1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Perussuomalaiset suurin vaalivoittaja, mutta vasta neljänneksi suurin kuntapuolue, Virossa ei unohdeta kyydityksiä Siperiaan

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Lulu Ranne, Simo Grönroos, Arja Juvonen, Riikka Purra ja Jussi Halla-aho ottivat yhteisen selfien perussuomalaisten vaalivalvojaisissa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kokoomuksesta suurin kuntapuolue, perussuomalaiset suurin nousija

Petteri Orpo julisti kokoomuksen vaalivoittajaksi Ylen vaalilähetyksessä illalla. Kokoomuksen kannatus nousee viime kuntavaaleista, SDP:n ja keskustan kannatus laskee. Perussuomalaiset on suurin voittaja, sen kannatus nousee viime kuntavaaleihin verrattuna eniten. Ylen jatkuva kuntavaaliseuranta kertoo kuntavaalien kaikki vaiheet. Voit katsoa myös Ylen Voitto-robotin kirjoittaman tulosraportin jokaisesta Suomen kunnasta. Yle Areenassa ja TV1:ssä kuntavaalien erikoislähetys Ylen vaaliaamu alkaa klo 6.25.

Analyysi: Petteri Orpo vahvisti kuntavaalivoitolla asemaansa kokoomuksen johdossa

Petteri Orpo vaali-iltana Pasilan Studiotalossa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Kokoomus ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kipuili kaksi vuotta sitten eduskuntavaalien jälkeen. Puolue menetti kannatustaan ja sai heikoimman vaalituloksen sitten 1980-luvun.

Tuore kuntavaalitulos helpottaa Orpon asemaa puoluejohdossa. Orpo nosti kokoomuksen suurimmaksi puolueeksi kuntavaaleissa, ja puolueen tulokseen vaikutti paljon sen tekemä loppukiri, kertoo Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala kuntavaalien analyysissään.

Riemua, pettymyksiä, kasvomaskeja ja kuohuvaa: katso kuvat korona-ajan kuntavaaleista

SDP:n vaalivalvojaisissa Turussa skoolattiin. Kuva: Johanna Manu / Yle

Kuntavaalit käytiin koronaepidemian lykkäämänä poikkeuksellisesti talven sijaan kesäisessä säässä. Katso kuvakooste vaalipäivästä.

80 vuoden takaiset kyyditykset Siperiaan eivät unohdu Virossa

Kersti Samm. Kuva: Martin Tennokene / Yle

Virossa muistellaan tänään ensimmäisten neuvostovallan aikaisten pakkosiirtojen eli kyyditysten 80-vuotispäivää. Stalinistinen Neuvostoliitto pakkosiirsi Viron alueelta 1940-luvulla yhteensä yli 30 000 ihmistä. Viisivuotiaana Siperiaan joutunut Kersti Samm muistaa yhä, miten hänen nukkensakin heitettiin matkalla sytykkeeksi kamiinaan. Lue täältä, mitä Samm ja hänen tyttärentyttärensä nyt kyydityksistä ajattelevat.

Maanantain sää on poutainen

Kuva: Joonas Koskela / Yle

Maanantai on enimmäkseen poutainen, maan etelä- ja keskiosassa on laajalti aurinkoista. Pohjoisessa pilvisyys jo lisääntyy ja illan aikana lännestä leviää seuraavat sateet.

Voit lukea lisää säästä Ylen sääsivuilta.