1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimavesi

Ympäristöviranomaiset: Tuuloksen Oksjärvessä havaittu haiseva lautta ei ole jäteveden aiheuttama

Näytteiden mukaan Oksjärven vesi on uimakelpoista. Viranomaiset epäilevätkin, että merkillinen lautta on muodostunut siitepölystä.

Siitepölyä voi kerääntyä runsaasti muun muassa rannoille. Tästä voi aiheutua myös tilapäisiä hajuhaittoja. Kuvituskuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hämeenlinnan kaupungin ympäristötarkastajat selvittävät parhaillaan Tuuloksen Oksjärveen laskevan ojan bakteeripitoisuuksia. Ympäristösuojeluun tuli yhteydenotto Oksjärvellä havaitusta lautasta, joka aiheutti hajuhaittaa.

Ympäristötarkastajat kävivät paikalla selvittämässä tilannetta ja ottivat vesinäytteitä keskiviikkona. Näytteet otettiin sekä Oksjärvestä yksityisestä rannasta ilmoitetun lautan läheisyydestä sekä Oksjärven kaakkoisosaan laskevasta ojasta.

Näytteistä tutkittiin ulosteperäisiä bakteereita, joita käytetään myös uimaveden laadun valvonnassa. Tulosten mukaan Oksjärvestä otetussa näytteessä bakteeripitoisuudet olivat uimavedelle tavanomaisia eli vesi on uimakelpoista.

Sen sijaan ojavesinäytteessä Escherichia coli -bakteerit ja suolistoperäiset enterokokit olivat tavanomaista tasoa korkeammat, mutta alle uimavedelle asetettujen toimenpiderajojen. Ympäristötarkastajat selvittävät syytä ojaveden kohonneille bakteeripitoisuuksille uusilla vesinäytteillä.

Hajulautan syynä runsas siitepöly?

Vedestä otettujen näytetulosten perusteella Oksjärvessä havaittu lautta ei ole aiheutunut jätevedestä. Mahdollisena syynä voidaan pitää alkukesällä vedessä olevaa puiden siitepölyä, jota kerääntyy aallokon mukana tuulen alapuolisille rannoille vaaleankeltaisena raitana tai lauttana, kerrotaan kaupungin ympäristönsuojelun tiedotteessa.

Siitepölyn häviäminen rantavedestä saattaa kestää useita päiviä. Siitepölyn hajotessa voi syntyä tilapäisiä hajuhaittoja.

Uimarin kannattaa itse aina tarkkailla silmämääräisesti uimaveden tilaa ennen uimaan menemistä. Uimaan ei kannata mennä, jos havaitsee vedessä esimerkiksi runsaasti sinilevää. Uiminen runsaan siitepölyn seassa ei ole suositeltavaa.