Hyppää sisältöön

Tutkimus: Puolet maailman merissä kelluvasta muovijätteestä on ruokapakkauksia

Tutkimuksen tekijöiden mielestä valtioiden tähän saakka tekemät toimet muovijätteen vähentämiseksi ovat olleet liian pientä piiperrystä, jolla ongelmaa ei saa ratkaistua.

Lapsi juoksee filippiiniläisellä rannalla, missä muuttolinnut etsivät ruokaa jätteen seasta. Kuva: Francis R. Malasig / EPA

Noin puolet kaikesta meriin päätyvästä muovijätteesta koostuu neljästä tuoteryhmästä; muovipusseista, ruokapakkauksista, niiden kääreistä sekä muovipulloista.

Merten muovijätteen laadusta on tehty ensimmäinen kattava tutkimus. Sen tekemiseen osallistui 15 tutkimuslaitosta kymmenessä maassa.

Tutkimus on julkaistu Nature Sustainability (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä ja siitä uutisoi brittilehti Independent (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksessa kerättiin tietoa vähintään kahden senttimetrin kokoisista jätekappaleista, makrojätteestä. Sitä löydetään pääasiassa rannikoilta ja niiden lähivesiltä.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että valtamerten keskellä olevat valtavat jätepyörteet koostuvat pääasiassa alle 2-senttisista jätepartikkeleista.

– Makrojätettä kerääntyy rannikoille ja rantoja lähellä olevaan merenpohjaan 10 000 kertaa enemmän kuin syviin merenpohjiin, ja 100 000 kertaa enemmän kuin pintavesiin, sanoi Independentille tutkimuksen koordinaattori Andres Cozar, joka työskentelee espanjalaisessa Cadizin yliopistossa.

"Nykyiset rajoitukset eivät toimi"

Tutkimuksessa todettiin, että 80 prosenttia ihmisen meriin päästämästä jätteestä on muovia.

Eri maissa on jo tehty toimia jätteen määrän vähentämiseksi, mutta tutkijoiden mukaan toimet ovat toistaiseksi olleet aivan liian vähäisiä.

Muovijätettä Balin rannalla Indonesiassa. Kuva: Made Nagi / EPA

Tähän mennessä on kielletty muun muassa imupillejä, juomasekoittimia ja pumpulipuikkoja. Vaikka toimet ovat olleet hyvää tarkoittavia, niillä on saatu aikaan vain minimaalisen pieni vähennys jätteen kokonaismäärään, tutkijat totesivat.

Tutkijat esittävät, että viranomaisten olisi kiellettävä mahdollisimman suuri osa muovisista ruokapakkauksista ja määrättävä palautusmaksu sellaiselle muoville, jonka korvaaminen biohajoavilla materiaaleilla on liian vaikeaa.

.
.