin varmistaa, että tulos on varmasti oikea.

21.37 Kärkölän pormestari ennakkoäänisaaliistaan: "Tulos oli odotettu"

Kärkölä-ryhmän ja koko Kärkölän äänikuningas Markku Koskinen (KÄRRY) kommentoi ennakkoäänestyksen tuloksia tuoreeltaan. Kärkölässä äänistä on tässä vaiheessa laskettu vajaat 60 prosenttia.

Kuuntele Markku Koskisen kommentit tästä:

Kärkölä-ryhmän ja koko Kärkölän äänikuningas Markku Koskinen (KÄRRY) kommentoi ennakkoäänestyksen tuloksia tuoreeltaan. Kärkölässä äänistä on tässä vaiheessa laskettu vajaat 60 prosenttia.

21.30 Padasjoen äänet laskettu: vihreät menettivät paikkansa

Padasjoella vihreät kärsi rökäletappion ja menetti kaikki seitsemän valtuustopaikkaansa. Paikoista neljä meni Kuntalaisten Padasjoki -yhteislistan ehdokkaille, kaksi perussuomalaisille ja yksi keskustalle.

Padasjoen valtuuston kokoonpano ensi kaudella on seuraava: kokoomus seitsemän paikkaa, KPY neljä paikkaa, keskusta neljä paikkaa, perussuomalaiset ja SDP kolme paikkaa.

21. 18 Hartolan äänet on laskettu: keskusta jatkaa suurimpana puolueena

Hartolan valtuuston voimasuhteissa ei nähdä suuria keikahduksia tulevalla kaudella. Keskusta jatkaa suurimpana puolueena kuudella paikalla. Kokoomus menetti yhden paikan, mutta jatkaa kakkosena neljällä paikalla. Uutena valtuustoon nousee kristillisdemokraatit yhdellä paikalla.

Hartolaan saadaan yhteensä kuusi uutta valtuutettua: Pekka Raitala ja Sanna-Kaisa Tervala kokoomuksesta, Wille Neof ja Veli-Pekka Lehtosaari perussuomalaisista, Pekka Pyykkö KD:sta ja Ismo Palm keskustasta.

21.05 Lahti: kokoomuksen Milla Bruneau odottaa lopullista vaalitulosta luottavaisena

Bruneau uskoo, että kokoomuksen paikkamäärä saattaa vielä lisääntyä. Kokoomus on ennakkoäänten perusteella säilyttämässä Lahden valtuustossa 14 paikkaansa.

– Näyttäisi siltä, että ollaan saamassa hyvä tulos, ja olen todella tyytyväinen, sanoo Lahden Kokoomuksen puheenjohtaja ja ääniharava Milla Bruneau.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Milla Bruneau on lahtelainen tv-tuottaja. Hän on myös varakansanedustaja. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hän uskoo, että puolueella on mahdollisuus vielä nostaa paikkamääräänsä yhdellä tai kahdella.

– Tavoitteemme oli ehdottomasti pysyä isona puolueena Lahdessa, koska koemme, että meillä on paljon annettavaa.

Bruneau pitää hyvänä myös kovimman kilpailijan SDP:n menestystä.

– Olen iloinen siitä, että perinteiset puolueet ovat näyttäneet vahvuutensa. Yhteistyökykyä odotetaan varmasti meiltä kaikilta jatkossa. Toivon, että uusi valtuusto pystyy siihen.

20.58 Ville Skinnari on tyytyväinen SDP:n ennakkoääniin Lahdessa

Lahtelainen ministeri Ville Skinnari olisi toivonut valtakunnallisesti suurempaa saalista.

– Ilta on vielä nuori. Katsotaan äänenlasku loppuun ja katsotaan sitten missä ollaan. Puolueena meille on tärkeää, että menestymme koko maassa. Kokoomus oli galluppienkin mukaan vahvoilla ja se näkyy ennakkoäänissä.

Ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari seuraa tuloslaskentaa SDP:n vaalivalvojaisissa Lahdessa Hennalan kasarmialueella. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Ville Skinnari arvioi, että korona-ajan hallitusvastuu painaa SDP:n tuloksessa.

– Rankka vuosi ja hallitusvastuu näkyvät meidän tuloksessa.

Skinnarin mukaan demareiden tavoite on säilyä suurimpana Lahdessa ja koko Hämeessä.

SDP on saanut Päijät-Hämeen ennakkoäänistä 23 ja kokoomus 22,1 prosenttia. Perussuomalaisten äänisaalis on 16,3, keskustan 11,2 prosenttia ja sitoutumattomien ryhmien 9,3 prosenttia.

20.20 Perussuomalaiset ovat Lahdessa tyytyväisiä ennakkoäänten määrään

Lahden Perussuomalaisten puheenjohtaja Vesa Salminen muistuttaa, että lopullinen vaalitulos selviää myöhemmin illalla.

– Ihan tyytyväinen täytyy olla, mutta nämähän ovat vasta ennakkoäänet.

Perussuomalaisten Vesa Salminen seuraa jännittävää vaali-iltaa yksin puoluetoimistolla Lahdessa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Pro Lahti on vienyt ääniä perussuomalaisilta, mutta Salminen muistuttaa, että ääniä on viety muiltakin puolueita.

20.10 Ennakkoäänet kunnittain

Asikkala

Keskusta jatkaa Asikkalan suurimpana puolueena ennakkoäänten perusteella. Keskustalle olisi tulossa kolmetoista paikkaa, viisi enemmän kuin viime vaaleissa.

Ennakkoäänien mukaan kokoomukselle olisi menossa seitsemän paikkaa, perussuomalaisille neljä, Kotikunnalle kolme, vihreille kaksi, SDP:lle yksi ja KD:lle yksi.

Hartola

Ennakkoäänten perusteella keskusta jatkaa Hartolassa suurimpana puolueena.

Ero keskustan ja kokoomuksen kannatuksessa näyttää kuitenkin kapenevan.

Ennakkoäänten perusteella keskustalle ja kokoomukselle olisi menossa viisi valtuustopaikkaa kummallekin, SDP:lle kolme, perussuomalaisille kaksi, KD:lle ja vihreille yksi.

Heinola

SDP jatkaa Heinolassa suurimpana puolueena ennakkoäänten perusteella. Puolueen ääniosuus on 27,2. Luku on lähes sama kuin edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017, pudotusta on 0,3 prosenttiyksikköä.

Toiseksi eniten ennakkoääniä sai edellisten kuntavaalien tapaan kokoomus, joka keräsi 22,8 prosenttia. Tulos on sama kuin neljä vuotta aiemmin. Kolmanneksi suurin puolue on jälleen Parempi Heinola -ryhmä 16,1 prosentilla.

Hollola

Kokoomuksen johto näyttäisi säilyvän Hollolassa - ennakkoäänten perusteella se olisi saamassa 11 valtuustopaikkaa.

Perussuomalaiset olisi kasvattamassa asemaansa, kun valtuustopaikkoja ennakkoäänten perusteella tulisi yhdeksän, entisen seitsemän sijaan. Demareille tulisi ennakkoäänillä myös yhdeksän valtuustopaikkaa. keskusta saisi kahdeksan paikkaa, vihreät kolme, kristilliset kaksi ja vasemmistoliitto yhden valtuustopaikan.

Ennakkoäänistä isot potit ovat saaneet vanhat konkarit Juha Rehula (kesk.) 232 ja Jari Ronkainen (ps.) 202 ääntä.

Iitti

Keskustasta olisi Iitissä tulossa ennakkoäänien perusteella suurin puolue, vaikka se on menettämässä kaksi paikkaa.

Ennakkoäänien mukaan keskusta olisi saamassa yhdeksän valtuustopaikkaa, SDP saisi kahdeksan, kokoomus neljä, Aito Iitti kolme, perussuomalaiset kaksi ja vihreät yhden paikan valtuustoon.

Kärkölä

Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa enemmistön Kärkölässä napannut Kärkölä Ryhmä pitää yhä pintansa.

Ryhmä menettää enemmistön valtuustossa, sillä ennakkoäänten perusteella se saa nyt 41,2 prosentin kannatuksen. Neljä vuotta sitten murskavoiton ottanut ryhmä sai silloin peräti 53 prosenttiyksikköä. Nyt valtuustopaikkoja ryhmälle tulisi 10.

Kärkölä Ryhmä vietti vaalivalvojaisia pelaten mölkkyä. Kuva: Petri Niemi / Yle

Kokoomus on kirinyt kiinni Kärkölä Ryhmää ja sai 20,3 prosenttiyksikköä ennakkoäänistä. Nousua on 8,9 prosenttia. Puolue saa kaksi valtuustopaikkaa lisää, joten yhteensä sillä olisi viisi paikkaa.

Kolmantena on SDP, joka säilyttäisi neljä paikkaansa valtuustossa. Puolue lisäsi hiukan kannatusta ja ennakkoäänten perusteella se saisi 16,3 prosentin ääniosuuden.

Lahti

Ennakkoäänten perusteella puolueiden voimasuhteet säilyvät Lahdessa ennallaan. SDP on suurin puolue Lahdessa 25,5 prosentin ääniosuudella ja kokoomus toisena 22,3 prosentilla.

Perussuomalaiset ovat saaneet Lahdessa ennakkoäänistä 16,2 ja vihreät 8,1 prosenttia. Pro Lahti on napannut ennakkoäänistä 7,1 prosenttia, kristillisdemokraatit 6,2, keskusta 6,2 ja vasemmistoliitto 5,5 prosenttia.

Lahden Vihreiden vaalivalvojaisissa Paavolassa jännitettiin ilta-auringossa ennakkoäänien tuloksia Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Orimattila

Perussuomalaisille heltisi voitto ennakkoäänestyksessä.

Perussuomalaiset on syrjäyttämässä keskustan ja kokoomuksen Orimattilan suurimpina puolueina, mikäli lopullinen vaalitulos seurailee ennakkoäänestyksen tulosta. Viime kuntavaaleissa perussuomalaiset sai kuusi valtuustopakkaa, kun kokoomus ja keskusta saivat molemmat kahdeksan paikkaa.

Ennakkoäänestyksen perusteella perussuomalaisille olisi menossa yhdeksän valtuustopaikkaa, kokoomukselle ja keskustalle seitsemän, SDP:lle neljä, Liike Nytille, vihreille ja KD:lle kaksi.

Padasjoki

Kokoomus pitää kärkipaikkaa ennakkoäänten jälkeen Padasjoella.

Puolue on paalupaikalla 31,8 prosentin ääniosuudella. Valtuustopaikkoja heltiäisi ennakkoäänten perusteella seitsemän.

Kuntalaisten Padasjoki yhteislista pitää kakkospaikkaa 17,6 prosentilla. KPY:n riveistä löytyy muun muassa edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 vihreiden listalla olleita, kuten Kati Liikonen ja Ari Rantanen. Vihreät sai neljä vuotta sitten vaalivoiton Padasjoella, mutta vihreiden listalta puuttui nyt kaksi edellisten vuosien ääniharavaa. Puolueelle ei ennakkoäänten perusteella heltiä valtuustopaikkoja.

Kolmanneksi isoimman potin ennakkoäänistä vei keskusta 16,7 prosentilla. Valtuustopaikkoja tulisi ennakkoäänten perusteella KPY:lle ja keskustalle molemmille neljä.

Sysmä

Avoin Sysmä -ryhmä nappasi huikean potin ennakkoäänissä. Ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa mukana oleva Avoin Sysmä -ryhmä on saamassa ennakkoäänten perusteella kovan kannatuksen.

Eniten ennakkoääniä sai keskusta, ja kokoomus on jäämässä kolmannelle sijalle.

Ennakkoäänten perusteella keskusta olisi saamassa seitsemän valtuustopaikkaa, Avoin Sysmä kuusi, kokoomus neljä, SDP kaksi ja perussuomalaiset kaksi.

Kärkölässä äänestyspaikalla riitti kävijöitä vielä illansuussa. Kuva: Petri Niemi / Yle

19.00 Kuuntele toimittajamme arvio vaalituloksesta

SDP pitää tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan kuntavaaleissa edelleen suurimman puolueen asemansa Päijät-Hämeessä. Ero toisena olevaan kokoomukseen on kuitenkin kaventumassa.

Perussuomalaiset nousee maakunnan selvästi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, jos gallupeihin on uskominen.

Kuuntele tästä Antti Ruonaniemen arvio:

Ennuste äänien jakautumisesta Päijät-Hämeessä puolueittain

Suluissa on vuoden 2017 kuntavaalien tulos.

SDP 23,8 (25,7)

KOK 22,5 (23,6)

PS 19,4 (10,2)

KESK 7,2 (11,8)

VAS 4,6 (5,0)

VIHR 7,8 (9,3)

KD 5,4 (5,9)

MUUT 8,7 (8,1)

Lähde: gallupit Yle 10.6. ja Helsingin Sanomat 9.6. Muunnettu 2012 ja 2017 kunnallisvaalien valtakunnallisista tulosten perusteella Päijät-Hämeeseen sopiviksi.