1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Anni Sinnemäki

Ohisalo ei kommentoi Sinnemäen rikosepäilyä – Sinnemäki itse aikoi kommentoida vasta esitutkinnan valmistuttua

Tutkintapyynnön poliisille tekivät Meilahden huvila-alueen asukkaat Sinnemäen takavuosien toimista alueen poikkeamislupapäätöksessä. Sinnemäki muistuttaa kommentoineensa poikkeamispäätöstä ja esteellisyyskysymystä jo useita kertoja julkisuudessa.

Vihreiden puheenjohta kampanjoi Helsingin kalasatamassa lauantaina iltapäivällä. Kuva: Tero Valtanen / Yle

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei halua kommentoida Helsingin apulaispormestari ja pormestariehdokas Anni Sinnemäen virkarikosepäilyä ja poliisin aloittamaa esitutkintaa.

– Kyse on poliisitutkinnasta, joka on kesken. Sen vuoksi en voi ottaa siihen mitään kantaa.

Ohisalo uskoo, että vaaleissa puhuttavat vihreille tärkeät aiheet kuten ilmastonmuutos, mielenterveyspalvelut ja koulutus.

Ohisalo ei myöskään kommentoinut lauantaina medialle, miksi vihreät eivät tiedottaneet esitutkinnasta jo ennen kuin Sinnemäestä tuli puolueen pormestariehdokas Helsingissä.

Helsingin Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki itse sanoo, että hänellä oli aikomus kertoa häneen kohdistuvista rikosepäilyistä esitutkinnan valmistuttua.

Sinnemäen mukaan poliisi aloitti esitutkinnan reilu vuosi sitten, ja hän on ollut kuultavana viime syksynä. Virkarikospäilyt hän kiistää.

– En ole osallistunut poikkeamispäätöksen valmisteluun tai vaikuttanut sen sisältöön. Se on valmisteltu normaalina virkamiesvalmisteluna Helsingissä asianmukaisesti.

Sinnemäki sanoo olleensa läsnä kokouksessa, jossa lautakunta teki poikkeamispäätöksen.

Osallistuitteko silloin keskusteluun?

– En osallistunut silloin keskusteluun.

Alueen kaavoitus on ollut pitkä ja riitaisa prosessi. Kiista kulminoituu näyttelijä Pihla Viitalan ja tämän siskon paritaloon Meilahden huvila-alueella. Sinnemäki on Viitalan ja hänen vanhempiensa tuttava.

Osa alueen asukkaista kokee tilanteen epäreiluna, koska monille muille tonteille ei saatu lisärakennuslupaa. Kaupunki omistaa alueen tontit ja vuokraa niitä asukkaille, joten se päättää alueen asemakaavasta ja rakennusluvista.

Sinnemäki pitää täysin selvänä, että hänen ja Viitalan tuttavuus ei tee hänestä esteellistä.

Risto Viitala puolestaan kommentoi Ylelle sähköpostilla, että Viitalat eivät ole olleet minkäänlaisessa yhteydessä Anni Sinnemäkeen koko rakennusprojektin aikana. Viitala myös huomauttaa, että heidän uusi, poikkeusluvan saanut rakennus on suunnilleen samankokoinen kuin samalla paikalla ollut vanha rakennus.

Yle kertoi perjantaina, että poliisi on aloittanut esitutkinnan Sinnemäestä. Helsingin poliisi epäilee Sinnemäkeä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tutkintapyynnön poliisille tekivät Meilahden huvila-alueen asukkaat Sinnemäen takavuosien toimista alueen poikkeamislupapäätöksessä.

Sinnemäen mukaan vihreät ei kertonut esitutkinnasta aiemmin, koska asiat ovat olleet julkisuudessa jo pitkään. Lisäksi hän sanoo jo kertoneensa jukisuuteen useasti, että hän ei ole vaikuttanut poikkeamispäätökseen, ja hallinto-oikeus on jo tehnyt päätöksen esteellisyysasiassa.

Juttuun lisätty klo 17:10 Risto Viitalan kommentti.

Lisää:

Poliisi epäilee vihreiden pormestariehdokasta Anni Sinnemäkeä virkarikoksesta tutun näyttelijän paritalohankkeessa

Helsingin Vihreät antaa täyden tukensa Sinnemäelle – puoluesihteerin mukaan esitutkinnasta aiottiin kertoa sen valmistuttua