1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengenpelastus

13-vuotiaan Noa Stenrosin ripeä toiminta pelasti uimarin hukkumiselta – uimarannoilla riittää vaaranpaikkoja

Nuoren Noa Stenrosin nopea ja päättäväinen toiminta pelasti hukkuvan uimarin Porin Kirjurinluodossa tiistaina. Monesti vaaratilanteet syntyvät, kun oma uimataito yliarvioidaan.

Noa Stenroosin rohkea toiminta pelasti ihmishengen Porin Kirjurinluodon uimarannalla tiistaina. Kuva: Pipsa Uutto / Yle

Kaunis ja kuuma tiistaipäivä saa Porin Kirjurinluodon uimarannalla dramaattisen käänteen. Ihmiset alkavat huitoa ja huutaa apua rannan läheisyydessä.

Apuun kaivataan hyvää uimaria. Muutaman kymmenen metrin päässä rantaviivasta iäkäs naisuimari on joutunut vaikeuksiin.

Enonsa ja serkkujensa kanssa rantapäivää viettänyt 13-vuotias Noa Stenros ei epäröi hetkeäkään, vaan säntää veteen auttamaan pulaan joutunutta naista. Naisen voimat ovat ehtyneet pyörteisessä jokivedessä.

– En edes ajatellut isommin mitään. Lähdin vain uimaan sinne päin. Mahdollisimman nopeasti yritin uida, Noa Stenros muistelee tapahtumaa.

Noa Stenrosin osuminen paikalle oli onni onnettomuudessa. Nuorukainen on jaksava uimari ja hänellä on myös ensiaputaustaa. Kuva: Pipsa Uutto / Yle

Valppaan pelastajan nopea ja päättäväinen toiminta tuo tarinalle onnellisen lopun.

Noa kehottaa uupunutta naista tarttumaan olkapäähänsä ja saa tuotua hänet takaisin kuivalle maalle.

Hengenvaarallisesta tilanteesta on selvitty pelkällä säikähdyksellä, kiitos 13-vuotiaan sankarin.

– Oli se aikamoinen vääntö, sillä virtaus painoi voimalla päin ja yritin vain saada meidät molemmat takaisin rantaan. Kyllä se sitten onnistui, Noa kertoo tapahtumista vedessä.

Pelastusoperaation onnistuminen ei ollut sattumaa.

Noa Stenros kertoo viihtyneensä aina vesielementissä ja on jaksava uimari. Lisäksi nuori mies on ollut mukana SPR:n toiminnassa ja osallistunut muun muassa ensiapuleireille.

Hänen viestinsä muille vastaavaan tilanteeseen joutuville on kannustava.

– Uskaltakaa auttaa, jos vain mahdollista. Ei ole noloa, jos ei pystykään auttamaan. Aina pitää miettiä, miten sinun itsesi käy, jos et olekaan tarpeeksi kokenut toimimaan, Noa neuvoo.

Uimarannoilla on monia vaaranpaikkoja

Vilvoittavat vedet houkuttelevat isoja ihmisjoukkoja leppoisan kuuman kesäpäivän viettoon. Kesäidyllissäkin on muutamia vaaranpaikkoja, jotka kannattaa aina ottaa huomioon.

Uimaopetus- ja hengenpelastusliitossa puhutaan kolmesta H-kirjaimella alkavasta riskitekijästä. Ne ovat helle, huolimattomuus ja humala.

– Jos kaksi näistä yhdistyy niin yleensä sattuu vaaratilanteita, sanoo liiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Hyvin usein kyse on omien uimataitojen yliarvioinnista. Tyypillinen riskikäyttäytyjä on keski-ikäinen mies.

Myös oudot uintivedet äkkisyvineen saattavat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä niille, joiden uimataito on puutteellinen.

Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto onkin listannut kymmenen kohdan vinkkilistan (siirryt toiseen palveluun) vesiturvalliseen käyttäytymiseen.

Erityistä tarkkaavaisuutta vaativat tietenkin lapset. Hukkuminen on alle kouluikäisten lasten yleisimpiä tapaturmaisia kuolinsyitä.

Lasta valvovan aikuisen on syytä pysytellä lapsen lähituntumassa.

– Vedessä olevaa lasta kannattaa valvoa niin, että lapsi jää valvojan ja rantaviivan väliin. Somen päivittäminen tai kirjan lukeminen pitää jättää väliin. Turvallisinta on olla käsivarren mitan päässä lapsesta, Nieminen ohjeistaa.

Hälytä – rauhoita – apuväline – pelasta

Jos vesillä uhkaava tilanne tulee vastaan, pelastajan on syytä oman ja autettavan turvallisuuden vuoksi noudattaa muutamaan tärkeää periaatetta

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton nostaa esiin neljä vaaratilanteessa toimimisen kulmakiveä: Hälytä paikalle lisäapua ja rauhoita pelastettavaa.

Hanki apuväline: keppi, kanisteri tai vastaava. Se on tärkeä onnistumisen ja turvallisuutesi kannalta. Lopulta pelastaminen voi alkaa varoen, mutta ripeästi.

Kelluva apuväline voi säästää sekä pelastettavan että pelastajan hengen. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Niko Nieminen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta haluaa korostaa erityisesti kelluvan apuvälineen tärkeyttä pelastustapahtumassa.

Hukkumaisillaan ja paniikissa olevan ihmisen ensisijainen tehtävä on saada hengitystiensä pinnalle. Hukkuva ei kykene hädässään huomioimaan pelastajansa turvallisuutta ja saattaa painaa tämän pinnan alle.

– On paljon ikäviä tarinoita siitä, että ilman apuvälinettä tapahtuva pelastaminen koituu molempien kohtaloksi. Aina apuväline mukaan pelastajan ja pelastettavan väliin, Niko Nieminen painottaa.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 13.6. kello 23.