1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Unkari

Kiinalaisyliopistoa vastustaneelle protestiliikkeelle erävoitto Unkarissa – hallitus laittaa hankkeen toistaiseksi jäihin

Asiantuntija arvioi, että Orbánin hallitus pelästyi havaittuaan, kuinka paljon yliopiston vastustus sai ihmisiä liikkeelle. Unkarissa järjestetään parlamenttivaalit ensi vuonna.

Tuhannet unkarilaiset osoittivat mieltään maan parlamenttirakennuksen edustalla Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan. Kuva: EPA/ZOLTAN BALOGH

Unkarin hallitus on ilmoittanut, että kiistanalaisesta hankkeesta perustaa pääkaupunki Budapestiin kiinalainen yliopisto järjestetään kansanäänestys. Pääministeri Viktor Orbánin hallituksen mukaan kansanäänestys järjestetään ensi vuoden parlamenttivaalien jälkeen.

Budapestissä on ollut useina päivinä laajoja mielenosoituksia, joissa on vastustettu kiinalaisen Fudanin yliopiston perustamista kaupunkiin.

– Fudanin yliopistossa on kyse siitä, olemmeko vapaa kansakunta, sanoi Budapestin oppositiota kannattava pormestari Gergely Karácsony mielenosoittajajoukolle lauantaina.

LUE MYÖS: Budapest antaa kaduille uusia nimiä Orbánin ja Kiinan kiusaksi – Vapaan Hongkongin tie, Dalai laman tie...

Protestoijat kantoivat käsissään kylttejä, joissa luki muun muassa ”Unkarin raha unkarilaisille yliopistoille”.

Political Capital -ajatushautomon analyytikko Péter Krekó arvioi The Guardian -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että hallitus pelästyi havaittuaan, kuinka paljon yliopiston vastustus sai ihmisiä liikkeelle.

– Vaikutti siltä, että hallitus oli sangen sitoutunut etenemään projektin kanssa ennen kuin he huomasivat, että siitä saattaa tulla vaalikysymys, hän sanoo.

Krekó kuitenkin ennustaa, että hallitus käynnistää yliopistoprojektin uudelleen, mikäli se voittaa ensi vuoden vaalit.

”Yliopiston pulittavat unkarilaiset veronmaksajat”

Mielipidemittausten mukaan valtaosa Budapestin asukkaista vastustaa yliopistoa. Vastustajien joukossa on myös Orbánin Fidesz-puolueen kannattajia.

Monet katsovat, että yliopiston maksumiehiksi joutuvat unkarilaiset veronmaksajat, jotka eivät juuri saa vastinetta rahoilleen.

Unkarilaisen tutkivaa journalismia harjoittavan Direkt36-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Unkarin hallitus olisi maksamassa yliopistosta noin 1,5 miljardia euroa, ja ottaa sitä varten huomattavan lainan Kiinalta.

Autoritääristestä hallinnostaan arvosteltu Orbán on läheisissä väleissä Kiinan kanssa, joka puolestaan on nujertanut Hongkongin demokratialiikkeen ja pitää tuhansia uiguureita vankiloiden kaltaisilla "uudelleenkoulutusleireillä".

Orbán nousi valtaan kommunismin vastustajana, mutta on sittemmin lähentynyt Kiinaa yhä enemmän.

Lue myös:

Tuhannet unkarilaiset protestoivat Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan